Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Voigt , Voight - GdaÅ„sk Wrzeszcz ( Langfuhr ) - poszukiwania rodziny
|
|
|
|
|
|
| Odp: Voigt , Voight - Gdańsk Wrzeszcz ( Langfuhr ) - poszukiwania rodziny [wiadomość #14716 jest odpowiedzią na wiadomość #14715] |
Tue, 08 December 2015 22:25   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Taki tekst znalaz³em na forum Wlkp.Tow.Gen. Gniazdo:
"Witam Panie Piklikiewicz!
Cieszê siê ¿e w³±czy³ siê Pan do charytatywnej pomocy uczestnikom naszego forum. Je¿eli jednak dowiem sie ,¿e próbuje Pan poprzez nasze forum prowadziæ dzia³alno¶æ komercyjn± to zostanie Pan usuniêty z listy u¿ytkowników. Mam nadzieje ¿e do tego nie dojdzie.
Pozdrawiam
Wojtek Jêdraszewski"
Nale¿y przypuszczaæ, ¿e Pan Miros³aw prowadzi dzia³alno¶æ i udzielane informacje bêd± p³atne. Chyba, ¿e siê mylê, ale to Pan Miros³aw musi jasno okre¶liæ.
Pozdrawiam
Heniek
|
|
|
|
|
|
| Odp: Voigt , Voight - Gdańsk Wrzeszcz ( Langfuhr ) - poszukiwania rodziny [wiadomość #14719 jest odpowiedzią na wiadomość #8253] |
Wed, 09 December 2015 16:14   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Panie Miros³awie,
to nic zdro¿nego zarabiaæ na poszukiwaniach, ale to trzeba wyra¼nie zaznaczyæ, ¿e s± to odp³atne. Szczególnie na forach genealogicznych, gdzie pomagamy sobie wzajemnie bezp³atnie.
Pozdrawiam
Heniek
[Uaktualnione dnia: Wed, 09 December 2015 16:15] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Voigt , Voight - Gdańsk Wrzeszcz ( Langfuhr ) - poszukiwania rodziny [wiadomość #14720 jest odpowiedzią na wiadomość #14719] |
Wed, 09 December 2015 17:13   |
Mireczek
|
Junior Member |
|
|
Szanowny Panie Henryku!
Dziêkujê za odpowied¼. Mo¿na mi przys³aæ Pana adres e-mailowy?
Celem uwiarygodnienia prze¶lê Panu o sobie informacje wraz z za¶wiadczeniami lekarskimi, orzeczeniem inwalidzkim, artyku³ami gazet w za³±czniku.
I tak jestem u¶miercany przez pañstwo, gdy¿ mi renci¶cie nie wolno zarabiaæ tak jak zdrowe osoby. Nawet obni¿a siê renci¶cie wynagrodzenie ka¿dego roku od 1 wrze¶nia z powodu spadku ¶redniego wynagrodzenia.
W dniu 1.06.2008 r. zlikwidowa³em dzia³alno¶æ gospodarcz± zwi±zan± miêdzy innymi z t³umaczeniami i us³ugami sekretarskimi po wprowadzeniu w dniu 1.01.2008 r. ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeñ Spo³ecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 z pó¼niejszymi zmianami) stwierdzaj±cej op³atê przez osobê niepe³nosprawn± czyli rencistê w ramach dzia³alno¶ci gospodarczej sk³adek do ZUS mimo osi±ganego dochodu w 0 z³otych (s³ownie: zero z³otych.
Pragnê Pana poinformowaæ, ¿e ja w Polsce rencista musi byæ zatrudniony w ekonomicznie niewolniczej pracy w Rzeczypospolitej w Polskiej, niesprawiedliwie zwracaæ uwagê co trzy miesi±ce na limity znacznie pomniejszonego lub nieznacznie powiêkszonego limitu wynagrodzenia, a dok³adnie wynosz±cego do 70 proc. zani¿anego, niesta³ego, a co trzy miesi±ce znacznie pomniejszanego lub nieznacznie powiêkszanego i mimo zdobytego wykszta³cenia i dobrze p³atnego stanowiska pracy zani¿onego przeciêtnego miesiêcznego oraz niesprawiedliwie zmniejszanego wynagrodzenia od dnia 1-go wrze¶nia ka¿dego roku miêdzy innymi a¿ o 108,80 z³otych brutto w dó³ od 1 wrze¶nia 2014 r. i a¿ o 140 z³otych brutto w dó³ od 1 wrze¶nia 2015 r.
Próbujê te¿ nawet tak robiæ, ¿e chcê znajdowaæ na niemieckich stronach internetowych b³êdy lub t³umaczyæ takie strony nie za pieni±dze, a za kupno dla mnie towaru, gdy¿ nie wolno mi renci¶cie wiêcej zarabiaæ. Jako przyk³ad podam, ¿e od duñskiego producenta Jabra za znalezione b³êdy w jêzyku niemieckim dosta³em s³uchawkê Bluetooth, poniewa¿ chodz±c po mie¶cie o bia³ej lasce lub maj±c w zdrowej prawej rêce torbê nie odbiorê komórki.
Za poprawione b³êdy jedna polska firma kupi³a mi klawiaturê dla niedowidz±cych. Taka firma potem sobie odlicza podatek od klawiatury i ma zysk.
Ja bym tylko pisa³ pisma po niemiecku do niemieckich organizacji dot. by³ych niemieckich regionów, by³ych niemieckich miejscowo¶ci, archiwów, archiwum urzêdu stanu cywilnego w Berlinie, Archiwum Zak³adu Ubezpieczeñ Spo³ecznych w Berlinie, niemieckich organizacji genealogicznych.
Ja widz±c, ¿e osoba poszukuj±ca rodziny nie ma na forum odpowiedzi, czyli ¿e nikt nie wie nic najpierw chcê podaæ swoj± ofertê udzielenia pomocy w poszukiwaniach rodzin, informacji o rodzinach i czekam, a¿ kto¶ przy¶le na mój adres e-mailowy pro¶bê dot. znalezienia rodziny lub uzyskania informacjê o rodzinie, potem podam cennik.
Aby dokonaæ wyceny za wykonan± przeze mnie pracê to muszê ju¿ z góry ustalaæ adresy w³a¶ciwych dla Pañstwa rodzin, potomków zagranicznych organizacji, archiwów, urzêdów, interesuj±cych dla Pañstwa osób, szukaæ w przedwojennych ksi±¿kach z XIX i XX wieku do 1945 roku informacji o interesuj±cych dla Pañstwa osobach, gdzie zajmuje mnie to przeciêtnie od dwóch do piêciu godzin.
Nie trzeba korzystaæ z biur pisania podañ w jêzyku polskim. Biura te nie posiadaj± adresów w Niemczech. Ponadto nie trzeba te¿ korzystaæ z biur t³umaczy, których obowi±zkiem jest tylko przet³umaczenie pism(a) napisanego w jêzyku polskim np. w biurze pisania podañ.
Ponadto op³aca podwójnie biura pisania podañ i biur t³umaczy przysiêg³ych.
Wcze¶niej pracowa³em w s±dzie jako protokolant.
Przed napisaniem pism w jêzyku niemieckim zadajê pytania, czy posiadaj± jakie¶ zdjêcia lub dokumenty rodziny, zdjêcia domu sprzed 1945 r. Je¶li s±, to za³±cza³bym kopie do pisma po to aby uwiarygodniæ Niemcom oraz zachêciæ ich do podania informacji lub odszukania rodziny.
Przeprowadzam z klientami wywiad pytaj±c o dok³adniejsze informacje o poszukiwanych rodzinach, np. czy chorowali, gdzie pracowali, dok³adny adres zamieszkania itd.
Zaczynam pisaæ pisma w oficjalnej formie np. Ja Jan Kowalski, ur., syn ojca, Matki z domu o¶wiadczam, ¿e zamieszka³a w danej miejscowo¶ci osoba o imieniu i nazwisku by³a moj± rodzin±.
Potem opisuje dok³adne dane o poszukiwanej rodzinie. Nastêpnie zwracam siê z pro¶b± o udzielenie informacji o rodzinie lub o znalezienie rodziny.
Klientom wysy³am drog± e-mailow± pisma w jêzyku niemieckim zaadresowane na Pañstwa adres domowy bez Pañstwa podpisu, które s± przeze mnie napisane i przet³umaczone na jêzyk niemiecki wraz z adresami do odbiorców oraz odbiorców adresami e-mailowymi, na które Pañstwo sami wy¶l± drog± e-mailow± lub podpisane przez Pañstwa w razie nie posiadania adresu e-mailowego listem poleconym na podany adres odbiorcy
Op³aty pobieram po wykonaniu przeze mnie pracy, czyli po otrzymaniu przes³aniu drog± e-mailow± napisanych przeze mnie pism lub przes³aniu równie¿ drog± e-mailow± zeskanowanych kopii interesuj±cych dla Pañstwa informacji dotycz±cych Pañstwa rodzin lub przodków.
O¶wiadczam, ¿e nie zg³oszê swojej oferty na forum po tym, jak je¶li osoba osoba poszukuj±ca rodziny uzyska ju¿ na forum informacje.
Proszê Pana jeszcze raz o podanie Pana adresu poczty e-mailowej.
Z powa¿aniem
Miros³aw Piklikiewicz
|
|
|
|
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Thu Oct 08 22:11:00 GMT+2 2026