Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » 1880 - zmian nazwiska?
| 1880 - zmian nazwiska? [wiadomość #862] |
Wed, 15 August 2007 22:11  |
gosika
|
Junior Member |
|
|
Witam - i prosz o fachow podpowied dotyczc nazwiska Orzowski ( tak przynajmniej brzmi dzisiaj).W 1879 w parafii Leno urodzi si Jan - syn Johana Orowskiego i Maryanny Baszkowskiej, rok pniej w 1980 ur si jego brat Roman ale przy rodzicach napisano Johan Orzowski i Maryanna Baszkowska. Na 100 % s to ci sami rodzice - tylko jak traktowa t przemian nazwiska?Przy kolenych dzieciach wystpuje ju Orzowski i tak do dnia dzisiejszego.Czy waciwe nazwisko to Orowski czy Orzowski?
A co do Johana Orzowskiego (Orowskiego) pod jakim nazwiskiem szuka jego przodkw?
Uff - nie jest atwo.
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
| Odp: 1880 - zmian nazwiska? [wiadomość #863 jest odpowiedzią na wiadomość #862] |
Thu, 16 August 2007 00:00   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Witam Agnieszko,
sprawd dokadnie, czy w ksigach parafialnych rodzicami Johanna i Romana jest Johann czy Joseph Orzlowski i Marianna z domu Blaszkowska. Wedug zapisu w metrykach Urzdu Stanu Cywilnego Dziemiany rodzicami Johanna ur. w 1879, s Johann i Marianna z domu Blaszkowska - Orzlowski, natomiast Romana ur. w 1880 s Joseph i Marianna z domu Blaszkowska- Orzlowski. Tak wic pisownia nazwiska jest ta sama, natomiast zmienia si imi ojca. Rodzicami Heleny, Anny ur. w 1883 s Joseph i Marianna z domu Blaszkowski- Orzlowski.
Wydaje mi si, e zapis w aktach urzdu stanu cywilnego jest waniejszy, ni zapis w ksidze parafialnej. Nie wiem moe si myl. Zapewne musisz wyjani imi ojca.
Co za dotyczy waciwej pisowni nazwiska, to ja przyjem zasad, e prawdziwa jest ta, ktr posuguj si yjcy. Poszukiwania natomiast prowadz w kadej, zblionej formie pisowni. Przecie wszystko zaleao od "pisarza".
Pozdrawiam
Heniek
Pozdrawiam
Heniek
|
|
|
|
| Odp: 1880 - zmian nazwiska? [wiadomość #864 jest odpowiedzią na wiadomość #862] |
Thu, 16 August 2007 00:10   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Masz wlasciwie szczescie ze wiesz kiedy sie to zmienilo lub zmienia ja zrobilem sobie spis
Nazywam sie Marcin Jasinski czyli Jasinski teras prosze sa to wszystkie jak na razie spisane przezemnie z roznych zrudel pisownie mojego nazwiska: Jassyenyecz, Jasieniec, Jasinski, Jassinski Jassienski Jazinski, Jazienski, Jasisky, Jasiski, Jasieski, Jaschinski, Jaschinsky, Jaschensky, Jaszinski,Yasinski
Wazne jest tez miejscowosci sobie zapisac Jak Jasinski z Jasiony albo Jasinski z Plochocina
niekiedy jest przydatne zwlaszcza w tych starszych Zapiskach Dokumetach
No uwazam ze nazwisko ostatnie sie liczy jezeli jest tak dlugo uzywane wkoncu je zmienil i lub sie z tym pogodzil i przyjol nadane mu zmiany
ja spisuje tak jak stoji w dokumecie jezeli jestem na 100% pewien ze to ten sam czlowiek
Pozdrawiam niefachowiec
Marcin
|
|
|
|
| Odp: 1880 - zmian nazwiska? [wiadomość #865 jest odpowiedzią na wiadomość #864] |
Thu, 16 August 2007 00:25   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Marcinie,
te nie jestem fachowcem, ale widz, e tak samo mylimy.
Pozdrowienia
Heniek Schtz
Pozdrawiam
Heniek
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: 1880 - zmian nazwiska? [wiadomość #868 jest odpowiedzią na wiadomość #862] |
Thu, 16 August 2007 22:24   |
 |
jankontek
|
Member |
|
|
Spokojnie Agnieszko.To drobiazg.
Dam Ci przykad. Podczas indeksowania Konarzyn spotkaem do tej pory nastpujce odmiany jednego z nazwisk: Copa, Coppa, Cupa, Cuppa, Zopa, Zoppa, Zuppa, a panna to Cupionka.
Albo inne nazwisko: Zirr, Zirra, Cyra, Cyrra, Cera.
Takich przypadkw jest duo.
Moje nazwisko te zmieniono na pocztku XIX wieku z Ktek na Kontek, a przedtem byo jeszcze Ktk albo Kntk. Widziaem te Konteck, a w USA jest rodzina Kontak.
W Konarzynach spotykam zarwno Orzowski jak i Orowski.
Jaki jest na to sposb? Zindeksowa wszystkie parafie na Pomorzu. Chtni mile widziani.
Pozdrawiam
Janek
|
|
|
|
| Odp: 1880 - zmian nazwiska? [wiadomość #870 jest odpowiedzią na wiadomość #862] |
Fri, 17 August 2007 09:45   |
gosika
|
Junior Member |
|
|
No to si doigraam.Mj Johan Orowski ur si w 1851 a dwa lata pniej jego brat Joseph (1853)- ( a jednak - Baszkowska wysza za brata I ma )Ich ojciec by pisany jako Orowski ale przy 4 dziecku ju jako Orzowski a przy kolejnych znowu jako Orowski. I taka nazwiskowa koomyja trwaa i trwaa - oszalec mona . Pozdrawiam. Agnieszka
[Uaktualnione dnia: Fri, 17 August 2007 09:46] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: 1880 - zmian nazwiska? [wiadomość #874 jest odpowiedzią na wiadomość #870] |
Wed, 22 August 2007 19:45  |
hesch
|
Senior Member |
|
|
A ja chciabym jeszcze bardziej zamiesza: oto w 1878r. w Goczewie (zachowam pisownie oryginaln imion i nazwisk) Joseph Orlowski z Trzebunia i Marianna Blaszkowski z Parchowa zawarli zwizek maeski, ktry to wasnorcznym podpisem w aktach potwierdzili. Podpisani to Josef Orzlowski, Maria Blaszkowski, tak wic, ktra pisownia nazwiska jest prawdziwa , ta ktr wpisa urzdnik, czy ta ktrej uywa Jzef?
Ale nie masz si co martwi Agnieszko, w mojej rodzinie zmienna pisownia naszego nazwiska jest prawie norm
Pozdrawiam
Heniek
Pozdrawiam
Heniek
[Uaktualnione dnia: Wed, 22 August 2007 19:51] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Wed Jul 29 10:57:05 GMT+2 2026
Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund