| PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7133] |
Wed, 20 April 2011 21:11  |
neuteich
|
Member |
|
|
Na stronie g³ównej PTG brakuje jak w temacie skierowania do zasad uzyskania np. fotokopii aktów . Gdzie, w jaki sposób, za ile ?
W koñcu po to jest indeksacja ksi±g metrykalnych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7164 jest odpowiedzią na wiadomość #7158] |
Fri, 22 April 2011 01:24   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Nie mozemy informowac o cenach gdyz nie jestesmy za nie odpowiedzialni
wkoncu o zaplate za piwo nie idzie sie do zegarmistrza dowiedziec.
ceny sie zmieniaja i ten co sobie prace ceni musi za te ceny odpowiadac
taka jest logika
pozatym dzieki tej stronie mamy raczej mniej problemow niz "sie problemy zaczynaja"
oczywiscie ze zawsze mozna cos ulepszyc ale to co ty opisujesz wynika raczej z braku zainteresowania lub z blednego formulowania zapytania.
bo te problematyki juz nieraz byly poruszane na forum
opisz dokladnie kogo szukasz i co chcesz dokladnie wiedziec
skeruj to do odpowiedniej rubryki i czekaj na odpowiedz
(postaraj sie to przynajmniej tak sformulowac jak inni)
[Uaktualnione dnia: Fri, 22 April 2011 01:35] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7167 jest odpowiedzią na wiadomość #7165] |
Fri, 22 April 2011 08:44   |
Asska1
|
Member |
|
|
Witam,
"To nie jest tak, ¿e ka¿dy genealog "wchodz±c" na nasz± stronê internetow± dostaje wszystkie informacje w postaci "Kawa na ³awê".Dostaje bardzo wa¿n± "wskazówkê" w postaci indeksów i informacji w jakich ksiêgach i gdzie s± zgromadzone dane ksiegi metrykalne." (to z Janusza )
A mi siê wydaje wrêcz, ¿e dostaje . Przecie¿ informacje, których szuka kolega Neuteich s± zawarte w indeksie parafii i USC. Wystarczy przecie¿ klikn±æ na wybran± parafiê, a tam informacja, ¿e ten zakres lat jest z tego archiwum, a tamten z drugiego. Wniosek tam nale¿y siê udac po kopie.
np. pierwsze z brzegu Bar³o¿no
PTG nie udostêpnia ¿adnych kopii z ksi±g metrykalnych. Orygina³y i/lub kopie mo¿na obejrzeæ w odpowiednim archiwum
Chrzty:
Dostêpne: 1691-1947
Zindeksowane: 1691-1705, 1707-1940, 1942-1948
Ksiêgi: Nr ksiêgi Chrzty Zindeksowane Archiwum
----- 1691-1705, 1707-1823, 1827-1940, 1942-1948
W36 1691-1723 Archiwum Diecezji Pelpliñskiej
W37 1730-1752 Archiwum Diecezji Pelpliñskiej
W38 1753-1778 Archiwum Diecezji Pelpliñskiej
W39 1779-1811 Archiwum Diecezji Pelpliñskiej
W40 1812-1852 1824-1826 Archiwum Diecezji Pelpliñskiej
W41 1852-1871 Archiwum Diecezji Pelpliñskiej
W42 1871-1891 1882 Archiwum Diecezji Pelpliñskiej
1190 1894
A co do reszty czyli cen i dostêpno¶ci, to ju¿ kwestia tak jak wszyscy wcze¶niej wspomnieli konkretnego w³a¶ciciela czyli AD lub AP czy nawet parafii.
My¶lê, ¿e kolega Neuteich niezbyt dok³adnie przeszuka³ stronê i zbyt szybko zada³ pytanie czy raczej wyg³osi³ pretensjê. W genealogii staranno¶æ przede wszystkim i do tego ka¿dy powinnien d±¿yæ. Za nim zadasz pytanie, sprawd¼ czy odpowied¼ nie le¿y obok. 
Pozdrawiam ¶wi±tecznie
Asia
|
|
|
|
| Odp: PomGenBaza i co dalej ? [wiadomość #7187 jest odpowiedzią na wiadomość #7158] |
Fri, 22 April 2011 21:52   |
neuteich
|
Member |
|
|
Po pierwsze chcia³bym podziêkowaæ wszystkim za odpowiedzi.
Po drugie - egopol- jest w ca³kowitym b³êdzie.Jestem "pojedyñczym"
go¶ciem, który poszukuj±c informacji na ró¿nych stronach zauwa¿y³, ¿e sporo osób odwiedzaj±cych stronê PTG, nie wie - co dalej- po znalezieniu informacji z bazy PTG.
Najbardziej wyja¶niaj±co -wyja¶ni³ Janusz. Man tylko jedn± "podpowiedz", aby na stronie g³ównej podawane by³y wa¿ne informacje- za takie uwa¿am- jak w temacie "co dalej"
Janusz pisze, i¿ nikt nie upowa¿ni³ PTG do publikacji tych danych i ich aktualizacji... Ja mam nadziejê, ¿e nikt nie zabroni³.
Wa¿n± informacj± jest wiadomo¶æ o pojawiaj±cych siê skanach z ksi±g metrykalnych AP w Gdañsku.Czy informacja ta znajduje siê na stronie g³ównej?
Po trzecie- kaphis - w drugiej czê¶ci swojej odpowiedzi przedstawi³ to o co mnie chodzi³o w 100%-tach. Jedna z Pañ z PTG udzieli³a w³a¶nie takiej informacji Pani z Niemiec na jednej ze stron genealogicznych, po odwiedzeniu strony PTG ?
Koñcz±c chcia³bym zaznaczyæ, ¿e wyst±pi³em z tym tematem widz±c po prostu problem, który mo¿na rozwi±zaæ, a nie chodzi³o mnie o w³asn± sprawê.Otrzyma³em dwie odpowiedzi na pryw.popieraj±ce moje wyst±pienie. Ciekawe dlaczego osoby te nie napisa³y na forum ???
Podsumowuj±c, chodzi aby nie by³o jak w opowie¶ci o babie która sia³a mak, nie wiedzia³a jak a dziad wiedzia³ nie powiedzia³ a to by³ tak...
|
|
|
|
|
|