Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Łacina » Prośba o przetłumaczenie
Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #20980] Tue, 30 June 2026 15:44 Przejdź do następnej wiadomości
Lilli jest aktualnie niedostępny  Lilli
Junior Member
Dzień dobry,

Proszę o przetłumaczenie aktu ślubu z 1814 pozycja 2.

Pozdrawiam
Lilli

[Uaktualnione dnia: Sun, 05 July 2026 08:53]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #20982 jest odpowiedzią na wiadomość #20980] Tue, 07 July 2026 21:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostępny  malrom
Senior Member
to łacina, ale spróbuję mniej więcej przetłumaczyć,

Poprzez trzy kolejne zapowiedzi przedślubne w dni niedzielne,/Denuntiationibus tribus continuis Diebus Dominicis/,
dla jasności w niedziele  6, 7 i 8  po Zesłaniu Ducha Świętego /ut pate Dominicae 6, 7 i 8 post Pentecosten/,
poprzedzone nie wykryciem żadnych przeszkód kanonicznych /praemissis  nulloque Impedimento detuto/, Ja/Ego/ Petrus
Schmidt, Curatus Lobsinensis /kuratus łobżenicki/, sławetnego /Famatum/ Adamum Edelman [lepiej Edelmann] kawalerowi/Juvenem/
i Dorotheam Czaplewszczanka pannie /Virginem/ [Czaplewska] tym kościele parafialnym przesłuchałem/zapytałem/in hac Ecclesiae Parochiali
Lobsinensi interrogavi/ i po uzyskaniu ich wzajemnej zgody udzieliłem im ślubu /eorumquo Mutuo consensu habito de praesenti
Matrimonio conjunxi/, dnia /Die/ 2.Augusti 1814;
W obecności świadków /Adstantibus Testibus/ Godfrido [Godfryd] Szulc et /i/ Martino Framski.

Pozdrawiam
Roman M.

Odp: Prośba o przetłumaczenie [wiadomość #20985 jest odpowiedzią na wiadomość #20982] Wed, 08 July 2026 07:26 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Lilli jest aktualnie niedostępny  Lilli
Junior Member
Pięknie dziękuję!

Pozdrawiam serdecznie
Marta
Poprzedni wątek: Proszę o tłumaczenie z języka łacińskiego
Następny wątek: Prosze o przetlumaczenie aktu zgonu
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Jul 28 08:57:11 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund