Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Przodek w kamaszach
Przodek w kamaszach [wiadomość #10040] Mon, 14 May 2012 22:12 Przejdź do następnej wiadomości
mariola0711 jest aktualnie niedostępny  mariola0711
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Mam wielki dylemat jednoczenie pytanie .
Mj pradziad uczestnik I W bdcy w owych czasach mieszkacem Rytla zosta powoany do odbycia suby .Wszelako bdc "Prusakiem" nie trudno si domyli kto go powoa. Tuaczk sw z tego co udao mi si odczyta zakoczy w Toruniu . Bra udzia min..w wojnie pozycyjnej nad Somm i bitwie nad Somm .
Czy kto z Szanownych koleanek i kolegw przeledzi szlak wojenny naszych przodkw ?
Gdzie jeli istniej mog szuka dokumentw ?
Posiadam ksieczk wojskow pradziada z niej te moje wiadomoci .Czas jednak nie obszed si askawie z innymi dokumentami i pamitkami po moich przodkach .

Rożek,Pliszka,Wesołowski,Bastian Brzeziński,Wnuk Lipiński,Żabiński,Łęcki itd..
Odp: Przodek w kamaszach [wiadomość #10053 jest odpowiedzią na wiadomość #10040] Tue, 15 May 2012 18:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witaj

Czas rowniez z inna dokumentacja nie obszedl sie laskawie. Interesujaca dokumentacja byla przechowywana w Berlinskim archiwum , ktore jak na zlosc sowieci w 1945 roku pusciliprawie wszystko z dymem.Niewielkie ilosci dokumentacji jaka ocalala sa przechowywane w w niemieckich archiwach. Pozostaje jedynie troche po omacku szukac danych o pulkach , historiach miejscowosci w ktorych stacjonowaly , jakis spisanych wspomnien i ewentualnie pisac zapytania do wiekszych archiwow w Niemczech.

Pozdrawiam

Marek Zając
Odp: Przodek w kamaszach [wiadomość #10054 jest odpowiedzią na wiadomość #10040] Tue, 15 May 2012 18:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janaki jest aktualnie niedostępny  janaki
Junior Member
Witam!
Ja te bardzo bybym zainteresowany tym tematem. Mj pradziadek rwnie pochodzi z Rytla i zosta wcielony do armii kajzera. Niestety zgin 22.09.1915 na froncie wschodnim w miejscowoci Girowicze (obecnie ta miejscowo ley na Biaorusi, tu przy granicy z Litw). Niestety nie mam tego typu pamitek, a ta informacja, ktr mam, pochodzi z wpisu do ksigi zmarych. Dotarem do opracowania, w ktrym napisano, e w Rytlu (zapewne w parafii rytelskiej) w czasie IW zgino 53 mczyzn. Nie wiem ile parafia liczya (1000-1500 dusz), ale taka strata musiaa by zapewne bardzo bolesna, przecie w wikszoci byli to mczyni w kwiecie wieku, czsto jedyni ywiciele rodzin (pradziadek osieroci 5 dzieci, najmodsze miao p roku). Obecnie tyle si mwi o IIW, a o IW zapomina.
Przeczesujc przepastne zasoby internetu, znalazem Francuza, a konkretnie Alzatczyka, ktrego przodek rwnie zosta wcielony do armii cesarza i poleg w tym samym miejscu i tego samego dnia co mj pradziadek. Napisa on nawet ksik o swoich poszukiwaniach (po francusku). Dziki niemu wiem, e tego dnia polego 120 osb, a on sam teraz si stara o ta aby bardzo zaniedbane miejsce gdzie pochowano polegych posprzta i odpowiednio upamitni.
Jacek
Odp: Przodek w kamaszach [wiadomość #10058 jest odpowiedzią na wiadomość #10054] Tue, 15 May 2012 20:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Mao to budujce , przyznam szczerze .
Fakt o II W pisze si wiele c i tu mam wiele niejasnoci lecz atwiej z tym gdy pami jest wiesza .Co si tyczy I W c dobre i to co mam tylko z tej bazgraniny w ksieczce wojskowej pradziadka Franciszka nie wiele mona odczyta .Nauczycielka niemieckiego crki poddaa si ju dawno Wink
Pozdrawiam

Odp: Przodek w kamaszach [wiadomość #10064 jest odpowiedzią na wiadomość #10058] Wed, 16 May 2012 11:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
mariola0711 napisa(a) dnia wto, 15 maj 2012 08:53

Mao to budujce , przyznam szczerze .
Fakt o II W pisze si wiele c i tu mam wiele niejasnoci lecz atwiej z tym gdy pami jest wiesza .Co si tyczy I W c dobre i to co mam tylko z tej bazgraniny w ksieczce wojskowej pradziadka Franciszka nie wiele mona odczyta .Nauczycielka niemieckiego crki poddaa si ju dawno Wink

Prosz poleci crce ksik Remarque'a "Na zachodzie bez zmian". Wicej si z niej dowie, anieli z niejednego opracowania stricte historycznego!

Odp: Przodek w kamaszach [wiadomość #10075 jest odpowiedzią na wiadomość #10064] Sun, 20 May 2012 22:11 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Ksik ju zakupiam .Bardzo dzikuj za podpowiedz .
Pozdrawiam

Poprzedni wątek: USC Drzycim ,1890...
Następny wątek: Martin Knitter
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Jul 29 11:40:44 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund