| Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3265] |
Mon, 07 December 2009 20:41  |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Witajcie
Zalozylem ten temat aby zebrac mozliwie duzo roznych dokumetow roznych typow aby je przetlumaczyc i w takej formie udostepnic
poszukujemy dobre kopie -scanny w dobrej rozdzielczosci aby je wykozystac do pracy (dane zawarte sa nie istotne i beda wymazane
na poczatek poszukujemy cale dokumety roznych typow:
Deutsche Volksliste
Arierpass
Familienstammbaum
Jak i dokumetow najbardziej pytanych o tlumaczenie
Geburtsurkunde
Heiratsurkunde
Sterbeurkunde
poszukujemy dokometow i formularzy z roznych lat i okresow
dokumety mozecie pszeslac zostana jezeli mozliwe przetlumaczone indiwidualne
bardzo bym was prosil o pomoc
Praca ta bedzie sie zajmowal
Milksurfer i mirok
[Uaktualnione dnia: Mon, 07 December 2009 20:42] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3267 jest odpowiedzią na wiadomość #3265] |
Mon, 07 December 2009 22:00   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Ten sam pomys³ ma byæ realizowany w oparciu o kategoriê t³umaczeñ w Genepedii. Dyskusja nad nim toczy siê na Genealodzy.pl w temacie "Genepedia - Centralna baza linków". Zak³adamy przygotowanie szablonów dla wielu rodzajów aktów, w ró¿nych jêzykach. Pod tym k±tem przygotowana ju¿ jest czê¶æ s³owników. Mo¿e po³±czymy si³y?
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Mon, 07 December 2009 22:01] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3278 jest odpowiedzią na wiadomość #3265] |
Tue, 08 December 2009 17:01   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Marcinie
Jeszcze raz podkre¶lam, ¿e rozumiem i popieram Twoj± wolê realizowania projektów na stronie PomTG. Niemniej patrz realistycznie na to co siê dzieje. Z tego co obserwujê na forach jeste¶ jedynym cz³owiekiem, który publikuje takie ilo¶ci, tak ciekawych, linków. Ju¿ dwukrotnie na spotkaniach Towarzystwa by³a dyskusja na temat ich uporz±dkowania. Na tym siê skoñczy³o gdy¿ nie ma chêtnych do pracy spo³ecznej, a poza tym ja sukcesywnie zamieszczam je na Genepedii wiêc sprawa nie ma charakteru czego¶ pilnego. Z tego samego tytu³u podobny los spotyka inne Twoje propozycje. Adam wszystkiego sam nie poci±gnie. Taka jest smutna prawda i musisz to sobie u¶wiadomiæ. Ja te¿ uczuciowo czujê siê zwi±zany z Pomorzem bo tu s± moje korzenie, a jednak nie ma dla mnie znaczenia fakt, ¿e Genepedia jest realizowana pod „opiek±” K-PTG. Nie jest wa¿ne „gdzie”. Wa¿ne jest to, ¿e co¶ powstaje.
Wiem, ¿e to Ciê nie przekonuje. Ok. W takim uk³adzie realizujmy ten projekt przynajmniej wg jednakowych za³o¿eñ, które teraz postaram siê przedstawiæ lecz w odniesieniu do Genepedii. Niemniej zaznaczam, i¿ jest to tylko moje stanowisko, bez konsultacji z Jurkiem i nie wykluczam jego dalszej modyfikacji.
Listê jêzyków dla których maj± byæ opracowane szablony t³umaczeñ aktów znajdziesz tu
http://genepedia.pl/index.php?title=Kategoria:T%C5%82umaczen ia
Póki co w poszczególnych podkategoriach gromadzê linki do stosownych stron by chocia¿ w tej formie pomóc osobom borykaj±cym siê z tym problemem. Docelowo linki te zostan± „wplecione” w tre¶æ tych artyku³ów.
Natomiast s³owniki jakie ju¿ zebra³em lub stworzy³em dla realizacji tego celu s± tutaj
http://genepedia.pl/index.php?title=Kategoria:Slowniki
Najwiêksze znaczenie maj± dla nas t³umaczenia z jêzyka ³aciñskiego, niemieckiego i rosyjskiego w zakresie aktów chrztu, ¶lubu i zgonu, dlatego na nich siê skoncentrujê. Niemniej te same zasady bêd± obowi±zywaæ w odniesieniu do pozosta³ych jêzyków i ewentualnie wzorów dokumentów. Punktem wyj¶cia do dalszych prac s±:
- dla j. ³aciñskiego i niemieckiego materia³y Genpolu,
- dla j. rosyjskiego strona Yakiego.
Dla poszczególnych aktów powinny byæ opracowane artyku³y omawiaj±ce, w uk³adzie historycznym, rozwój form ich zapisu. Nale¿y rozró¿niæ trzy okresy:
1. Akty pisane wierszem
2. Akty zapisywane w uk³adzie tabelarycznym, tworzonym przez ksiê¿y
3. Akty zapisywane w ksiêgach, specjalnie drukowanych do tego celu.
Dla poszczególnych okresów powinny byæ zamieszczone przyk³ady wraz z t³umaczeniami i w oparciu o nie stosowne szablony. Szczególny nacisk nale¿y po³o¿yæ na okres w którym akty by³y pisane wierszem. Przegl±daj±c ksiêgi widaæ wyra¼n± ró¿nicê aktów tworzonych na potrzeby „pospólstwa” i osób szlachetnie urodzonych. Natomiast dla okresów tabelarycznych nale¿y zamie¶ciæ przyk³ady budowy tabel z t³umaczeniem tre¶ci nag³ówków kolumn.
W szablonach maj± byæ pod³±czone linki do s³owników i wyszukiwarek miejscowo¶ci. W tej koncepcji szczególnego znaczenia nabieraj± s³owniki tematyczne. Powstan± one w drodze wypisów z innych s³owników, a nastêpnie zostan± uzupe³nione o kolejne zwroty i definicje jakie mo¿na odnale¼æ w tematach for genealogicznych. Ta procedura musi byæ objêta sta³ym nadzorem. Czy wyobra¿asz sobie jej realizacjê na poziomie PomTG w ¶wietle wy¿ej opisanych trudno¶ci?
Ostatni element to sprawa pisowni poszczególnych liter. To jest zwi±zane z charakterem pisma poszczególnych osób. Niemniej pokusi³bym siê o co¶ na kszta³t zbioru przyk³adów jak dana litera by³a faktycznie zapisywana. Czy realizacja tego elementu siê uda to jeszcze powa¿ny znak zapytania.
Dla realizacji tego projektu konieczne bêdzie zwrócenie siê z pro¶b± o pomoc do osób t³umacz±cych akty wzglêdnie maj±cych du¿± wiedzê w tym temacie z racji na ilo¶æ zindeksowanych aktów. Zakres oczekiwanej pomocy to:
- przes³anie skanów lub zdjêæ z przyk³adami i opisaniem ¼ród³a wystêpowania przyk³adu,
- przes³anie t³umaczeñ powy¿szych aktów,
- przes³anie wszelkich informacji przydatnych do realizacji projektu, w tym w³asnych ocen i spostrze¿eñ.
Jak widzisz koncepcjê projektu ju¿ mam. O jakie elementy zostanie wzbogacona , a co siê uda zrealizowaæ poka¿e czas. Sam temat nie by³by dla mnie tak wa¿ny gdyby nie to i¿ pewnego dnia u¶wiadomi³em sobie, ¿e te szablony stan± siê nieocenion± pomoc± nie tylko dla osób próbuj±cych samodzielnie t³umaczyæ ca³e akty ale tak¿e dla uczestnicz±cych w projektach indeksacyjnych. Ponadto wiem, ¿e s± ludzie którzy chcieliby siê w³±czyæ w indeksacje lecz nie znaj± jêzyka. Z tego tytu³u ten temat powinien wej¶æ do przysz³orocznego planu pracy PomTG. Sprawa jest naprawdê wa¿na i wymaga koncentracji si³. W tym przypadku nie wolno dopu¶ciæ do sytuacji gdy wszystko zakoñczy siê tylko na dyskusji. W sobotê jest spotkanie Towarzystwa i my¶lê, ¿e sprawa pojawi siê na jego forum choæ samo spotkanie ma mieæ inny charakter.
Mo¿e osoby pokroju Staszka czy Krzysztofa, legitymuj±ce siê bardzo du¿± wiedz± merytoryczn±, w³±cz± siê do tej dyskusji?
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
|
|
|
|
|
|
| Odp: Tlumaczenie i Zbieranie starych formularzy i dokumetow [wiadomość #3284 jest odpowiedzią na wiadomość #3282] |
Wed, 09 December 2009 17:31   |
mirok
|
Member |
|
|
Moze ja rowniez wstace pare skomnych slow ,
nastapilo cos w rodzaju deja vu, ten temat juz kiedys byl na tapecie- no i co…. Stanelo na niczym
Dla mnie jest to dyskusja o niczym…zwykle maltretowanie klawiatury- Czyli wszyscy jestesmy doroslymi ludzimi, wiemy co robimy . Kazdy z nas wie dokladnie dlaczego wlasnie zapisal sie do tej „organizacji“ a nie innej.
Jezeli chodzi o moja skromna osobe, to bylo to tak:
Genealogia zajmuje sie od paru lat, nie jestem w tej profesji ani specjalista ani zoltodziobem –po prostu jestem i tyle.W calym moim zyciu przezylem juz harcerstwo, ZSMP, POP, PZPR I inne bojowki-do zadnej sie nie zapisalem.
Wiec pomyslalem –majac 45 lat wypadalo by sie do czegos zapisac-po prostu nastapila taka potrzeba.Wypadlo wlasnie na PomTG i bardzo ciesze sie z tego powodu,ze sa tu ludzie ktorzy mi pomagaja i zawsze znajde czas zeby pomoc innym.I wszystko odbywa sie bezinteresownie.Czuje sie tu bardzo dobrze I niech tak zostanie jak najdluzej.Tym bardziej ze jestem tu na wlasnych “smieciach”
A dyskusje o wyszosci jajka nad kura wogole do mnie nie przemawiaja.
Jezeli jeden kolega przedstawia swoje argumenty i z nimi sie identyfikuje- to ma do tego swiete prawo…..Jeszcze raz podkreslam, ze wszyscy jestesmy tu dobrowolnie.
A drugi kolega – nie bedac nawet czlonkiem Towarzystwa (chyba) zapisuje sie na forum i prowadzi werbunek do innej “organizacji”…-moze to mi ktos wytlumaczy (tylko prosze -zadne gornolotne slogany)
Mirek K
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|