Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Dzieje Pomorza » Wysiedlenia z Pomorza w 1939
Wysiedlenia z Pomorza w 1939 [wiadomość #13727] Mon, 27 October 2014 08:52 Przejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
(Przeniesione z kontakty@ptg.gda.pl)

Dzieñ dobry Pañstwu, nazywam siê Mariusz Dudziuk, jestem mieszkañcem Sarnak, jest to wschód Polski, nad rzek± Bug, obecnie województwo mazowieckie. W listopadzie 1939 roku na nasze tereny przywieziono wysiedlonych pomorzaków z takich miejscowo¶ci : Przerêbska Huta, Wisin, Bo¿e Pole Królewskie, Skrzyd³owo, Posto³owo, Szatarpy, Szczodrowo, Jaroszew, Wiêckowy, Czarnocin, Wyków. Jestem lokalnym mi³o¶nikiem historii mojej rodzinnej ziemi sarnackiej. Mamy wiele kart historii jeszcze nie odkrytych b±d¼ zapomnianych. Tak jest te¿ z histori± wysiedleñ. Zajmujê sie lokalnie odkrywaniem tych kart dla potomnych. Mam listê osób które zmar³y u nas i tych które siê urodzi³y. Na naszym cmentarzu sa jeszcze mogi³y pomorzaków, a w¶ród najstarszych ludzi przewija siê temat wysiedlonych pomorzan. Staram sie zbieraæ te wszystkie informacje. Mo¿e na cos przydam sie pañstwu. w tym roku przypada 75 lat od wysiedleñ. Pozdrawiam Mariusz Dudziuk

Staszek
Odp: Wysiedlenia z Pomorza w 1939 [wiadomość #13728 jest odpowiedzią na wiadomość #13727] Mon, 27 October 2014 09:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krznisz jest aktualnie niedostępny  krznisz
Miejsce: Sztum
Senior Member
Staszku a niema tam gdzie¶ jakiego¶ adresu meilowego do kontaktu z Tym Panem?

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Wysiedlenia z Pomorza w 1939 [wiadomość #13788 jest odpowiedzią na wiadomość #13728] Mon, 03 November 2014 18:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szulist jest aktualnie niedostępny  szulist
Member
Witajcie!

W Grzybowie (parafia Lipusz) mieszka rodzina Hetmanskich. Najstarszy z nich to Stanislaw. Nie ukrywam ze jestem z nim powiazany poprzez moja pra-babke. On i jego rodzina byli wypedzeni przez Niemcow do jakiejs wioski nad sama rzeka Bug. Nagralem na dyktafon jego wspomnienia od momentu wypedzenia w 1939 roku do powrotu do domu.
Moglbym udostepnic, ale po jego zgodzie. Niestety oni zlikwidowali telefon stacjonarny i musze sie do nich udac.

Szulist
Odp: Wysiedlenia z Pomorza w 1939 [wiadomość #13812 jest odpowiedzią na wiadomość #13728] Sat, 08 November 2014 16:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Je¶li jest adres mailowy to ja te¿ poproszê z uwagi na to,¿e rodzina mojego Taty pochodzi z tej parafii a ja mam kilka nie odkrytych jeszcze kontaktów rodzinnych ( granica 100 lat ) Smile
pozdrawiam
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Wysiedlenia z Pomorza w 1939 [wiadomość #13814 jest odpowiedzią na wiadomość #13812] Sat, 08 November 2014 17:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Moi Drodzy. Nie jestem upowa¿niony do podawania maile p. Mariusza.
Otrzyma³em od niego ju¿ listê osób zmar³ych do 1945. Bêdzie ona udostêpniona w formie artyku³u na stronie PomTG. Dziwne gdy¿ jak pisze p.Marcin po 1945 r. nie odnotowano ju¿ zgonów Pomorzaków w parafii Sarnaki. Czy¿by powrócili na ojczyste tereny?
Pan Mariusz aktualnie pracuje nad ¶lubami i chrztami w rodzinach Pomorzaków. Jak tylko otrzymam opublikujê.
Staszek

Staszek
Odp: Wysiedlenia z Pomorza w 1939 [wiadomość #13815 jest odpowiedzią na wiadomość #13814] Sun, 09 November 2014 19:09 Przejdź do poprzedniej wiadomości
szulist jest aktualnie niedostępny  szulist
Member
Dzien dobry!
Tak, jest taka mozliwosc, ze wrocili wczesniej. "Moi" Hetmanscy wrocili bez zgody Niemcow 1943 roku.
Pozdrawiam Szulist
Poprzedni wątek: Gawędy pana Antoniego
Następny wątek: SCHNEIDEMUHL NEUHOFF
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Oct 03 23:43:31 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund