| Wysiedlenia z Pomorza w 1939 [wiadomość #13727] |
Mon, 27 October 2014 08:52  |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
(Przeniesione z kontakty@ptg.gda.pl)
Dzieñ dobry Pañstwu, nazywam siê Mariusz Dudziuk, jestem mieszkañcem Sarnak, jest to wschód Polski, nad rzek± Bug, obecnie województwo mazowieckie. W listopadzie 1939 roku na nasze tereny przywieziono wysiedlonych pomorzaków z takich miejscowo¶ci : Przerêbska Huta, Wisin, Bo¿e Pole Królewskie, Skrzyd³owo, Posto³owo, Szatarpy, Szczodrowo, Jaroszew, Wiêckowy, Czarnocin, Wyków. Jestem lokalnym mi³o¶nikiem historii mojej rodzinnej ziemi sarnackiej. Mamy wiele kart historii jeszcze nie odkrytych b±d¼ zapomnianych. Tak jest te¿ z histori± wysiedleñ. Zajmujê sie lokalnie odkrywaniem tych kart dla potomnych. Mam listê osób które zmar³y u nas i tych które siê urodzi³y. Na naszym cmentarzu sa jeszcze mogi³y pomorzaków, a w¶ród najstarszych ludzi przewija siê temat wysiedlonych pomorzan. Staram sie zbieraæ te wszystkie informacje. Mo¿e na cos przydam sie pañstwu. w tym roku przypada 75 lat od wysiedleñ. Pozdrawiam Mariusz Dudziuk
Staszek
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Wysiedlenia z Pomorza w 1939 [wiadomość #13812 jest odpowiedzią na wiadomość #13728] |
Sat, 08 November 2014 16:43   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Je¶li jest adres mailowy to ja te¿ poproszê z uwagi na to,¿e rodzina mojego Taty pochodzi z tej parafii a ja mam kilka nie odkrytych jeszcze kontaktów rodzinnych ( granica 100 lat ) 
pozdrawiam
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
| Odp: Wysiedlenia z Pomorza w 1939 [wiadomość #13814 jest odpowiedzią na wiadomość #13812] |
Sat, 08 November 2014 17:38   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Moi Drodzy. Nie jestem upowa¿niony do podawania maile p. Mariusza.
Otrzyma³em od niego ju¿ listê osób zmar³ych do 1945. Bêdzie ona udostêpniona w formie artyku³u na stronie PomTG. Dziwne gdy¿ jak pisze p.Marcin po 1945 r. nie odnotowano ju¿ zgonów Pomorzaków w parafii Sarnaki. Czy¿by powrócili na ojczyste tereny?
Pan Mariusz aktualnie pracuje nad ¶lubami i chrztami w rodzinach Pomorzaków. Jak tylko otrzymam opublikujê.
Staszek
Staszek
|
|
|
|
|
|