Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Dunajski (Dunayski, Donayski)
Dunajski (Dunayski, Donayski) [wiadomość #6121] Mon, 07 February 2011 16:54 Przejdź do następnej wiadomości
hopi54 jest aktualnie niedostępny  hopi54
Member
Mój prapradziadek Johann Donayski (Dunayski, pó¼niej Dunajski) urodzi³ sie 12.05.1815 r. w Piasecznie k. Gniewu. Jego rodzice to Joanne Donayski i Franciska Ma³kowska.
Franciszka Ma³kowska urodzi³a siê najprawdopodobniej w Piasecznie w 1792 r. i zmar³a tak¿e w Piasecznie w 1862 r.(mia³a 69 l). Nie wiem sk±d pochodzi³ mój 3xpradziadek Joanne Donayski- ojciec Jana i m±¿ Franciszki Ma³kowskiej ur. ok 1785 r. (zmar³ w Piasecznie w 1871 r. - 86 l). Nie mogê odszukaæ ich ¶lubu. W akcie ¶lubu powinno byæ zapisane sk±d pochodzi³ pan m³ody.
Dodam tylko, ¿e Donayscy (Dunajscy) posiadali w Piasecznie gospodarstwo rolne, które w 1851 r. przekazali córce Katarzynie i Józefowi Wi¶niewskim. Natomiast mój prapradziadek o¿eni³ siê z Ann± Badzi±g z Rakowca.
Czy mo¿e na forum s± osoby, które maj± wiêcej informacji na temat rodziny Donayskich (Dunajskich) z Piaseczna?
Pozdrawiam Honorata P.
Odp: Dunajski (Dunayski, Donayski) [wiadomość #6127 jest odpowiedzią na wiadomość #6121] Mon, 07 February 2011 21:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
czy znane sa Ci Dunajscy z Piniazkowa i Nowego
bo na tych regionach byli rowniez
Odp: Dunajski (Dunayski, Donayski) [wiadomość #6128 jest odpowiedzią na wiadomość #6121] Mon, 07 February 2011 22:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Sprawdza³am indeksy z woj. kujawsko-pomorskiego, ale tak¿e tam nie ma aktu ¶lubu Franciszki Ma³kowskiej i Joanne Donayjskiego.
Sprawdza³am tak¿e akty chrztów rodzeñstwa mojego prapradziadka -my¶la³am, ¿e w¶ród chrzestnych znajdê np. rodzeñstwo ich ojca.
Mo¿e kto¶ z potomków Dunajskich z Piaseczna ma w swoich dokumentach rodzinnych odpis aktu chrztu Joanne Donayskiego z ok. 1785 roku? Dokumenty takie czêsto wystawiano w czasie II wojny ¶wiatowej.
Pozdrawiam Honorata P.
Odp: Dunajski (Dunayski, Donayski) [wiadomość #6336 jest odpowiedzią na wiadomość #6121] Fri, 18 February 2011 22:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Czarkowski jest aktualnie niedostępny  Czarkowski
Junior Member
Witam,

Franciszka Ma³kowska urodzi³a siê w Piasecznie w 1792r., a w Genetece jest zapisana jako "Matkowski", córka Szymona i Marianny. Spore gniazdo Dunajskich by³o równie¿ w parafii Dzier¿±¿no. W mojej rodzinie wystêpuje Albina Dunajska, wnuczka Szymona i El¿biety Szulc.
Z pozdrowieniami
Jaros³aw Czarkowski
Odp: Dunajski (Dunayski, Donayski) [wiadomość #6347 jest odpowiedzią na wiadomość #6336] Sat, 19 February 2011 16:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dziêkujê za zainteresowanie.
Wierzê, ¿e znajd± siê nowe (stare)ksiêgi metrykalne z Piaseczna -np. odpisy w archiwum w Gdañsku?
Pozdrawiam Honorata P.
Odp: Dunajski (Dunayski, Donayski) [wiadomość #7400 jest odpowiedzią na wiadomość #6127] Wed, 25 May 2011 14:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
goskad3 jest aktualnie niedostępny  goskad3
Junior Member
witam!
jesli chodzi o Dunajskich z parafii Pieni±¿kowo ( miejsce zamieszkania - Kolonia Ostrowicka), mo¿e zdo³a³abym w czym¶ pomóc. Niedawno zaczelam interesowaæ sie genealogia rodziny, nie mam niestety na to zbyt du¿o czasu, ale pochodze z tej rodziny, wiec mogê spróbowac. Mój dziadek - to Bernard Dunajski(zona Franciszka zd. Kubat), pochodzi z parafi Opalenie - jego rodzice, moi pradziadkowi to Jakub Dunajski i Weronika zd. Zieliñska.Prosze napisaæ czego o Dunajskich z Pieni±zkowa chcia³by sie Pan dowiedzieæ.
pozdrawiam
Gosia
Odp: Dunajski (Dunayski, Donayski) [wiadomość #7402 jest odpowiedzią na wiadomość #6121] Wed, 25 May 2011 18:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Pani Ma³gosiu, dzieki za zainteresowanie.
Szukam Jana Dunajskiego (Johann Dunayski, Dunaiski, Donayski, Donaiski)ur. oko³o 1785 r. - nie wiem gdzie? Zmar³ w 1871 r. (w wieku 86 l.)w Piasecznie.
Dodam, ¿e mój:
- dziadek Tadeusz Dunajski ur. w 1883 r. w Rakowcu,
- pradziadek Jan Dunajski ur. w 1847 r. w Rakowcu i by³ mê¿em
Katarzyny z d. Dunajskiej ur. 1847 r. w Tymawie (c. Ludwika
Dunajskiego i Katarzyny z d. D³ugoñskiej, wnuczka Jana
Dunajskiego i Anny Sta¶kowskiej, prawnuczka Szymona
Dunajskiego i Gertrudy Kalamarskiej - wszscy z Tymawy),
- prapradziadek Jan Dunajski ur. w 1815 r. w Piasecznie,
- praprapradziadek Jan Dunajski ur. ok. 1785 r. .......... ?
i by³ mê¿em Franciszki z d. Ma³kowskiej ur. w Piasecznie
Sprawdza³am na www.genealodzy.pl indeksy chrztów parafii Pieni±¿kowo z lat 1770 - 1800, ale tam nie ma Jana Dunajskiego?
Pozdrawiam Honorata
Odp: Dunajski (Dunayski, Donayski) [wiadomość #7403 jest odpowiedzią na wiadomość #7402] Thu, 26 May 2011 07:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
goskad3 jest aktualnie niedostępny  goskad3
Junior Member
witam!!
przejrze w domu swoje tablice i notatki i jak tylko wpadne na jaki¶ ¶lad napewno dam znaæ - pozdrawiam!!
Gosia
Odp: Dunajski (Dunayski, Donayski) [wiadomość #10659 jest odpowiedzią na wiadomość #6347] Sun, 14 October 2012 09:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
hopi54 napisa³(a) dnia sob, 19 luty 2011 04:50

Dziêkujê za zainteresowanie.
Wierzê, ¿e znajd± siê nowe (stare)ksiêgi metrykalne z Piaseczna -np. odpisy w archiwum w Gdañsku?
Pozdrawiam Honorata P.

W³a¶nie skoñczy³em indeksowanie chrztów z parafii Pieni±¿kowo do roku 1850. Znajduje siê tam wiele osób o nazwisku Dunajski (Dunayski).
Powodzenia,
Jurek PL.

Odp: Dunajski (Dunayski, Donayski) [wiadomość #11196 jest odpowiedzią na wiadomość #6121] Sat, 09 February 2013 17:43 Przejdź do poprzedniej wiadomości
jozwiw jest aktualnie niedostępny  jozwiw
Junior Member
Dzieñ dobry,

równie¿ mnie interesuje rodzina Dunajskich, szczególnie Micha³ Dunajski vel Donayski, który w 1850 r. o¿eni³ siê w ¦eiwciu z Mariann± Czablewsk±. Urodzi³ siê ca 1824 nie wiem gdzie. Zmar³ te¿ nie wiem gdzie, najprawdopodobniej w ¦wieciu.

Mieli dzieci: Stanis³awa (ksi±dz), El¿bietê, Michalinê, Helenê, Joannê Weronikê, Paw³a (ksi±dz), Joannê Agniszkê i Franciszka.

Interesowa³oby mnie przede wszystkim ustalenie miejsc i dat ur. i zgonu Micha³a oraz danych jego przodków.

Pozdrawiam, jozwiw
Poprzedni wątek: Węsierski
Następny wątek: Niedzwiadek - metryki
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Oct 07 20:53:00 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund