| Marianna Julkowska (Ziółkowska) [wiadomość #6318] |
Fri, 18 February 2011 09:44  |
 |
MikiGrabis
|
Member |
|
|
Nawizujc do wtku o poszukiwaniach i przygodach z nimi zwizanych.
Ot dzisiaj wpadam na pomys o pomyce w akcie lubu mojej praprababci.
Mojemu prapradziadkowi przypisano pann mod z aktu poniej (luby w tym samym dniu). Zorientowaam si po aktach urodzenia dzieci, gdzie pani z domu Julkowska s wpisane razem z A. Czubkowskim. Zatem panna Julkowska powinna by w akcie z A. Czubkowskim, a moja Zikowska z K. Chmarzyskim.
Jest jeszcze wtek imienia, ot pierwotnie na nagrobku bya Marianna. Grb przerobiona i jest Maria. W aktach lubu jest Marianna Julkowska i Maria Zikowska.
Oczywicie musz prosi krewnych o odwiedzenia odpowiedniego USC, ale z dowiadczenia wiem, e i tam zdarzaj si pomyki (mamy kilka bdnych aktw zgonu, czytaj "niezgodnych z aktami urodzenia").
Pozdrawiam M. Grabis
Pozdrawia Mikusia
[Uaktualnione dnia: Fri, 18 February 2011 10:03] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Marianna Julkowska (Ziółkowska) [wiadomość #6324 jest odpowiedzią na wiadomość #6318] |
Fri, 18 February 2011 13:11  |
mkurow
|
Member |
|
|
Ja z kolei spotkaem si z takim zapisem.
W ksidze parafialnej - chrzty zosta zapisany Korneliusz Jan, ktry przez cae swoje ycie by nazywany i posugiwa si w oficjalnych dokumentach imieniem Kornel. Ciekawostka jest taka, e to nie koniec zamieszania. Nikt z jego rodziny (pewnie on sam nawet) nie sysza nigdy, e mia drugie imi Jan. A Jan wzi si prawdopodobnie z rozpdu osoby wpisujcej do ksigi. Zapyta pewnie o imi, usysza Jan (takie jest imi ojca) i najpierw wpisa Jan a bezporednio nad nim Korneliusz, niejako prostujc swoj pomyk. Korneliusz (wida goym okiem) zostao wpisane mniejsz czcionk, tak jakby chcia upchn imi aby zmiecio si nad Jan i pod poprzednim wpisem.
[Uaktualnione dnia: Fri, 18 February 2011 13:12] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|