Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Geografia Pomorza » Kociewie - osadnicy po potopie szwedzkim; np. wieś Kokoszkowy pod Starogardem
Kociewie - osadnicy po potopie szwedzkim; np. wieś Kokoszkowy pod Starogardem [wiadomość #557] Wed, 14 March 2007 23:43 Przejdź do następnej wiadomości
krzysztofb jest aktualnie niedostępny  krzysztofb
Junior Member
Czesc wszystkim, poszukiwania korzenii mojej rodziny przerodziy si w "ma" pasj historyczn.
Chciaem zwrci si do bardziej dowiadczonych genealogw - gdzie Waszym zdaniem znale mozna informacje na temat pochodzenia osadnikw przybywajcych na Pomorze, w szczeglnoci na Kociewie i okolice Starogardu, po potopie szwedzkim?
Wie w ktrej znalazem ostatnich swoich przodkw yjcych tam w okolicach 1740 roku (Kokoszkowy koo Starogardu) zostaa w czasie Potopu zniszczona. W publikacji J. Milewskiego Dzieje Starogardu znalazem informacj, e w jaki czas po Potopie wsie na nowo zasiedlano osadnikami.
Pytanie: kto i na jakich zasadach ich sprowadza? Gdzie mona znale iformacj skd mogli pochodzi? Gdzie mog znale informacj komu podlegay w tamtym czasie np. Kokoszkowy?

Bd wdziczny za wszelkie sugestie,
pozdrawiam Krzysztof
Odp: Kociewie - osadnicy po potopie szwedzkim; np. wieś Kokoszkowy pod Starogardem [wiadomość #558 jest odpowiedzią na wiadomość #557] Thu, 15 March 2007 12:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Jsst to ksiazka ktura zajmuje sie czesciowo niemieckim osadnictwsm

Geschichte der Germanisierung des Herzogtums Pommern oder Slavien bis zum Ablauf des 13. Jahrhunderts (Paperback)
by Wilhelm Wichard Waldemar von Sommerfeld (Author)

http://www.amazon.com/Geschichte-Germanisierung-Herzogtums-P ommern-Jahrhunderts/dp/1421238322/ref=sr_1_2/002-8514230-912 6403?ie=UTF8&s=books&qid=1173955477&sr=1-2

Jest w bibliotece cyfrowsj rowniez Ksiazka ktora opisuje region Chojnic ze spisrn mieszkancow- zemiesnikow od ok 1500 r ksiarzka jest ale rowniez po niemiecku

http://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent2?id=10322&dirids=1

z tego co widzialem kiedys i czytalem z roznych zrudel to bylo bardzo internacionalnie
Polacy , Hollendrzy, Niemcy,..

jezeli sie na cos natkne to wysle

Marcin
icon1.gif  Odp: Kociewie - osadnicy po potopie szwedzkim; np. wieś Kokoszkowy pod Starogardem [wiadomość #598 jest odpowiedzią na wiadomość #558] Mon, 26 March 2007 19:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
BramaN jest aktualnie niedostępny  BramaN
Miejsce: chojnice
Member
witam
czy posiada pan jeszcze jakies stare woluminy z okolic chojnic i co wazniejsze dla mnie z okolic Lniana i Drzycimia pow. wiecki bede wdzieczny za kazda pomoc

Pozdrawiam
Marek Bramański
Odp: Kociewie - osadnicy po potopie szwedzkim; np. wieś Kokoszkowy pod Starogardem [wiadomość #599 jest odpowiedzią na wiadomość #598] Mon, 26 March 2007 23:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Nie posiadam chyba mam jeszcze cos z tucholi z tucholskich wsi
slyszalem ze w bibliotece w Chojnicach jest wiele ciekawych takich zbiorow ale nie mam dostepu narazie bo mieszkam poza krajem podobno jest wiele Ksiazek adresowych za sam spis bym byl wdzieczny
jak cos mi sie natrafi to dam znac na forum

Marcin
icon1.gif  Odp: Kociewie - osadnicy po potopie szwedzkim; np. wieś Kokoszkowy pod Starogardem [wiadomość #600 jest odpowiedzią na wiadomość #599] Mon, 26 March 2007 23:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
oki postaram sie zalatwic spisy tych ksiek adresowych z tym e w pitek wyjedam do Krakowa i wracam po witach take zaatwie to na 100% po witach chyba eby mi sie udao jako wczeniej wyrwa z pracy to zajade do biblioteki mam tam kilku znajomych Smile

Pozdrawiam
Marek Bramański
Odp: Kociewie - osadnicy po potopie szwedzkim; np. wieś Kokoszkowy pod Starogardem [wiadomość #601 jest odpowiedzią na wiadomość #600] Mon, 26 March 2007 23:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Podobno byblioteka jest w Bramie czy wiezy
tyle tylko wiem
marcin
icon1.gif  Odp: Kociewie - osadnicy po potopie szwedzkim; np. wieś Kokoszkowy pod Starogardem [wiadomość #602 jest odpowiedzią na wiadomość #601] Mon, 26 March 2007 23:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
tam w kurzej stopce moj wojek jest tam kierownikiem moge zdobyc co tylko pan bedzie chcial:)

Pozdrawiam
Marek Bramański
Odp: Kociewie - osadnicy po potopie szwedzkim; np. wieś Kokoszkowy pod Starogardem [wiadomość #603 jest odpowiedzią na wiadomość #602] Mon, 26 March 2007 23:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
mozemy pogadac na Skypie?
icon1.gif  Odp: Kociewie - osadnicy po potopie szwedzkim; np. wieś Kokoszkowy pod Starogardem [wiadomość #604 jest odpowiedzią na wiadomość #603] Mon, 26 March 2007 23:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
moze byc gg?
juz sie do pana odezwalem jutro zainstaluje skype bo akurat jestem po reinstalacji takze prosze wlaczyc gg to juz sie odezwalem

Pozdrawiam
Marek Bramański
Odp: Kociewie - osadnicy po potopie szwedzkim; np. wieś Kokoszkowy pod Starogardem [wiadomość #605 jest odpowiedzią na wiadomość #604] Mon, 26 March 2007 23:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
muj nr to 2673112
Odp: Kociewie - osadnicy po potopie szwedzkim; np. wieś Kokoszkowy pod Starogardem [wiadomość #606 jest odpowiedzią na wiadomość #605] Tue, 27 March 2007 00:03 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
ok dzieki juz pisze

Pozdrawiam
Marek Bramański
Poprzedni wątek: Geografia prus (po niemiecku)
Następny wątek: Pomorze - Westpreußen - Bardzo ciekawa strona
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 16 01:55:46 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund