| Pikranowo parafia Luzino [wiadomość #8959] |
Wed, 16 November 2011 09:13  |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Pikranowo wystêpuje w ksiêach parafii Luzino bardzo rzadko (min. rok 1840) czy mo¿e kto¶ wie gdzie znajdowa³a siê ta miejscowo¶æ ?
pozdrawiam
Jola
[Uaktualnione dnia: Thu, 17 November 2011 13:12] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Pikranowo par Luzino [wiadomość #8960 jest odpowiedzią na wiadomość #8959] |
Wed, 16 November 2011 13:52   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Witaj.
Z historii parafii
"W roku 1599 wymieniono wsie nale¿±ce do parafi w Luzinie, by³y to: Kam³owo (Kêb³owo), Goszczinino (Go¶cicino), Bar³omino, Robaczkowo (Robakowo), Wysoczyno (Wyszecino), Strzebielino, Zielony Dwór, Gowino Ma³e, Gowino Wielkie, D±brówka, Ustarbowo, Sopieszyno, Przetoczyno, Czêstkowo, Milwino, Sosnowa Góra, Luzino w tym kszta³cie parafia dotrwa³a do 1945 roku."
Na starych mapach jedyna miejscowo¶æ o podobnej nazwie tj Prinkowo w pobli¿u Warszkowa.
Krzysiek
|
|
|
|
| Odp: Pikranowo par Luzino [wiadomość #8961 jest odpowiedzią na wiadomość #8960] |
Wed, 16 November 2011 14:24   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Pikranowa (pomimo bardzo czytelnego zapisu) nie znalazlam na ¿adnych dostêpnych mi mapach. Byæ mo¿e to jednak Prinkowo w pobli¿u Warszkowa, wprawdzie wydawa³o mi sie troche za daleko, ale na tej samej stronie wystepuja tez nazwy min Kostkowo, Bismark, Przetoczyno. Wiec moze ta parafia obejmowala ok 1840 wiekszy obszar niz w 1600 lub obecnie.
Dziekuje Krzysiu
pozdrawiam
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
[Uaktualnione dnia: Wed, 16 November 2011 14:54] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|