| Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5652] |
Sat, 25 December 2010 15:27  |
Lukbartus
|
Junior Member |
|
|
Witam!
Od niedawna zajmuj si badaniem pochodzenia mojej rodziny i poszukuj jakichkolwiek informacji na temat przodkw, ktrzy najprawdopodobniej pochodzili z okolic miejscowoci Karsin w powiecie kocierskim. Z tego co udao mi si ustali (znale na stronach genealogicznych) nazwisko Kaczor pojawiao si w XVII i XVIII wieku w parafii Karsin (dawniej par. Wiele) oraz miejscowociach pobliskich, jak Brusy, Tuchola, Nowe...
Ja mieszkam w Kaliszu w Wielkopolsce. Niewiedzie czemu, mj przodek - Feliks (ur.ok 1809r.w Karsinie, s. Jakuba i ) wyemigrowa na poudnie, gdzie si oeni i zapocztkowa nasz rd tutaj, w okolicach Kalisza (Goliszew, elazkw, Zotniki, Tykadw, Cekw...).
Niestety z racji odlegoci, nie jestem w stanie korzysta z zasobw Archiwum w Pelplinie, gdzie z pewnoci znalazbym interesujce mnie informacje.
By moe jest kto, kto mia do czynienia z rodem Kaczorw?
Oto link do aktu, ktry skierowa moje poszukiwania daleko na pnoc:
http://img718.imageshack.us/i/1874felikskaczor.jpg/
i tumaczenie ze strony genealodzy.pl
"Akt Nr 19
Zotniki Wielkie
1874.05.13
Dziao si to we wsi Goliszew dnia pitnastego/dwudziestego sidmego Maja tysic osiemset siedemdziesitego czwartego roku o godzinie dziewitej rano. Stawili si Marcin Kaczor, sucy, dwadziecia osiem lat i Stanisaw Jewasiak (?), sucy, trzydzieci trzy lata liczcy ze wsi Zotniki Wielkie, i owiadczyli nam i trzynastego/dwudziestego pitego biecego miesica i roku o godzinie dziesitej rano umar w Zotnikach Wielkich tame yjcy Feliks Kaczor, robotnik, szedziesit pi lat liczcy, syn zmarych Jakuba Kaczora i ony jego Jzefy z Polaskich, urodzony we wsi Karl….(Karsin?) w Prusach, pozostawiwszy po sobie owdowia on Katarzyn z domu Przykot. Po naocznym stwierdzeniu zejcia Jakuba Kaczora , akt ten stawajcym przeczytano, a jako, e s niepimienni, nami tylko podpisano.
Ks. Mackiewicz
служитель – sucy, suga, местные костельные служители – miejscowi sudzy"
Chodzi o wie Karsin (stara nazwa: Karszin, Karsino, niem. Karschin , kaszub. Krsno).
To stara i dua wie gminna, w powiecie Kocierskim (w okresie zaborw nazywano te tereny Prusy Zachodnie - Westpreussen).
Pozdrawiam i licz na pomoc
ukasz Kaczor
luke.cek@gmail.com
gg: 2165829
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5656 jest odpowiedzią na wiadomość #5652] |
Sat, 25 December 2010 21:01   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
a moe to : Karszewo (niem. Karschau) – wie w Polsce pooona w wojewdztwie warmisko-mazurskim, w powiecie ktrzyskim, w gminie Korsze
pozdrawiam
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #5666 jest odpowiedzią na wiadomość #5665] |
Sun, 26 December 2010 13:57   |
Lukbartus
|
Junior Member |
|
|
Patryk a gdzie sprawdzasz te akty jeli mona wiedzie? I czy mgby sprawdzi Wiele i Brusy oraz miejscowo Nowe do 1815r. Ja zawsze daj sobie kilka lat zapasu w sprawdzaniu aktw.
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=A&from_d ate=&to_date=1840&search_lastname=kaczor&rpp2=50 &rpp1=0&bdm=A&url1=&w=02kp&op=gt
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=A&from_d ate=&to_date=1840&search_lastname=kaczor&rpp2=50 &rpp1=0&bdm=A&url1=&w=11pm&op=gt
Jak wida i w Brusach wystpowao takie nazwisko, tyle, e wczeniej:)
Bardzo duo takich nazwisk wystpuje w miejscowoci Tuchola 
Feliks - syn Jakuba - w Tucholi wystpuje Jacobus Kaczor zm. w 1811r.i jeszcze kilku innych.
Chyba, e chodzi o miejscowo Karczewo - bliej Tucholi, gdzie wystpuje wicej nazwisk Kaczor i osoby, zgaszajce zgon Feliksa przekrciy nazw - jest to moliwe.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karczewo_%28powiat_tucholski%29
Jolu - nie mam jeszcze aktu lubu Feliksa. Mam akt urodzenia jego synw Andrzeja i Marcina - Marszew, par.Czermin, pow.pleszewski, 1845r. Feliks miaby wtedy ok.36lat. Zakadam wic, e lub z on Katarzyn wzili w latach 30 XIXw. Licz, e jeli otrzymam mikrofilmy parafii Czermin z lat 1820-1854 to znajd tam ich akt urodzenia.
[Uaktualnione dnia: Sun, 26 December 2010 14:06] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poszukuję informacji o przodkach - nazwisko Kaczor [wiadomość #6235 jest odpowiedzią na wiadomość #5674] |
Sat, 12 February 2011 17:39  |
Carloz
|
Member |
|
|
Witam!
Ja jedynie mog dopowiedzie o Katarzynie Kaczor(owskiej), onie Jana Szatkowskiego - bya ona crk Jana Kaczor(owskiego) zapewne z Bladowa i Rozalii Rozynek z Bysawia. A Jan mg by (brakuje informacji na ten temat) synem Rocha Kaczor z Tucholi.
Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|