Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » PTG » Posiadam » Posiadam zdjęcia.
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2048 jest odpowiedzią na wiadomość #1360] Thu, 02 April 2009 16:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Krzysztofie

Bardzo Ci dzikuj za ten spokojny, rzeczowy i wywaony post. Moe speni rol wiadra zimnej wody i ostudzi rozpalone umysy. Cakowicie zgadzam si z Twoj argumentacj niemniej pozwol sobie dorzuci par uwag.

Na wstpie tytuem wyjanienia. Na forach genealogicznych jestem dopiero pity miesic wic patrz na ich zawarto „wieym” okiem i co najwaniejsze nie jestem czonkiem jakiego „stronnictwa” by je preferowa. Na Forgenie te nie wszystko mi si podoba. Mona dyskutowa z jego zaoycielami na te tematy ale w ostatecznym rozrachunku trzeba uszanowa fakt, i to im przysuguje gos ostateczny. Jak si komu nie podoba moe najwyej poszuka sobie innego miejsca do wyraania swoich opinii. Z tego tytuu nikt nie ma prawa do epitetw w stylu „zarozumialcy z Centralnej Polski”. Wiek i wiedza merytoryczna nie jest usprawiedliwieniem by przechodzi nad takimi postawami do porzdku dziennego. Przez te kilka miesicy natrafiem na kilka tropw kliwych dyskusji. Wszyscy jestemy amatorami. Te nasze hobby powinno nas cieszy i bawi. Zamiast tego pewne grono osb serwuje nam, delikatnie mwic, „niesmaczne” postawy.

Pora przej do zagadnie merytorycznych, widzianych okiem nowicjusza. W skali kraju mamy kilkanacie TG. Kade z nich realizuje jakie projekty. Kade na swoich stronach zamieszcza jakie zbiory informacji. Do tego dochodz dyskusje na forach. Ilo informacji jest olbrzymia i jednoczenie bardzo rozrzucona. Nie do opanowania przez przecitnego forowicza, a co mwi o nowicjuszach. Zastanawiajc si nad problemem szybko doszedem do wniosku potrzeby istnienia czego na ksztat centralnej bazy wiedzy. eby przeczyta o jakim temacie wpierw trzeba wiedzie w jakich rdach naley go szuka. W tym stanie rzeczy idea powoania GENEWIKI jako swoistego rodzaju encyklopedii bardzo mi odpowiada i jestem jej zwolennikiem. Przy czym nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia nazwa i kto jest autorem. Wane by si rozwijaa i dawaa przecitnemu Kowalskiemu wskazwki gdzie ma szuka odpowiedzi na nurtujce go pytania. To wszystko stanowio przesank do zamieszczenia mojego pierwszego postu o charakterze czysto informacyjnym, a co z tego wyszo i jakie postawy obnayo wida wyranie. Niech kady ocenia po swojemu.
Reasumujc. Myl, e teraz nikt ju nie bdzie mia wtpliwoci odnonie tego za czym optuj i w jakim sensie. Na marginesie. Przy takich zaoeniach nie widz groby jakiegokolwiek baaganu.

Odnonie programw regionalnych poszczeglnych TG. Myl, e w swojej wypowiedzi zastosowae pewnego rodzaju skrt mylowy przez co moe by odebrana niezgodnie z Twoim zamysem. Wbrew pozorom programy regionalne realizowane przez dane TG winne by w centrum zainteresowania innych towarzystw w przypadku gdy chc one podobny program realizowa na swoim terenie. Z pozycji uytkownika wana jest unifikacja sposobu prezentacji zebranych danych. Dla jej uzyskania konieczne s stosowne uzgodnienia. Jest to szczeglnie istotne w sytuacji gdy taki sam program realizuj dwa ssiadujce ze sob towarzystwa. Ale to ju temat na odrbn dyskusj.

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych

[Uaktualnione dnia: Thu, 02 April 2009 16:34]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2053 jest odpowiedzią na wiadomość #2048] Thu, 02 April 2009 20:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
darwer jest aktualnie niedostępny  darwer
Miejsce: Stężyca
Member
www.zwara.cba.pl
Strona moe by podpita pod stron TPG
Oczywicie jest to szkic strona moe by bardziej rozbudowana.
Po dopracowaniu szczegw jak ma wyglda strona zapraszam chtne osoby do wsplnej administracji. Mam nadziej e spoeczno PTG uzna stron jako swoj, a nie obcy wynalazek.

Piotr Kkol

Genealogia Kąkolewskich, Zwarów, Węsierskich, Bargańskich, Jążdżewskich, Derdowski.
Szarlota, Rybaki, Wiele, Kościerzyna, Pierszczewo, Sikorzyno.
Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2231 jest odpowiedzią na wiadomość #2053] Mon, 04 May 2009 17:50 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Nierzwicka jest aktualnie niedostępny  Nierzwicka
Member
Mam paru Jadewskich w Lubichowie. Chtnie pomog. Maria
Poprzedni wątek: Rodzina CHRZANOWSKICH - drzewa z 1912
Następny wątek: Słownik lekarzy polskich XIX wieku Piotra Szarejki
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Jul 28 03:54:03 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund