Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Pytanie
Pytanie [wiadomość #12993] Fri, 07 March 2014 17:55 Przejdź do następnej wiadomości
mikaa jest aktualnie niedostępny  mikaa
Member
Witam .Szukajac przodkow po roznych USC.lata (1900-1920),w jednym z USC urzednik tam pracujacy poinformowal mnie,ze isnieja przepisy o ochronie danych osobowych,nie moze mnie udzielic informacji. Szukalem wskazowek dotyczacych siostry mojego dziadka.ur,1881r w Brodnicy.Pomiedzy 1912-1916r wyszla za maz i zmienila nazwisko.Dziadek i siostra dawno juz nie zyja .Jak to sie ma do poszukiwan?Czy USC moga blokowac poszukiwania,czy wystepuje tu nieznajomosc przepisow?Pozdrawiam
Odp: Pytanie [wiadomość #12997 jest odpowiedzią na wiadomość #12993] Sat, 08 March 2014 08:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Wszystko prawidowo. Ustawa obejmuje ochron dane do 100 lat od daty wystawienia dokumentw.

Staszek
Odp: Pytanie [wiadomość #12998 jest odpowiedzią na wiadomość #12997] Sat, 08 March 2014 10:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam .Dzieki za odpowiedz.czesc akt znajduje sie jeszcze w USC ,tak jak pisalem dotyczyly lat 1912-1916,czyli pol na pol.Podalem tej urzedniczce,wszystkie dane,swoje I osoby poszukujacej,nikomu nie szkodzac,nie udzielila mi informacji.Pobagrowealem troche w przepisac I w art.25 I 29 tej ustawy,mowiac w skrocie ,ze nie ma zadnego problem.To tyle.W sumie sprawdzono,czy rzetelnie?Trzeba sprobowac z innej strony ,meldunkow .Moze cos uzyskam?Pochwalic moge urzedniczki USC Gniew.Bardzo mila I owocna wspolpraca.Pozdrawiam
Odp: Pytanie [wiadomość #13000 jest odpowiedzią na wiadomość #12998] Sat, 08 March 2014 10:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Pozostaje poszuka w parafii. Czy chodzi o Brodnic na Kaszubach czy w Kujawsko-Pomorskim? Kogo szukasz ?

Staszek
Odp: Pytanie [wiadomość #13002 jest odpowiedzią na wiadomość #13000] Sun, 09 March 2014 07:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam Chodzilo mi konkretnie o Warlubie/Z akt z Gniewu wyczytalem ,ze siostra mojego dziadka Emma Witte miala syna ,ktory urodzil sie w 1912 r w Gniewie.Syn nazywal sie Hermann Witte Potem pojawia sie ona na pogrzebie matki Teresy zm.1916 w Gniewie ale jako Andrus albo Andres.Miala podany inny adres niz Gniew.Szukalem jej meza i moze dzieci?Hermana znalazlem ,zm.w 1969 w Lilienthall w niemczech.Czekam od nich na wiadomosc.Nie pamietam tej miejscowosci w gm,Warlubie.Podam ja pozniej.Caly czas krecimy sie w obrebie ewangielikowTo tyle na razie odezwe sie pozniej.Pozdrawiam
Odp: Pytanie [wiadomość #13003 jest odpowiedzią na wiadomość #13002] Sun, 09 March 2014 07:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Powtornie .Chodzilo mi o miejscowosc Rohlau(Rulewo)K.Schwetz(Swiecie).W Warlubiu nic ponoc nie bylo w USC wiec moze powinienem poszukac w Swieciu w USC?Taki aderes podany jest w akcie zgony matki.Emma ur.w 1891 w Brodnicy w Kujawsko-pomorskie.Ojciec Friedrich a matka Theresa geb.Schmidt.Pozdrawiam
Odp: Pytanie [wiadomość #13004 jest odpowiedzią na wiadomość #13003] Sun, 09 March 2014 08:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Dokumenty USC ze wiecia z roku 1912 znajduj si ju w Archiwum Pastwowym w Bydgoszczy.

Staszek
Odp: Pytanie [wiadomość #13013 jest odpowiedzią na wiadomość #12993] Mon, 10 March 2014 21:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!
Istnieje jeszcze jedna moliwo poszukiwa w USC aktw "modszych" ni 100 lat.Trzeba udowodni swoje pokrewiestwo z poszukiwan osoba.Par razy tak uczyniem miedzy innymi w Rumi i dostaem odpowied( w tym wypadku bya ona negatywna- nie odnaleziono poszukiwanego przeze mnie aktu)

pozdrawiam Janusz Pawelczyk
Odp: Pytanie [wiadomość #13014 jest odpowiedzią na wiadomość #13013] Tue, 11 March 2014 15:22 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Dzieki za odpowiedz.W tym przypadku sprawa oparla sie o sekretarz gminy.Otrzymalem wiadomosc ,ze nie istnieja takie osoby.W akcie zgonu mojej prababaki widnieje adres zamieszkania corki w tym przypadku Emmy ,ktora ja chowala.Wniosek z tego ,ze przebywala na tym terenie.Chodzilo konkretnie o Ruhlau Rulewo.W podaniu podalem rowniez nazwisko meza Andrus ,Andres.Poprosilem o sprawdzenie do 1939r.Podano mi tylko ze w okresie 1912-1916,taka osoba nie brala slubu.W Gniewie4 gdzie poprzednio zamieszkiwqala nie ma sladu.Sprawdzalem wiec miejsce zamieszkania.Mozna bylo sprawdzic po nazwisku meza.Od 1903r o ile sie nie myle istnieja juz ksiegi zbiorcze.Trzeba bedzie pojechac do archiwum I tam poszperac.Czsami szybciej idzie sie dostac do wiadomosci w IPN niz w urzedach gminnych.Dzieki jeszcze raz I pozdrawiam
Poprzedni wątek: Informacje o rodzinie Rona
Następny wątek: Dzień jedności Kaszubów 2014
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Jul 28 21:34:44 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund