Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Gzella, Chmarzyński, Kałdowski i Truchowski
Gzella, Chmarzyński, Kałdowski i Truchowski [wiadomość #5737] Fri, 31 December 2010 17:17 Przejdź do następnej wiadomości
MikiGrabis jest aktualnie niedostępny  MikiGrabis
Member
Ta ga mojego prapradziadka Kazimierza Chmarzyskiego to Kociewie. Interesuje mnie, czy Kto z Pastwa zna pana Stanisawa Gzell, ktry podobno ma cae drzewko rodziny Gzella z Osia. Szukaam wrd jego publikacji dostpnych w internecie, ale nie znalazam. Nie uda si rwnie kontakt z Gzellami przez portale spoecznociowe. A trudno uwierzy, e nikt nie zna pana Stanisawa. Pozdrawiam ze lska. Mirosawa

Pozdrawia Mikusia

[Uaktualnione dnia: Mon, 25 July 2011 14:48] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #5746 jest odpowiedzią na wiadomość #5737] Sat, 01 January 2011 23:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dotaram w internecie do publikacji Pana Stanisawa Gzella. W "Pomeranii" rocznik 1993 numer 12.
Wzruszyam si czytajc to. Wiele spraw przypomina histori mojej rodziny. Na dodatek jestemy dalekimi kuzynami. PoZdrawiam Gzellw.
Mirosawa Grabis (Janc)
Ps: Jeli Kto posiada ten numer, to chtnie obejrzaam bym zdjcia z tej publikacji.

Pozdrawia Mikusia
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #5753 jest odpowiedzią na wiadomość #5746] Mon, 03 January 2011 15:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Rodzina wystepuje w wielkim Komorsk

pozatym posiadaja w grudziadzu siec sklepow Miesnych Gzella

Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #5754 jest odpowiedzią na wiadomość #5753] Mon, 03 January 2011 16:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Zakady misne Gzella mieszcz si w Osiu a sie sklepw maj na caym Pomorzu.
Staszek

Staszek
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #5755 jest odpowiedzią na wiadomość #5737] Mon, 03 January 2011 16:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Wojciechowski jest aktualnie niedostępny  Wojciechowski
Miejsce: Gdynia
Member
Ja posiadam. W drzewie genealog. ktre posiadam wystepuje ok.500 osb o nazwisku Gzella poczwszy od ukasza Gzella (ur.1715). Wystpuj te nazwiska Chmarzyski i Kadowski.

Pozdrawiam
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #5756 jest odpowiedzią na wiadomość #5754] Mon, 03 January 2011 16:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Tak wiem. Maj rwnie Orodek wypoczynkowy. Ale nie o takie informacje mi chodzi Laughing
Pozdrawiam Mirosawa

Ps: moe jednak kto prenumeruje Pomerani i ma egzemplarz z 1993 roku.

Pozdrawia Mikusia
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #5758 jest odpowiedzią na wiadomość #5755] Mon, 03 January 2011 17:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
A Kto pisze? Pan Wiesaw?
A gdzie drzewko mona obejrze (cho z linii ukasza to ja akurat nie jestem)?
Moje jest (chocia to jeden z pni drzewa)do ogldnicia na www.miedzno.myheritage.pl
Pozdrawiam Mirosawa

Pozdrawia Mikusia
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #5759 jest odpowiedzią na wiadomość #5737] Mon, 03 January 2011 17:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Przepraszam zapomniaem sie podpisac.
Bartomiej Gzella (ur.20.08.1971, zm.14.04.1848) jego mazonka to Julianna Pawska. Mieli 8-mioro dzieci w tym Jzef ur.12.03.1832, zm.03.07.1900 , maonka Marianna Bylicka. Zgadza si Razz

WieWoj
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #5760 jest odpowiedzią na wiadomość #5759] Mon, 03 January 2011 18:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Barbara (ur. 1790)siostra owego Bartomieja. Smile Maonka Kazimierza Chmarzyskiego.

Pozdrawia Mikusia
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #5761 jest odpowiedzią na wiadomość #5760] Mon, 03 January 2011 18:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
W moim drzewie ostatnia osoba ktora mam jest Leokadia Chmarzyska (ur.01-03-1899). Jest problem odnonie Mateusza Gzella (a nie jak podajesz Marcina Gzella (Grzelka), w tym okresie urodzio sie ich dwch jeden w 1723 a drugi w 1725 i nie wiem ktry jest ktry. Jeden z nich mia ojca Stanisawa a drugi Mateusza. ona Bartomieja to Marianna Trochowska.

Pozdrawiam

WieWoj
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #5762 jest odpowiedzią na wiadomość #5761] Mon, 03 January 2011 19:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Faktycznie Trochowska a nie Truchowska (nawet zanotowaam, e jej brat to Trochowski). Nie pamitam, dlaczego wpisaam Truchowska. Moe gdzie przy urodzeniach dzieci byo zapisane Truchowska.

Masz moj Lodzi w swoim drzewku? Wow. Bardzo lubiam moj prababci. Jak byam malutka szya dla mnie liczne ubranka - wiesz pierwsza prawnuczka.
Taka ciekawostka: ja jestem pierwsz crk, z tej gazi moja babcia bya pierwsz crk, moja prababcia bya pierwsz crk i moja praprababcia bya pierwsz crk (kto wie moe wyej te tak jest Smile
Mirosawa

Pozdrawia Mikusia
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #5780 jest odpowiedzią na wiadomość #5762] Wed, 05 January 2011 18:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member

Informuje ze z dzisiejszym dniem przekazalem wszystkie Ksiegi Koscielne Wielki Komorsk Towarzystwu
Sa prawie calkowicie spisane poza trzema kartkami kture nie moglem otworzyc (uszkodzone daty)
Gzella wystepuje tam jako Gzella, Grzella, Gsella
to tak jak na szybko spisalem
jest tam dosc sporo dat

marcin
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #5782 jest odpowiedzią na wiadomość #5780] Wed, 05 January 2011 19:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
A jakie to lata, wieki ?
MG

Pozdrawia Mikusia
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #5788 jest odpowiedzią na wiadomość #5782] Wed, 05 January 2011 20:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Wszystkie jakie byly do spisania i posiadalismy

oczywiscie ze w parafi i AP jest troszke wiecej
ale nie posiadamy ich na razie

dostarczysz to spisze, zreszta wszystko co dostarczysz spisze

marcin
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #5793 jest odpowiedzią na wiadomość #5788] Wed, 05 January 2011 21:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Moi drodzy!
Mnie osobicie interesuje nazwisko Grzela-Grzella z Lignowy Szlacheckie. Korzenie prawdopodobnie sigaj Starogardu Gdaskiego.
Mam prob i wskazwk dla osb zainteresowanych nazwiskiem Gzella. Aby w swoich poszukiwaniach zwrcili uwag czy przypadkiem przy zapisach akt metrykalnych ktremu z zapisujcych nie ucieko gdzie "r" Grzela,Grzella - Gzela,Gzella.
Pozdrawiam
Krzysiek

[Uaktualnione dnia: Wed, 05 January 2011 21:19]

Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #5798 jest odpowiedzią na wiadomość #5793] Wed, 05 January 2011 22:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Przy indeksowaniu parafii Osie z nazwiskiem Gzella spotkaem si wielokrotnie. W aktach byo ono zapisywane rnie Gzella, Gzela, Grzella itp. Gowy nie daj czy zapis tego nazwiska w formie jakiej podae tam nie wystapi.

Pozdrawiam
WieWoj
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #7884 jest odpowiedzią na wiadomość #5761] Mon, 11 July 2011 06:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
misiaczek2503 jest aktualnie niedostępny  misiaczek2503
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Ja mialam kilkanascie lat temu dzialke z Urzedu miasta w Bydgoszczy na ul.Nadrzecznej,tam moja sasiadka byla juz nie zyjaca Jadwiga Chmarzynska [teraz by mogla miec ok 58 lat]Wiem ze jej corka kupila dom na ul.Kasztanowej.Janusz jej maz mieszkal na ul.Chlopickiego pozdrawiam Zosia.
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #8004 jest odpowiedzią na wiadomość #5737] Mon, 25 July 2011 10:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
elbo11 jest aktualnie niedostępny  elbo11
Junior Member
znam gzellw z warlubia i z tego co syszaam s spokrewnieni z gzellami z osia elbo11
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #8009 jest odpowiedzią na wiadomość #8004] Mon, 25 July 2011 12:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
caly ten kat Warlubie, Wielki Komorsk ,Bzowo, Plochocin
wystepuje tam czesto nazwisko Gzella, Gsella, Grzela

i prawdopodobnie to ten sam rod

warto przestudjowac sam spisywalem region

Marcin

Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #8028 jest odpowiedzią na wiadomość #8009] Thu, 28 July 2011 20:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Od pierwszego postu tyle wody upyno...
Mam ju dane do 17 wieku. I to potwierdzone z innych rde.
Potomkw Gzellw, Chmarzyskich, Kadowskich zapraszam na priv.
Pozdrawiam M Grabis

Pozdrawia Mikusia

[Uaktualnione dnia: Thu, 28 July 2011 20:31]

Odp: Gzella, Chmarzyński, Kałdowski i Truchowski [wiadomość #10784 jest odpowiedzią na wiadomość #5737] Wed, 07 November 2012 01:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kotka jest aktualnie niedostępny  Kotka
Junior Member
Tez szukam informacje na nazwisko Gzella. Tez mam w rodzine Stanislaw Gzella.
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #12064 jest odpowiedzią na wiadomość #5755] Tue, 27 August 2013 09:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wade10 jest aktualnie niedostępny  wade10
Junior Member
Czy Posiada Pan informacje o Kazimierzu Gzella ?
Jego ona Klara z d. Karczewska ur. 03.02.1917r. w Warlubiu, zm. 19.11.1978 r. Czy posiadali dzieci ?
Pozdrawiam
Waldemar Derkacz
Odp: Gzella, Chmarzyńscy, Kałdowsy i Truchowscy [wiadomość #12070 jest odpowiedzią na wiadomość #12064] Tue, 27 August 2013 14:45 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Witam
Z danych ktre Pan podaje wynika, e poszukiwania dotycz osb z pocztku XXw. Z przyczyn obiektywnych moje badania zakoczyem na roku 1900.
W swoim drzewie genealog. posiadam Kazimierza Gzella ur.1872-03-31 oraz jego syna, rwnie Kazimierza ur. 1908-11-27.
Wicej inf. prosze na priv. wojciech@mw.mil.pl
Poprzedni wątek: Meger, Megger - Bory Tucholskie
Następny wątek: nekrologi
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Jul 26 14:34:47 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund