Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Przodek w kamaszach
Przodek w kamaszach [wiadomość #10040] Mon, 14 May 2012 22:12 Przejdź do następnej wiadomości
mariola0711 jest aktualnie niedostÄ™pny  mariola0711
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Mam wielki dylemat jednocze¶nie pytanie .
Mój pradziad uczestnik I W¦ bêd±cy w owych czasach mieszkañcem Rytla zosta³ powo³any do odbycia s³u¿by .Wszelako bêd±c "Prusakiem" nie trudno siê domy¶liæ kto go powo³a³. Tu³aczkê sw± z tego co uda³o mi siê odczytaæ zakoñczy³ w Toruniu . Bra³ udzia³ min..w wojnie pozycyjnej nad Somm± i bitwie nad Somm± .
Czy kto¶ z Szanownych kole¿anek i kolegów prze¶ledzi³ szlak wojenny naszych przodków ?
Gdzie je¶li istniej± mogê szukaæ dokumentów ?
Posiadam ksi±¿eczkê wojskow± pradziada z niej te¿ moje wiadomo¶ci .Czas jednak nie obszed³ siê ³askawie z innymi dokumentami i pami±tkami po moich przodkach .

Rożek,Pliszka,Wesołowski,Bastian Brzeziński,Wnuk Lipiński,Żabiński,�ęcki itd..
Odp: Przodek w kamaszach [wiadomość #10053 jest odpowiedzią na wiadomość #10040] Tue, 15 May 2012 18:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostÄ™pny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witaj

Czas rowniez z inna dokumentacja nie obszedl sie laskawie. Interesujaca dokumentacja byla przechowywana w Berlinskim archiwum , ktore jak na zlosc sowieci w 1945 roku pusciliprawie wszystko z dymem.Niewielkie ilosci dokumentacji jaka ocalala sa przechowywane w w niemieckich archiwach. Pozostaje jedynie troche po omacku szukac danych o pulkach , historiach miejscowosci w ktorych stacjonowaly , jakis spisanych wspomnien i ewentualnie pisac zapytania do wiekszych archiwow w Niemczech.

Pozdrawiam

Marek ZajÄ…c
Odp: Przodek w kamaszach [wiadomość #10054 jest odpowiedzią na wiadomość #10040] Tue, 15 May 2012 18:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janaki jest aktualnie niedostÄ™pny  janaki
Junior Member
Witam!
Ja te¿ bardzo by³bym zainteresowany tym tematem. Mój pradziadek równie¿ pochodzi³ z Rytla i zosta³ wcielony do armii kajzera. Niestety zgin±³ 22.09.1915 na froncie wschodnim w miejscowo¶ci Girowicze (obecnie ta miejscowo¶æ le¿y na Bia³orusi, tu¿ przy granicy z Litw±). Niestety nie mam tego typu pami±tek, a ta informacja, któr± mam, pochodzi z wpisu do ksiêgi zmar³ych. Dotar³em do opracowania, w którym napisano, ¿e w Rytlu (zapewne w parafii rytelskiej) w czasie IW¦ zginê³o 53 mê¿czyzn. Nie wiem ile parafia liczy³a (1000-1500 dusz), ale taka strata musia³a byæ zapewne bardzo bolesna, przecie¿ w wiêkszo¶ci byli to mê¿czy¼ni w kwiecie wieku, czêsto jedyni ¿ywiciele rodzin (pradziadek osieroci³ 5 dzieci, najm³odsze mia³o pó³ roku). Obecnie tyle siê mówi o IIW¦, a o IW¦ zapomina.
Przeczesuj±c przepastne zasoby internetu, znalaz³em Francuza, a konkretnie Alzatczyka, którego przodek równie¿ zosta³ wcielony do armii cesarza i poleg³ w tym samym miejscu i tego samego dnia co mój pradziadek. Napisa³ on nawet ksi±¿kê o swoich poszukiwaniach (po francusku). Dziêki niemu wiem, ¿e tego dnia poleg³o 120 osób, a on sam teraz siê stara o ta aby bardzo zaniedbane miejsce gdzie pochowano poleg³ych posprz±taæ i odpowiednio upamiêtniæ.
Jacek
Odp: Przodek w kamaszach [wiadomość #10058 jest odpowiedzią na wiadomość #10054] Tue, 15 May 2012 20:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Ma³o to buduj±ce , przyznam szczerze .
Fakt o II W¦ pisze siê wiele có¿ i tu mam wiele niejasno¶ci lecz ³atwiej z tym gdy¿ pamiêæ jest ¶wie¿sza .Co siê tyczy I W¦ có¿ dobre i to co mam tylko z tej bazgraniny w ksi±¿eczce wojskowej pradziadka Franciszka nie wiele mo¿na odczytaæ .Nauczycielka niemieckiego córki podda³a siê ju¿ dawno Wink
Pozdrawiam

Odp: Przodek w kamaszach [wiadomość #10064 jest odpowiedzią na wiadomość #10058] Wed, 16 May 2012 11:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostÄ™pny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
mariola0711 napisa³(a) dnia wto, 15 maj 2012 08:53

Ma³o to buduj±ce , przyznam szczerze .
Fakt o II W¦ pisze siê wiele có¿ i tu mam wiele niejasno¶ci lecz ³atwiej z tym gdy¿ pamiêæ jest ¶wie¿sza .Co siê tyczy I W¦ có¿ dobre i to co mam tylko z tej bazgraniny w ksi±¿eczce wojskowej pradziadka Franciszka nie wiele mo¿na odczytaæ .Nauczycielka niemieckiego córki podda³a siê ju¿ dawno Wink

Proszê poleciæ córce ksi±¿kê Remarque'a "Na zachodzie bez zmian". Wiêcej siê z niej dowie, ani¿eli z niejednego opracowania stricte historycznego!

Odp: Przodek w kamaszach [wiadomość #10075 jest odpowiedzią na wiadomość #10064] Sun, 20 May 2012 22:11 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Ksi±¿kê ju¿ zakupi³am .Bardzo dziêkujê za podpowiedz .
Pozdrawiam

Poprzedni wÄ…tek: USC Drzycim ,1890...
Następny wątek: Martin Knitter
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Oct 08 06:05:34 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund