Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor
Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5652] Sat, 25 December 2010 15:27 Przejdź do następnej wiadomości
Lukbartus jest aktualnie niedostępny  Lukbartus
Junior Member
Witam!

Od niedawna zajmuj si badaniem pochodzenia mojej rodziny i poszukuj jakichkolwiek informacji na temat przodkw, ktrzy najprawdopodobniej pochodzili z okolic miejscowoci Karsin w powiecie kocierskim. Z tego co udao mi si ustali (znale na stronach genealogicznych) nazwisko Kaczor pojawiao si w XVII i XVIII wieku w parafii Karsin (dawniej par. Wiele) oraz miejscowociach pobliskich, jak Brusy, Tuchola, Nowe...

Ja mieszkam w Kaliszu w Wielkopolsce. Niewiedzie czemu, mj przodek - Feliks (ur.ok 1809r.w Karsinie, s. Jakuba i ) wyemigrowa na poudnie, gdzie si oeni i zapocztkowa nasz rd tutaj, w okolicach Kalisza (Goliszew, elazkw, Zotniki, Tykadw, Cekw...).
Niestety z racji odlegoci, nie jestem w stanie korzysta z zasobw Archiwum w Pelplinie, gdzie z pewnoci znalazbym interesujce mnie informacje.
By moe jest kto, kto mia do czynienia z rodem Kaczorw?

Oto link do aktu, ktry skierowa moje poszukiwania daleko na pnoc:

http://img718.imageshack.us/i/1874felikskaczor.jpg/

i tumaczenie ze strony genealodzy.pl

"Akt Nr 19
Zotniki Wielkie
1874.05.13

Dziao si to we wsi Goliszew dnia pitnastego/dwudziestego sidmego Maja tysic osiemset siedemdziesitego czwartego roku o godzinie dziewitej rano. Stawili si Marcin Kaczor, sucy, dwadziecia osiem lat i Stanisaw Jewasiak (?), sucy, trzydzieci trzy lata liczcy ze wsi Zotniki Wielkie, i owiadczyli nam i trzynastego/dwudziestego pitego biecego miesica i roku o godzinie dziesitej rano umar w Zotnikach Wielkich tame yjcy Feliks Kaczor, robotnik, szedziesit pi lat liczcy, syn zmarych Jakuba Kaczora i ony jego Jzefy z Polaskich, urodzony we wsi Karl….(Karsin?) w Prusach, pozostawiwszy po sobie owdowia on Katarzyn z domu Przykot. Po naocznym stwierdzeniu zejcia Jakuba Kaczora , akt ten stawajcym przeczytano, a jako, e s niepimienni, nami tylko podpisano.
Ks. Mackiewicz

служитель – sucy, suga, местные костельные служители – miejscowi sudzy"

Chodzi o wie Karsin (stara nazwa: Karszin, Karsino, niem. Karschin , kaszub. Krsno).
To stara i dua wie gminna, w powiecie Kocierskim (w okresie zaborw nazywano te tereny Prusy Zachodnie - Westpreussen).

Pozdrawiam i licz na pomoc

ukasz Kaczor

luke.cek@gmail.com
gg: 2165829

Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5654 jest odpowiedzią na wiadomość #5652] Sat, 25 December 2010 19:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Patryk jest aktualnie niedostępny  Patryk
Senior Member
Witam! Przed chwil sprawdziem chrzty parafii Wiele lata 1794-1812r.niestety w tym czasie nie wystpuje nazwisko Kaczor lub zblione.Karsin jest samodzieln parafi dopiero od 1913r.
Pozdrawiam Patryk
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5655 jest odpowiedzią na wiadomość #5652] Sat, 25 December 2010 20:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Co mi nie pasuje ten Karsin. Na pewno nazwa zaczyna si literami Kar.... jednak jest kilka liter wicej ni w wyrazie Karsin.
Chyba powiniene postara si dopasowa inn miejscowo.
Staszek

Staszek
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5656 jest odpowiedzią na wiadomość #5652] Sat, 25 December 2010 21:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
a moe to : Karszewo (niem. Karschau) – wie w Polsce pooona w wojewdztwie warmisko-mazurskim, w powiecie ktrzyskim, w gminie Korsze
pozdrawiam
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5658 jest odpowiedzią na wiadomość #5656] Sat, 25 December 2010 23:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
No moe tak by jak mwicie. Na forum rwnie zastanawiano si nad nazw tej miejscowoci. Na chwil obecn prbuj znale akt lubu Feliksa, niestety mam przy tym nieco problemw.
W akcie jest jednak napisane, e urodzi si w Prusach no i za Karsinem przemawia jeszcze fakt wystpowania na tamtym teren w owym czasie takiego nazwiska...

Oto link i dyskusja na temat tego tekstu i nazwy miejscowoci.

http://genealodzy.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewto pic&t=5998&highlight=
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5659 jest odpowiedzią na wiadomość #5652] Sun, 26 December 2010 00:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Wedug mnie Karsin zdecydowanie odpada jeeli mwimy o rosyjsko-jzycznej nazwie miejscowoci. Na pomorzu nie spotkaem si z czyms takim, w tamtych czasach. Trzeba szuka tej miejscowoci gdzie indziej.

Natomiast fakt wystpowania nazwiska zasuguje na uwag. Powiniene si nimi zainteresowa i zrobi dla nich drzewko. Moe to jakis inny krewny tu przyby. Czas pokae. Sam stosuj t metod. Mam wiele takich gazek zawieszonych w prni. Mija rok dwa, trzy i raptem.... wskakuj na swoje miejsce jak klocki lego.

Powodzenia

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5660 jest odpowiedzią na wiadomość #5659] Sun, 26 December 2010 00:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Co to moe by za miejscowo w takim razie?Sad
Patryk - A czy masz moliwo sprawdzenia akt z miejscowoci Tuchola oraz Brusy?
Niekiedy kto urodzi si w jednym miejscu po czym cae ycie mieszka gdzie indziej i w chwili mierci, po kilkudziesiciu latach osoby zgaszajce zgon mogy nie zna miejsca narodzin denata.
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5661 jest odpowiedzią na wiadomość #5660] Sun, 26 December 2010 00:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Czy mgby zatem kto sprbowa rozszyfrowa nazw miejscowoci znajdujc si w oryginalnym tekcie, ktry podaem wczeniej?
Wedug mnie jest tam napisane Каршинъ a wic Karszin, ktry jest dawn nazw Karsina (jak podaje wikipedia http://pl.wikipedia.org/wiki/Karsin) ale rosyjskiego nie znam a tak dobrze, eby wdawa si w dyskusj na ten temat.
No i pozostaje jeszcze fakt, e mj przodek urodzi si w Prusach...

Miejscowo ley mniej wicej w takiej samej odlegoci od Bydgoszczy co od Gdaska. By moe naleaoby poruszy wtek na forum Kujawsko-Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego. Teraz Karsin ley w woj. pomorskim ale kiedy administracyjnie te tereny mogy podlega pod inn miejscowo... Sam nie wiem...
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5664 jest odpowiedzią na wiadomość #5652] Sun, 26 December 2010 12:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jolab jest aktualnie niedostępny  Jolab
Junior Member
Witam.
Poniewa ur. si w Brusach a obecnie jestem Karsiniank, chciaabym przedstawi kilka sugestii.
Do tej pory w Brusach oraz w Gminie Karsin, wczeniej parafii Wiele, nie spotkaam si z nazwiskiem Kaczor ani Polaska - i.
Majc to na uwadze, mona wnioskowa, e nie chodzi tu o miejscowo Karsin.
Z drugiej strony nie naley wykluczy, e kiedy kto o tych nazwiskach tutaj zamieszkiwa /Kaczor wystpuje w indeksie chrztw Brus/
Natomiast w w/w miejscowociach oraz np w parafii Czersk wystpuje nazwisko Kaczynski.
Bez aluzji ale znajc zdolnoci zapisujcych do przkrcania nazwisk moe ktos sobie uproci i po drodze zapisa Kaczor.
Patryku, gdyby mg jeszcze raz sprawdzi w Wielu nazwisko Kaczyski.
ukaszu czy masz akt lubu Feliksa i sprawdzae co tam jest zapisane?
Pozdrawiam
Jola
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5665 jest odpowiedzią na wiadomość #5660] Sun, 26 December 2010 12:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam! Sprawdziem Panu Brusy chrzty 1806-1811r. niestety w tym okresie nie wystpuje poszukiwane nazwisko.Tuchola jest poza moim zainteresowaniem.Co do Prus to bybym ostrony z prostej przyczyny zapisano oglnikowo Prusy ,a prusy dzieliy si na prowincje i w pewnych okresach rnie to wygldao przeciez do Prus w tamtym czasie byy te zaliczane tereny Rzeczpospolitej zajte przez Prusy.ycz powodzenia w poszukiwaniach Pozdrawiam Patryk
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5666 jest odpowiedzią na wiadomość #5665] Sun, 26 December 2010 13:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Patryk a gdzie sprawdzasz te akty jeli mona wiedzie? I czy mgby sprawdzi Wiele i Brusy oraz miejscowo Nowe do 1815r. Ja zawsze daj sobie kilka lat zapasu w sprawdzaniu aktw.

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=A&from_d ate=&to_date=1840&search_lastname=kaczor&rpp2=50 &rpp1=0&bdm=A&url1=&w=02kp&op=gt

http://www.geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=A&from_d ate=&to_date=1840&search_lastname=kaczor&rpp2=50 &rpp1=0&bdm=A&url1=&w=11pm&op=gt
Jak wida i w Brusach wystpowao takie nazwisko, tyle, e wczeniej:)
Bardzo duo takich nazwisk wystpuje w miejscowoci Tuchola Smile
Feliks - syn Jakuba - w Tucholi wystpuje Jacobus Kaczor zm. w 1811r.i jeszcze kilku innych.

Chyba, e chodzi o miejscowo Karczewo - bliej Tucholi, gdzie wystpuje wicej nazwisk Kaczor i osoby, zgaszajce zgon Feliksa przekrciy nazw - jest to moliwe.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karczewo_%28powiat_tucholski%29

Jolu - nie mam jeszcze aktu lubu Feliksa. Mam akt urodzenia jego synw Andrzeja i Marcina - Marszew, par.Czermin, pow.pleszewski, 1845r. Feliks miaby wtedy ok.36lat. Zakadam wic, e lub z on Katarzyn wzili w latach 30 XIXw. Licz, e jeli otrzymam mikrofilmy parafii Czermin z lat 1820-1854 to znajd tam ich akt urodzenia.

[Uaktualnione dnia: Sun, 26 December 2010 14:06]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5667 jest odpowiedzią na wiadomość #5666] Sun, 26 December 2010 14:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Chyba, e chodzi o Karczewo, pow. Tucholski - bliej Tucholi, gdzie wystpuje duo nazwisk Kaczor. Osoby zgaszajce zgon musiayby w takim ukadzie przekrci nazw, co zdarzao si do czsto w owych czasach.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karczewo_%28powiat_tucholski%29
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5668 jest odpowiedzią na wiadomość #5667] Sun, 26 December 2010 14:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostępny  katnal
Miejsce: Bydgoszcz
Senior Member
Pierwszy zapisy chrztw z Tucholi s dopiero od 1847r. Chrzest o interesujcym Ci nazwisku pojawia si w roku 1849. Pojawia si Katarzyna zapisana w jednym akcie jako Kaczor a w nastpnym jako Kaczorowska i jest to ta sama osoba.

Katarzyna Zakryś-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5669 jest odpowiedzią na wiadomość #5668] Sun, 26 December 2010 16:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Tak, wiem ale akty zgonw s duo wczeniejsze.
A ta Katarzyna czyj jest crk? I czy znajd gdzie wczeniejsze akty chrztu?
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5670 jest odpowiedzią na wiadomość #5664] Sun, 26 December 2010 18:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam! mog tylko doda e sprawdziem Wiele od 1791-1816r.,brak jakich kolwiek zapisw na nazwisko Kaczor i podobne.Nie posiadam danych z Tucholi,Nowego,wiecia i innych miejscowoci zwizanych z tamtymi terenami.Ja jeli przeszukuj to staram si to robi ok.5 lat wstecz,lub 5 lat do przodu od wyznaczonej daty-nasi przodkowie lubili si odmadza.Co do pisowni nazwisk to rnie to bywao, i rne byy przyczyny bdnych zapisw a w szczeglnoci tu na Kaszubach,inaczej pisa nazwisko zapisujcy ktry by Polakiem,inaczej gdy by Niemcem,mam tego przykady w swojej rodzinie.Pozdrawia stary Kaszeba Patryk
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5671 jest odpowiedzią na wiadomość #5669] Sun, 26 December 2010 19:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Z aktu wynika e Katarzyna Kaczor/Kaczorowska bya on Jana Szatkowskiego, mieszkali w Tucholi.

Katarzyna Zakryś-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5672 jest odpowiedzią na wiadomość #5671] Sun, 26 December 2010 19:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
W 1806r w Tucholi umiera dwjka dzieci Jakuba Kaczorowskiego - Jan 10-mcy i Marianna lat 3.

Katarzyna Zakryś-Nalazek

Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5674 jest odpowiedzią na wiadomość #5672] Sun, 26 December 2010 20:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Ojciec Feliksa mia na imi Jakub a gdy rodzi si jego syn to w akcie napisali Kaczorowski zamiast Kaczor Smile
No nie wiem czy uda mi odnale akt chrztu Feliksa.
dzikuj wszystkim za pomoc. Jeeli kto znalazby jak wzmiank o Feliksie lub Jakubie Kaczorze\Kaczorowskim albo o onie Jakuba Jzefie z Polaskich to prosz wspomnie o tym w tym wtku.
Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #6235 jest odpowiedzią na wiadomość #5674] Sat, 12 February 2011 17:39 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Carloz jest aktualnie niedostępny  Carloz
Member
Witam!

Ja jedynie mog dopowiedzie o Katarzynie Kaczor(owskiej), onie Jana Szatkowskiego - bya ona crk Jana Kaczor(owskiego) zapewne z Bladowa i Rozalii Rozynek z Bysawia. A Jan mg by (brakuje informacji na ten temat) synem Rocha Kaczor z Tucholi.

Pozdrawiam serdecznie
Poprzedni wątek: Poszukuje informacji o Antoni Stahlke Lipusz,Kościerzyna
Następny wątek: Nazwisko Hitz
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 02 14:07:10 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund