Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Lipska (Nakielska)
Lipska (Nakielska) [wiadomość #9786] Wed, 11 April 2012 10:51 Przejdź do następnej wiadomości
KN1974
Junior Member
Nigdzie nie mogê znale¼æ bli¿szych informacji o rodzicach mojej prababci Maryanna Nakielska zd. Lipska (1879 - 1919)zam. w Klaninach. Wiem tylko, ¿e mieli imiona Mateusz i Marianna. je¿eli kto¶ móg³by mi pomóc, to by³bym zobowi±zany. Pozdrawiam.
Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9787 jest odpowiedzią na wiadomość #9786] Wed, 11 April 2012 11:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Szukaj a znajdziesz, mówi± m±drzy ludzie.
Nie mo¿esz znale¼æ w aktach ko¶cielnych gdy¿ Klaniny nale¿a³y do parafii £±g a z lat 1877-1882 ksiêgi zaginê³y w czasie wojny.
Pozostaje dowiedzieæ siê w gminie £±g do jakiej gminy nale¿a³y Klaniny w 1879 roku i szukaæ w Archiwum aktu Stanu Cywilnego z tych lat. Twoja babka Marianna Lipska ¿eni³a siê w £±gu z Johanem Nakielskim 31 stycznia 1905 roku . (dane z indeksów ko¶cielnych £±ga PTG). Klaniny nale¿a³y do gminy Osieczna a ksiêgi USC z lat 1874-1907 znajduj± siê w Archiwum Pañstwowym w Gdañsku. Pojedziesz tam odszukasz akt ¶lubu 04/1905 i dowiesz siê , ¿e rodzicami Marianny Lipskiej byli Mathias Lipski i Marianna Lepek.
A wiêc jak to mówi± m±drzy ludzie:
SZUKAJ A ZNAJDZIESZ
Tyle ¿e trzeba mieæ chêci!
Staszek

Staszek
Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9788 jest odpowiedzią na wiadomość #9787] Wed, 11 April 2012 12:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
KN1974
Junior Member
Dziêki za odpowied¼. To wszystko co napisa³e¶, to prawda. Fakty o ¶lubie moich pradziadków znam i imiona rodziców Maryanny tak¿e. Co do nazwiska panieñskiego jej matki znalaz³em pewne nie¶cislo¶ci. Otó¿ mo¿e to byæ nazwisko Lepek lub Olpek. Dlatego te¿ (wiedz±c, ¿e czê¶æ ksi±g zaginê³a)liczy³em na informacje, do których nie mogê siê ju¿ "dokopaæ" (mo¿e od kogo¶ z rodziny). Niemniej jednak cieszy mnie Twoje zainteresowanie i przybli¿enie kierunku dalszych poszukiwañ.
Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9789 jest odpowiedzią na wiadomość #9788] Wed, 11 April 2012 14:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Na pewno nie Olpek a Lepek. Lepek to nazwisko czêsto wystêpuj±ce na tym terenie. Je¶li znasz imiona dziadków to po co zadawa³em sobie trudu by je odnale¼æ?

Staszek
Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9790 jest odpowiedzią na wiadomość #9789] Wed, 11 April 2012 14:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
KN1974
Junior Member
...w sumie to nie wiem, bo przecie¿ poda³em od razu w w±tku, ¿e imiona rodziców to Mateusz i Marianna,...ale to pewnie przeoczenie. Je¿eli moj post by³ nieczytelny, to przepraszam. Je¿eli za¶ idzie o nazwisko Lepek, to te¿ s±dzê tak jak Ty, Piesta. My¶lê, ¿e Olpek, to by³ pewnie czeski b³±d. Nie uwa¿asz jednak, ¿e Lepek to mo¿e £epek? Szkoda, ¿e nie ma jednak wiêcej informacji na temat rodziców Maryanny N. zd. L.
Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9791 jest odpowiedzią na wiadomość #9790] Wed, 11 April 2012 15:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
"Szkoda, ¿e nie ma jednak wiêcej informacji na temat rodziców Maryanny N. zd. L."

S±. Tylko nie szukasz. Na tej stronie s± indeksy i gdybys wrzuci³ pokazanie ¶lubów z nazwiskiem Mathias Lipski to poka¿e Ci, ¿e z Mariann± (pomy³kowo zapisan± £epek) o¿eni³ siê w £±gu w 1876r
W chrztach natomiast znajdziesz, ¿e niejaka Marianna Lepek urodzi³a siê w 1853 z Paula i Joanny Chirek.
Szukaj ch³opie szukaj a nie pytaj. Jed¼ do AD w Pelplinie i wyci±gaj metryki. Dowiesz siê co by³o wcze¶niej
Staszek

Staszek
Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9792 jest odpowiedzią na wiadomość #9791] Wed, 11 April 2012 15:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
KN1974
Junior Member
Szukam, szukam lecz nie zawsze jak siê szuka, to siê znajduje. Poza tym nie mam jeszcze takiego do¶wiadczenia, a nawet jak co¶ znajdê to nachodz± mnie w±tpliwo¶ci, których nie mam jak zweryfikowaæ a uwa¿am, ¿e lepiej w tych sprawach mieæ pewno¶æ. Dziêkujê Ci Piesta za czas, który mi po¶wiêci³e¶ i za informacje.
Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9793 jest odpowiedzią na wiadomość #9791] Wed, 11 April 2012 18:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
A jak poszukasz jeszcze dalej to znajdziesz, ¿e Paul i Joanna Chirek. Mieli ¶lub w Czersku w 1851 roku
Krzysiek
Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9795 jest odpowiedzią na wiadomość #9793] Wed, 11 April 2012 20:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
KN1974
Junior Member
no i gitara, tyle, ¿e nie mam pewno¶ci ¿e chodzi o "tych" Lepków Rolling Eyes ala dziêki
Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9797 jest odpowiedzią na wiadomość #9795] Wed, 11 April 2012 20:49 Przejdź do poprzedniej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
O tych, o tych szanowny kolego ja jestem pewny a jak chcesz rozwiaæ swoje w±tpliwo¶ci kieruj siê instrukcjami Staszka.
Pozdrawiam
Krzysiek
Poprzedni wątek: Andrzejewski
Następny wątek: Wilgoszinski-Zuralska
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Oct 05 15:37:31 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund