Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Nasza kawiarenka » film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja"
film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja" [wiadomość #9629] Fri, 02 March 2012 07:49 Przejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
w sobotê 10-03 o 16 w domu rzemios³a Gdynia 10 lutego
bêdzie projekcja filmu Historia Roja o ¿o³nierzach wyklêtych
wstêp 8z³

http://vod.gazetapolska.pl/1274-lech-makowiecki-ostatnia-kul a-historia-roja

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.

[Uaktualnione dnia: Sat, 03 March 2012 10:58]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja" [wiadomość #9643 jest odpowiedzią na wiadomość #9629] Sat, 03 March 2012 22:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
dzieki za ta strone

marcin
Odp: film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja" [wiadomość #9673 jest odpowiedzią na wiadomość #9629] Thu, 08 March 2012 21:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
neuteich jest aktualnie niedostępny  neuteich
Member
Propagujemy bandytyzm ?
Odp: film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja" [wiadomość #9676 jest odpowiedzią na wiadomość #9673] Thu, 08 March 2012 22:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
[quote title=neuteich napisa³(a) Po przeczytaniu tego, nie wiem nawet jak to nazwaæ - rêce opadaj±.
...gdyby wszyscy byli m±drzy, to co drugi zg³upia³by z tej m±dro¶ci..... [/quote]

i tu siê z twoimi s³owami zgadzam, neuteich - ty ju¿ ten etap masz za sob±

Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja" [wiadomość #9677 jest odpowiedzią na wiadomość #9676] Thu, 08 March 2012 23:20 Przejdź do poprzedniej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witam!
tutaj podajê link do tematu na Forgenie

http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=34&t=15107

I proszê zwróciæ uwagê na t± wypowied¼:

Witam,
Naprawdê znasz prawdziw± historiê "Roja"?. Wyobra¼ sobie ¿e nie by³ on taki nieskazitelny, to postaæ bardzo kontrowersyjna a film nie pokazuje takiej prawdy, ¿e dla okolicznych mieszkañców to nie by³ bohater tylko raczej odwrotnie. S³ysza³e¶ o ods³oniêtej w latach 90-tych mimo protestów mieszkañców tablicy pami±tkowej w ko¶ciele w Szyszkach, któr± ludzie chcieli wynie¶æ z ko¶cio³a. Prawdopodobnie dlatego ¿e film nie pokazywa³ ca³ej prawdy o "Roju" zosta³y cofniête fundusze. Nie wszyscy ¿o³nierze podziemia niepodleg³o¶ciowego byli bohaterami.
Rysiek

Jest to tylko jeden odwa¿ny komentarz.
Po d³ugim przeszukiwaniu internetu, w g³êbokich zak³adkach mo¿na siê o tym "Roju" dowiedzieæ wiêcej ni¿ to co podaj± oficjalne strony.

Dzisiaj trzeba mieæ wiêcej odwagi cywilnej ni¿ za komuny, trudniej jest nazywaæ sprawy i rzeczy po imieniu, gdy¿ nawiedzona krytyka potrafi byæ mia¿d¿±ca.

Moja odpowied¼ nie jest poddaniem siê kolejnej prowokacji Neuteicha.
O wiele szerszego posta mia³em przygotowanego ju¿ wcze¶niej.
Ale odpu¶ci³em sobie.
Dla mnie "Roj" i np Szendzielarz nie s± bohaterami i nie zas³uguj± na miano ¿o³nierzy wyklêtych.
Krzysiek

Poprzedni wątek: 8 Marca
Następny wątek: Czas Wielkiej Nocy ....
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Oct 04 11:21:23 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund