Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Miczek (von Milczewski) - skÄ…d ten ród i czy LubiÅ„scy ze Zblewa to krewni?
Miczek (von Milczewski) - skąd ten ród i czy Lubińscy ze Zblewa to krewni? [wiadomość #7472] Sat, 04 June 2011 21:20 Przejdź do następnej wiadomości
Dolidar jest aktualnie niedostÄ™pny  Dolidar
Junior Member
O najbli¿szej rodzinie dziadka Stefana Miczka (ojca matki) i o nim samym wiem stosunkowo wiele lecz o jej pochodzeniu i dziejach w³a¶ciwie nic, no mo¿e prawie nic.
Stosunki z tymi bowiem krewnymi zaczê³y zanikaæ nieco ponad trzy dekady temu, a od ¶mierci dziadka w 1984 (mia³em wówczas 5 lat) zerwa³y siê w³a¶ciwie zupe³nie.
Nie znam przeto z krewnych osobi¶cie nikogo, kto móg³by uzupe³niæ moj± wiedzê dzieje tego rodu mog±c± wyja¶niæ. Ta za¶ skromna któr± na dzieñ dzisiejszy posiadam opiera siê g³ównie na tym, co przekaza³a mi mama oraz w mniejszym stopniu na kilku informacjach uzuskanych od bratanicy dziadka, któr± kilka lat temu odnalaz³em w Mi³ob±dzu k. Tczewa, gdzie dziadek m³odo¶æ swoj± przepêdzi³ i sk±d pod koniec lat 40-tych do Gdyni przyby³.
Owa jednak krewna histori± rodzinn± widaæ nie interesuj±ca siê nic ponad kilka szczegó³ów o swych rodzicach i najbli¿szej swej rodzinie powiedzieæ mi nie mog³a. Niemniej o kilka nowych postaci i dat tê ga³±¼ mojego drzewa uzupe³ni³a.
O dziadku wiem iz urodzi³ siê 24.07.1925 w ma³ej miejscowo¶ci Zduny niedaleko Starogardu Gd. jako najm³odszy z rodzeñstwa, którego imiona poczynaj±c od najstarszej córki to: Leokadia(1906-72), Franciszek(1908-?), Jadwiga, Anna, Stanis³aw(1913-80), Maksymilian(1915-77), Jan, Stefania(1919-84) i Klara.
Wiekszo¶æ z nich (je¶li nie wszyscy z wyj±tkiem dziadka) urodzeni i ochrzczeni zostali w Czersku. Rodzicami ich za¶ byli Weronika z Lubiñskich i Stanis³aw Miczek. I tu jakby kurczy siê moja wiedza.
Wiem od mamy iz dziadek gdy sobie "goln±³" mawia³ wówczas i¿ pochodzi z von Milczewskich, iz tytu³ von sprzedali i stali siê Miczkami. Na ile to prawdziwe i mo¿liwe? Có¿ w³a¶ciwie znaczy owo "von"? Sk±d siê wziê³o i czego jest wyznacznikiem? Czy mo¿na je by³o sobie kupowaæ i sprzedawaæ?
Je¶li nawet, to dlaczego nazwisko po utracie von, mia³oby z Milczewski przemieniæ siê na Miczek? Samo za¶ nazwisko Miczek - sk±d mo¿e pochodziæ? Czy jest rdzennie polskie czy jest tylko spolszczon± form± jakiego¶ niemieckiego np. Mitzek, Mietzke itp.?
Na dzieñ dzisiejszy w Polsce mieszka nieco ponad 500 osób o tym nazwisku z czego garstka tylko na Pomorzu - w pow. starogardzkim i tczewskim i s± to zapewne potomkowie mojego pradziadka. Najwiêksze za¶ skupisko Miczków znajduje siê w Ma³opolsce i na Górnym ¦l±sku - czy stamt±d móg³ przybyæ pradziadek?
Je¶li by³ jednak z Milczewskich to pochodzi³by najpewniej z Pomorza - to nazwisko z kolei nosi obecnie oko³o 200 osób za¶ centrum wystêpowania znajduje siê w³a¶nie na Pomorzu Gdañskim. Gdyby choæ znaæ miejsce urodzenia pradziadka o wiele ³atwiej by³oby trafiæ na kolejne ¶lady,a tak...
Pochowany zosta³ z ma³¿onka najpewniej w owym Mi³ob±dzu choæ wygl±da na to, iz grób ich siê nie zachowa³. By³em na tamtejszym cmentarzu, przej¿a³em mogi³ê po mogile, znalaz³em groby kilkorga z rodzeñstwa dziadka, grobu pradziadków nie. Zak³adam i¿ tamtejsi krewni nie doszli na czas do porozumienia kto mia³by zajmowaæ siê op³at± "czynszu cmentarnego" lub nawet nikt z nich o tym nie pomy¶la³ i miejsce po pradziadkach przypad³o komus innemu. Szkoda...
Mozliwe jednak i¿ w tamtejszej parafii sa do odszukania akty zgonów obojga pradziadków - czy jednak na takim akcie podawano miejsce urodzenia nieboszczyka?
Prababka zmar³a zapewne przed rokiem 1951,a pradziadek miêdzy tym rokiem a 1960. PomGenBaza wiêc w tym przypadku mi nie pomo¿e i chyba trzeba bêdzie wybraæ siê w teren. Brak jednak na to póki co czasu i sposobno¶ci.
Przy okazji poszukiwañ informacji o Miczek-von Milczewskich równie interesuj±cym by³oby zdobycie wiedzy o pochodzeniu prababki Lubiñskiej.
Jest jeszcze jedna historia, która mówi i¿ Weronika Lubiñska by³a drug± ¿on± Stanis³awa Miczka. Z pierwsz± mia³ on mieæ jedno lub kilkoro dzieci i ta zginê³a od uderzania pioruna. Dziêki PomGenBazie wpad³em na ¶lad i¿ t± pierwsz± ¿on± mog³a byæ Leokadia z d.Snaza (po niej to w³a¶nie mog³a dziedziczyæ swe imiê najstarsza córka z nowego zwi±zku)a ich wygl±da na to jedynym dzieckiem by³by Franciszek Stanis³aw ochrzczony w 1900 r. w Lubichowie. Nie mam jednak ¿adnych informacji o tym domniemanym przyrodnim bracie.
Wracaj±c za¶ do mojej prababki znów w PomGenBazie wyszuka³em osobê, która mog³aby ni± byæ - Weronika Lubiñska ochrzczona w 1883 r. w Zblewie, córka Jana i Marianny Lam(p)kowskiej, którzy zwi±zek ma³¿eñski zawarli w 1861 w Pinczynie. Ich za¶ pozosta³e dzieci to: El¿bieta(1870),Julianna(1873),Piotr(1875),Jan(1878) i Józef(1881). Czy to mog³a byæ rodzina prababki? Czy ich potomkowie nadal Zblewo i okolice zamieszkuj±? Kolejna zagadka.
Je¶li wiêc znajdzie siê kto¶ ze wspomnianymi rodzinami spokrewniony lub zaznajomiony mog±cy moja o nich wiedzê wzbogaciæ, naturalnie prosze o kontakt.
Równie¿ wszelkie sugestie i wskazówki od osób ode mnie m±drzejszych i w poszukiwaniu przodków bardziej do¶wiadczonych, które podpowiedz± mi gdzie w tym przypadku i w jaki najlepiej sposób poszukiwania moje kontynuowaæ, chêtnie przyjmê Smile
Pozdrawiam
Krzysztof

Odp: Miczek (von Milczewski) - skąd ten ród i czy Lubińscy ze Zblewa to krewni? [wiadomość #7474 jest odpowiedzią na wiadomość #7472] Sat, 04 June 2011 22:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
No có¿ dane genealogiczne zdobyte z przekazów starszej rodziny mo± byæ dok³adne ale nie musz±. Genealogia wymaga dok³adno¶ci zbudowanej w oparciu o dokumenty metrykalne. Radzê wiêc udaæ siê do Archiwum Diecezjalnego w Pelplinie gdzie na miejscu zgromadzone s± wszystkie ksiêgi metrykalne z Ciebie interesuj±cych parafii i szukaæ, szukaæ, szukaæ. Wertuj±c ksiêgi upewnisz siê czy to prawda o sprzedaniu Von ,(pierwsze s³yszê, dotychczas s³ysza³em tylko o kupowaniu papierów ¶wiadcz±cych o przynale¿no¶ci do wy¿szego stanu). Wydaje mi siê, ¿e to tylko bajka.
Staszek Pieni±¿ek

Staszek
Odp: Miczek (von Milczewski) - skąd ten ród i czy Lubińscy ze Zblewa to krewni? [wiadomość #7478 jest odpowiedzią na wiadomość #7472] Sun, 05 June 2011 15:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostÄ™pny  katnal
Miejsce: Bydgoszcz
Senior Member
Witaj Krzysztofie.
Indeksujê jedn± z pomorskich parafii niedaleko Chojnic. Niedawno trafi³am na dwa akty chrztu gdzie ojcem by³ Gotllieb Miczinek lub Miczinck. Byæ mo¿e to kto¶ z Twoich przodków.

POZDRAWIAM

Katarzyna ZakryÅ›-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
Odp: Miczek (von Milczewski) - skąd ten ród i czy Lubińscy ze Zblewa to krewni? [wiadomość #7481 jest odpowiedzią na wiadomość #7474] Sun, 05 June 2011 19:21 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Dolidar jest aktualnie niedostÄ™pny  Dolidar
Junior Member
Jak mawiaj± w ka¿dej bajce ziarno prawdy jest posiane Smile
Ró¿nie to te¿ dawniej bywa³o - bogaci kupowali sobie herby czy tytu³y, a ci biedni, zubo¿ali mogli je prawdopodobnie dla ratowania bytu rodziny sprzedawaæ czy zrzekaæ siê ich dla korzy¶ci maj±tkowych. Z czasem mo¿e uda mi siê odkryæ jak by³o naprawdê i wtedy pokrewieñstwo od von Milczewskich albo wsadzê miêdzy klechdy domowe albo ... odkupie sobie owo von Laughing
Póki co wygl±da na to ¿e do Pelplina tak czy owak przyjdzie mi siê wybraæ by szukaæ i wertowaæ i by innych przodków z parafii Subkowy pochodz±cych wyszukaæ.
Pozdrawiam
Poprzedni wÄ…tek: Imiona
Następny wątek: Mikołaj Maliszewski i Marianna Orłowska - gdzie ich pochowano?
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Oct 07 03:39:26 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund