| Lipska (Nakielska) [wiadomość #9786] |
Wed, 11 April 2012 10:51  |
KN1974
|
Junior Member |
|
|
|
Nigdzie nie mogê znale¼æ bli¿szych informacji o rodzicach mojej prababci Maryanna Nakielska zd. Lipska (1879 - 1919)zam. w Klaninach. Wiem tylko, ¿e mieli imiona Mateusz i Marianna. je¿eli kto¶ móg³by mi pomóc, to by³bym zobowi±zany. Pozdrawiam.
|
|
|
|
| Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9787 jest odpowiedzią na wiadomość #9786] |
Wed, 11 April 2012 11:56   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Szukaj a znajdziesz, mówi± m±drzy ludzie.
Nie mo¿esz znale¼æ w aktach ko¶cielnych gdy¿ Klaniny nale¿a³y do parafii £±g a z lat 1877-1882 ksiêgi zaginê³y w czasie wojny.
Pozostaje dowiedzieæ siê w gminie £±g do jakiej gminy nale¿a³y Klaniny w 1879 roku i szukaæ w Archiwum aktu Stanu Cywilnego z tych lat. Twoja babka Marianna Lipska ¿eni³a siê w £±gu z Johanem Nakielskim 31 stycznia 1905 roku . (dane z indeksów ko¶cielnych £±ga PTG). Klaniny nale¿a³y do gminy Osieczna a ksiêgi USC z lat 1874-1907 znajduj± siê w Archiwum Pañstwowym w Gdañsku. Pojedziesz tam odszukasz akt ¶lubu 04/1905 i dowiesz siê , ¿e rodzicami Marianny Lipskiej byli Mathias Lipski i Marianna Lepek.
A wiêc jak to mówi± m±drzy ludzie:
SZUKAJ A ZNAJDZIESZ
Tyle ¿e trzeba mieæ chêci!
Staszek
Staszek
|
|
|
|
| Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9788 jest odpowiedzią na wiadomość #9787] |
Wed, 11 April 2012 12:53   |
KN1974
|
Junior Member |
|
|
|
Dziêki za odpowied¼. To wszystko co napisa³e¶, to prawda. Fakty o ¶lubie moich pradziadków znam i imiona rodziców Maryanny tak¿e. Co do nazwiska panieñskiego jej matki znalaz³em pewne nie¶cislo¶ci. Otó¿ mo¿e to byæ nazwisko Lepek lub Olpek. Dlatego te¿ (wiedz±c, ¿e czê¶æ ksi±g zaginê³a)liczy³em na informacje, do których nie mogê siê ju¿ "dokopaæ" (mo¿e od kogo¶ z rodziny). Niemniej jednak cieszy mnie Twoje zainteresowanie i przybli¿enie kierunku dalszych poszukiwañ.
|
|
|
|
| Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9789 jest odpowiedzią na wiadomość #9788] |
Wed, 11 April 2012 14:47   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Na pewno nie Olpek a Lepek. Lepek to nazwisko czêsto wystêpuj±ce na tym terenie. Je¶li znasz imiona dziadków to po co zadawa³em sobie trudu by je odnale¼æ?
Staszek
|
|
|
|
| Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9790 jest odpowiedzią na wiadomość #9789] |
Wed, 11 April 2012 14:58   |
KN1974
|
Junior Member |
|
|
|
...w sumie to nie wiem, bo przecie¿ poda³em od razu w w±tku, ¿e imiona rodziców to Mateusz i Marianna,...ale to pewnie przeoczenie. Je¿eli moj post by³ nieczytelny, to przepraszam. Je¿eli za¶ idzie o nazwisko Lepek, to te¿ s±dzê tak jak Ty, Piesta. My¶lê, ¿e Olpek, to by³ pewnie czeski b³±d. Nie uwa¿asz jednak, ¿e Lepek to mo¿e £epek? Szkoda, ¿e nie ma jednak wiêcej informacji na temat rodziców Maryanny N. zd. L.
|
|
|
|
| Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9791 jest odpowiedzią na wiadomość #9790] |
Wed, 11 April 2012 15:22   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
"Szkoda, ¿e nie ma jednak wiêcej informacji na temat rodziców Maryanny N. zd. L."
S±. Tylko nie szukasz. Na tej stronie s± indeksy i gdybys wrzuci³ pokazanie ¶lubów z nazwiskiem Mathias Lipski to poka¿e Ci, ¿e z Mariann± (pomy³kowo zapisan± £epek) o¿eni³ siê w £±gu w 1876r
W chrztach natomiast znajdziesz, ¿e niejaka Marianna Lepek urodzi³a siê w 1853 z Paula i Joanny Chirek.
Szukaj ch³opie szukaj a nie pytaj. Jed¼ do AD w Pelplinie i wyci±gaj metryki. Dowiesz siê co by³o wcze¶niej
Staszek
Staszek
|
|
|
|
| Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9792 jest odpowiedzią na wiadomość #9791] |
Wed, 11 April 2012 15:31   |
KN1974
|
Junior Member |
|
|
|
Szukam, szukam lecz nie zawsze jak siê szuka, to siê znajduje. Poza tym nie mam jeszcze takiego do¶wiadczenia, a nawet jak co¶ znajdê to nachodz± mnie w±tpliwo¶ci, których nie mam jak zweryfikowaæ a uwa¿am, ¿e lepiej w tych sprawach mieæ pewno¶æ. Dziêkujê Ci Piesta za czas, który mi po¶wiêci³e¶ i za informacje.
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Lipska (Nakielska) [wiadomość #9797 jest odpowiedzią na wiadomość #9795] |
Wed, 11 April 2012 20:49  |
egopol
|
Senior Member |
|
|
O tych, o tych szanowny kolego ja jestem pewny a jak chcesz rozwiaæ swoje w±tpliwo¶ci kieruj siê instrukcjami Staszka.
Pozdrawiam
Krzysiek
|
|
|
|