| Przodek w kamaszach [wiadomość #10040] |
Mon, 14 May 2012 22:12  |
mariola0711
|
Member |
|
|
Mam wielki dylemat jednoczenie pytanie .
Mj pradziad uczestnik I W bdcy w owych czasach mieszkacem Rytla zosta powoany do odbycia suby .Wszelako bdc "Prusakiem" nie trudno si domyli kto go powoa. Tuaczk sw z tego co udao mi si odczyta zakoczy w Toruniu . Bra udzia min..w wojnie pozycyjnej nad Somm i bitwie nad Somm .
Czy kto z Szanownych koleanek i kolegw przeledzi szlak wojenny naszych przodkw ?
Gdzie jeli istniej mog szuka dokumentw ?
Posiadam ksieczk wojskow pradziada z niej te moje wiadomoci .Czas jednak nie obszed si askawie z innymi dokumentami i pamitkami po moich przodkach .
Rożek,Pliszka,Wesołowski,Bastian Brzeziński,Wnuk Lipiński,Żabiński,Łęcki itd..
|
|
|
|
|
|
| Odp: Przodek w kamaszach [wiadomość #10054 jest odpowiedzią na wiadomość #10040] |
Tue, 15 May 2012 18:38   |
janaki
|
Junior Member |
|
|
Witam!
Ja te bardzo bybym zainteresowany tym tematem. Mj pradziadek rwnie pochodzi z Rytla i zosta wcielony do armii kajzera. Niestety zgin 22.09.1915 na froncie wschodnim w miejscowoci Girowicze (obecnie ta miejscowo ley na Biaorusi, tu przy granicy z Litw). Niestety nie mam tego typu pamitek, a ta informacja, ktr mam, pochodzi z wpisu do ksigi zmarych. Dotarem do opracowania, w ktrym napisano, e w Rytlu (zapewne w parafii rytelskiej) w czasie IW zgino 53 mczyzn. Nie wiem ile parafia liczya (1000-1500 dusz), ale taka strata musiaa by zapewne bardzo bolesna, przecie w wikszoci byli to mczyni w kwiecie wieku, czsto jedyni ywiciele rodzin (pradziadek osieroci 5 dzieci, najmodsze miao p roku). Obecnie tyle si mwi o IIW, a o IW zapomina.
Przeczesujc przepastne zasoby internetu, znalazem Francuza, a konkretnie Alzatczyka, ktrego przodek rwnie zosta wcielony do armii cesarza i poleg w tym samym miejscu i tego samego dnia co mj pradziadek. Napisa on nawet ksik o swoich poszukiwaniach (po francusku). Dziki niemu wiem, e tego dnia polego 120 osb, a on sam teraz si stara o ta aby bardzo zaniedbane miejsce gdzie pochowano polegych posprzta i odpowiednio upamitni.
Jacek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|