|
|
|
|
|
|
| Odp: film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja" [wiadomość #9676 jest odpowiedzią na wiadomość #9673] |
Thu, 08 March 2012 22:02   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
[quote title=neuteich napisa³(a) Po przeczytaniu tego, nie wiem nawet jak to nazwaæ - rêce opadaj±.
...gdyby wszyscy byli m±drzy, to co drugi zg³upia³by z tej m±dro¶ci..... [/quote]
i tu siê z twoimi s³owami zgadzam, neuteich - ty ju¿ ten etap masz za sob±
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
| Odp: film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja" [wiadomość #9677 jest odpowiedzią na wiadomość #9676] |
Thu, 08 March 2012 23:20  |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Witam!
tutaj podajê link do tematu na Forgenie
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=34&t=15107
I proszê zwróciæ uwagê na t± wypowied¼:
Witam,
Naprawdê znasz prawdziw± historiê "Roja"?. Wyobra¼ sobie ¿e nie by³ on taki nieskazitelny, to postaæ bardzo kontrowersyjna a film nie pokazuje takiej prawdy, ¿e dla okolicznych mieszkañców to nie by³ bohater tylko raczej odwrotnie. S³ysza³e¶ o ods³oniêtej w latach 90-tych mimo protestów mieszkañców tablicy pami±tkowej w ko¶ciele w Szyszkach, któr± ludzie chcieli wynie¶æ z ko¶cio³a. Prawdopodobnie dlatego ¿e film nie pokazywa³ ca³ej prawdy o "Roju" zosta³y cofniête fundusze. Nie wszyscy ¿o³nierze podziemia niepodleg³o¶ciowego byli bohaterami.
Rysiek
Jest to tylko jeden odwa¿ny komentarz.
Po d³ugim przeszukiwaniu internetu, w g³êbokich zak³adkach mo¿na siê o tym "Roju" dowiedzieæ wiêcej ni¿ to co podaj± oficjalne strony.
Dzisiaj trzeba mieæ wiêcej odwagi cywilnej ni¿ za komuny, trudniej jest nazywaæ sprawy i rzeczy po imieniu, gdy¿ nawiedzona krytyka potrafi byæ mia¿d¿±ca.
Moja odpowied¼ nie jest poddaniem siê kolejnej prowokacji Neuteicha.
O wiele szerszego posta mia³em przygotowanego ju¿ wcze¶niej.
Ale odpu¶ci³em sobie.
Dla mnie "Roj" i np Szendzielarz nie s± bohaterami i nie zas³uguj± na miano ¿o³nierzy wyklêtych.
Krzysiek
|
|
|
|