Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Marianna Julkowska (Ziółkowska)
Marianna Julkowska (Ziółkowska) [wiadomość #6318] Fri, 18 February 2011 09:44 Przejdź do następnej wiadomości
MikiGrabis jest aktualnie niedostępny  MikiGrabis
Member
Nawizujc do wtku o poszukiwaniach i przygodach z nimi zwizanych.
Ot dzisiaj wpadam na pomys o pomyce w akcie lubu mojej praprababci.
Mojemu prapradziadkowi przypisano pann mod z aktu poniej (luby w tym samym dniu). Zorientowaam si po aktach urodzenia dzieci, gdzie pani z domu Julkowska s wpisane razem z A. Czubkowskim. Zatem panna Julkowska powinna by w akcie z A. Czubkowskim, a moja Zikowska z K. Chmarzyskim.

Jest jeszcze wtek imienia, ot pierwotnie na nagrobku bya Marianna. Grb przerobiona i jest Maria. W aktach lubu jest Marianna Julkowska i Maria Zikowska.

Oczywicie musz prosi krewnych o odwiedzenia odpowiedniego USC, ale z dowiadczenia wiem, e i tam zdarzaj si pomyki (mamy kilka bdnych aktw zgonu, czytaj "niezgodnych z aktami urodzenia").

Pozdrawiam M. Grabis

Pozdrawia Mikusia

[Uaktualnione dnia: Fri, 18 February 2011 10:03]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Marianna Julkowska (Ziółkowska) [wiadomość #6320 jest odpowiedzią na wiadomość #6318] Fri, 18 February 2011 10:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Ja take spotkaem si z przypadkiem bdnego przypisania tego typu danych. Co ciekawe. Jest woona karteczka informujca o tym fakcie ale sam akt nie zosta poprawiony.

Poruszya problem imienia. A co powiesz na tak sytuacj? Dla tej samej osoby mam komplet aktw z ksig metrykalnych oraz komplet z ksig USC. W jednych zapisano Marianna, a w drugich Maria.

Myl e dobrze byoby przeksztaci ten temat w co na ksztat zbioru informacji o rnych nietypowych przypadkach.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Marianna Julkowska (Ziółkowska) [wiadomość #6322 jest odpowiedzią na wiadomość #6318] Fri, 18 February 2011 11:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!
Ja tez dorzuc cos o imionach na Kaszubach.Nie wiem jak w innych czciach Polski ale tu na Kaszubach bardzo modne jest uywanie drugiego imienia a nawet imienia niejako "potocznego" czytaj imienia pseudonimu.Ostatni spotkaem sie z tym e:
Brat mojego pradziadka mia na imi Adam Micha.W aktach z USC pocztkowo wystepuje jako Adam Micha tak jak na chrzcie , ale potem juz tlko jako Micha.Nie wspominam rwnie o Otylii z innej mojej gazi, siostry mojego pradziedka Augustyna ktra jest przeze mnie zidentyfikowana jako Marianna, mj stryjek upiera si ze siostra pradziadka(jego ojca) miaa na imi Otylia i wysza za m za Itryka, ot znalazem siostr mojego pradziadk alea pod imieniem Marianna i ona rzeczywicie wysza za m za Teofila Itrycha(Itryka)

pzdr.Janusz
Odp: Marianna Julkowska (Ziółkowska) [wiadomość #6323 jest odpowiedzią na wiadomość #6320] Fri, 18 February 2011 11:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
MikiGrabis jest aktualnie niedostępny  MikiGrabis
Member
Imiona, prosz bardzo Smile
Moja babcia Klara Leopolda.
Wszystkim kazaa mwi do siebie Polcia. Nikt z kuzynw nie wiedzia, e ona jest Klara. Na wizytwce miaa napisane Leopolda(!).
Mojemu tacie kiedy si pomylio i w wanym dokumencie mia wpisane matka Leopolda. I kolejne wane dokumenty byy z bdem. A po latach trzeba byo jedzi po Polsce i to prostowa.
Jak po mierci mowa byo o Klarze, to nie tylko rodzina nie apaa o kogo chodzi, ale i ssiedzi. Byli te tacy co "chrzcili" j Leokadi.
To nie jedyny przypadek nielubienia swojego imienia przez kobiet w naszej rodzinie. Taka "tradycja" Smile

Pozdrawiam Miku Mirosawa Mirusia Grabis (nie myli z Mir)

Pozdrawia Mikusia
Odp: Marianna Julkowska (Ziółkowska) [wiadomość #6324 jest odpowiedzią na wiadomość #6318] Fri, 18 February 2011 13:11 Przejdź do poprzedniej wiadomości
mkurow jest aktualnie niedostępny  mkurow
Member
Ja z kolei spotkaem si z takim zapisem.
W ksidze parafialnej - chrzty zosta zapisany Korneliusz Jan, ktry przez cae swoje ycie by nazywany i posugiwa si w oficjalnych dokumentach imieniem Kornel. Ciekawostka jest taka, e to nie koniec zamieszania. Nikt z jego rodziny (pewnie on sam nawet) nie sysza nigdy, e mia drugie imi Jan. A Jan wzi si prawdopodobnie z rozpdu osoby wpisujcej do ksigi. Zapyta pewnie o imi, usysza Jan (takie jest imi ojca) i najpierw wpisa Jan a bezporednio nad nim Korneliusz, niejako prostujc swoj pomyk. Korneliusz (wida goym okiem) zostao wpisane mniejsz czcionk, tak jakby chcia upchn imi aby zmiecio si nad Jan i pod poprzednim wpisem.

[Uaktualnione dnia: Fri, 18 February 2011 13:12]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Poprzedni wątek: Olszewscy
Następny wątek: Wojniarkiewicz
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Aug 05 10:47:36 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund