| [Kwidzyn / Belgia / Lębork] Poszukiwanie korzeni: Janina Rajkowska (1949) i Stefania Regina Tomaszew [wiadomość #20898] |
Fri, 10 April 2026 15:15 |
adamlesner
|
Junior Member |
|
|
Dzień dobry,
Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w rozwikłaniu zagadki pochodzenia mojej Mamy oraz weryfikacji losów jej matki adopcyjnej, która po powrocie z emigracji była inwigilowana przez służby bezpieczeństwa.
1. Wątek Kwidzyn/Lębork (Moja Mama):
Moja Mama, Janina Rajkowska, urodziła się 1 grudnia 1949 r. w Kwidzynie. W świetle akt sądowych z 1958 r. (Sąd Powiatowy w Lęborku) figuruje jako dziecko „nieznanych rodziców”.
Przebieg placówek: Według relacji Mamy przebywała w Domu Małego Dziecka w Sopocie (ok. 1950–1953), a następnie w Państwowym Domu Dziecka nr 3 w Lęborku (do 1957 r.).
Zdrowie: Jako dziecko przeszła chorobę polio (Heinego-Medina).
Pytanie: Czy ktoś z Państwa spotkał się z nazwiskiem Rajkowski/Rajkowska w Kwidzynie lub okolicach w latach 1945–1950? Szukam jakiegokolwiek punktu zaczepienia dotyczącego jej biologicznej matki.
Moje pytania do ekspertów:
Gdzie najlepiej szukać list wychowanków domów dziecka z Sopotu i Lęborka z lat 50., jeśli archiwa państwowe odsyłają do urzędów?
Posiadam skany akt z UW, oraz akta sądowe dotyczące adopcji. Chętnie wymienię się informacjami.
Z góry dziękuję za każdą wskazówkę!
|
|
|
|