Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Fortuna i Schoenau
Fortuna i Schoenau [wiadomość #3325] Wed, 23 December 2009 15:27 Przejdź do następnej wiadomości
Jarko40 jest aktualnie niedostępny  Jarko40
Junior Member
Szukam wszelkich infor. dot przodków Fortuna Jan ur 25.06.1902 [Osiek lub Radogoszcz?] s.Bernada i Marianny , oraz Schoenau Brunon ur. 28.10.1911r s. Antonii i Julianna [zd. Dubiella]
Odp: Fortuna i Schoenau [wiadomość #3326 jest odpowiedzią na wiadomość #3325] Wed, 23 December 2009 19:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Kto szuka i dlaczego sam nie mo¿e siê udaæ do Archiwum Diecezjalnego w Pelplinie gdzie mo¿na przegl±daæ wszystkie ksiêgi na monitorach komputerów ?

Stanis³aw Pieni±¿ek

Staszek
Odp: Fortuna i Schoenau [wiadomość #3327 jest odpowiedzią na wiadomość #3326] Wed, 23 December 2009 19:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziêkujê za info. Nie wiedzia³em ¿e w Pelplinie jest mo¿liwo¶æ wgl±du w archiwa.Co do Schoenau to sprawa wygl±da tak ¿e prawdopodobnie byli to oleandrzy i przypuszczam ¿e to ewangielicy
Odp: Fortuna i Schoenau [wiadomość #3328 jest odpowiedzią na wiadomość #3327] Wed, 23 December 2009 20:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Byli normalnie wyznania rzym-kat. Chyba ¿e du¿o , du¿o wcze¶niej...
Antoni Schoenau o¿eni³ siê w Gniewie z Juliann± Dubiela 10.1.1905. On mia³ 34 ipó³ roku a ona trochê ponad 23.
Antoni pochodzi³ z miejscowo¶ci Wiose³ko w parafii Pieni±¿kowo i urodzi³ siê 19.6.1870 z Antoniego i Tekli Kuczorra
Julianna Dubiela pochodzi³a z Je¿ewic w parafii Gniew i urodzi³a siê 9.10.1881 z Józefa i Anny Bielickiej.
Dalej musisz jechaæ do Pelplina i samemu szukaæ.
To potraktuj jako prezent pod choinkê.
Pozdrawiam
Staszek Pieni±¿ek
piesta@hot.pl

"Tylko skoñczony g³upiec opowiada o swojej m±dro¶ci"
(w³asne)

Staszek
Odp: Fortuna i Schoenau [wiadomość #3329 jest odpowiedzią na wiadomość #3328] Wed, 23 December 2009 21:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Serdeczne dziêki za te informacje, jestem bardzo zdziwiony ¿e tak szybka znalaz³ Pan info o moich przodkach.Za Pana rad± odwiedzê archiwum w Pelplinie.Jeszcze raz dziêkujê i Pozdrawiam
Odp: Fortuna i Schoenau [wiadomość #3332 jest odpowiedzią na wiadomość #3329] Sat, 26 December 2009 22:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Sk±d wniosek, ¿e byli Olendrami.
Je¿eli s± uzasadnione hipotezy to najprawdopodobniej byli Mennonitami a nie Ewangelikami. I to nale¿a³oby równie¿ sprawdziæ.
Pozdrawiam
Krzysiek
Odp: Fortuna i Schoenau [wiadomość #3333 jest odpowiedzią na wiadomość #3325] Sat, 26 December 2009 23:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Z przekazów rodzinnych wiem tylko tyle ¿e sprowadzili siê prawdopodobnie z Niemiec [nie wiem w jakich latach] ale przypuszczam ¿e w XVIIIw i w tym okresie powsta³y ko¶cio³y ewangelickie - dlatego takie moje wnioski ,mo¿e siê mylê ale dziêki uprzejmo¶ci Pana Piesta ruszy³em dalej z przodkami i zosta³em odpowiednio pokierowany.My¶lê ¿e teraz bêdzie mi ³atwiej odszukaæ korzenie , ale oczywi¶cie i t± wiadomo¶æ sprawdzê.Dziêkujê i pozdrawiam
do Stasia [wiadomość #3334 jest odpowiedzią na wiadomość #3333] Sun, 27 December 2009 10:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Staszku!
Sprawd¼ jeszcze te nazwiska w wykazie Kosznaiderów, który masz ode mnie.
Krzysiek
Odp: do Stasia [wiadomość #3335 jest odpowiedzią na wiadomość #3334] Sun, 27 December 2009 12:41 Przejdź do poprzedniej wiadomości
piesta
Senior Member
Nie ma Krzysiu. Wcze¶niej ju¿ sprawdza³em. To byli Katolicy o czym ¶wiadcz± znalezione przeze mnie metryki z XVIII i XIX wieku. Menonici w momencie przyj¶cia na te tereny ewangelicyzmu przechodzili na ewangelick± religiê. By³o im do niej bli¿ej ni¿ do rzym-kat.
Staszek
po¶miejmy siê trochê:
http://perspectiva.ch/kongress/bodhisattva-in-der-metro.html

Staszek
Poprzedni wątek: Podolski
Następny wątek: POSZUKUJE INF. DOTYCZĄCE RODU MICHNA
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Oct 07 15:56:19 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund