| Jan Kuhr z Karlikowa [wiadomość #16275] |
Thu, 06 September 2018 14:09 |
Vienewi
|
Junior Member |
|
|
Witam. W ostatnim czasie bardzo ciezko poszukuje kilku czlonkow z mojej rodziny o ktorych wiem albo mam na zdjeciach. Mysle ze chyba najlepiej bedzie zrobic osobny post na kazdego poszukiwanego. Wiec zaczynam od Jana Kuhr/ Kur.
Jest to brat moich pradziadkow Jozefa Kur (ktory zmarl na Piasnicy) i Alojzego Kur. Jan Kuhr mieszkal w Karlikowie i mial najpierw zone Amalie Wolszon, Kuhr (z d. Kreft) i z nia syna Ignacego (ktory zmarl w wybuchu gazu w 1976). Amalia zmarla w 1945 i pozniej Jan poslubil Anne Kuhr z ktora mial syna Mieczyslawa - nie mam dokladnej daty jego urodzin. Bardzo fajnie jakby mi sie udalo go odnalezc i dowiedziec sie jakie byly dalesze losy jego potomka.
Wiem ze Jan Kuhr byl pochowany w Tyowie - i tu prosba ze moze ktos moglby mi znalezc i sfotografowac jego nagrobek. Najprawdopodobniej jest on pochowany tam razem z Anna.
Mam troche zdjec z albumow moich dziadkow ale niestety nie potrafie w nich rozpoznac Jana Kuhr. Zalezaloby mi na nawiazaniu kontaktu z kims kto ma dostep do fotografii z roznych lat zeby latwiej bylo porownac. Na drzewie mam jego zdjecie pochodzace z drzewa rodziny od Amalii jednak maja oni tylko to jedno foto gdzie Jan ma wasa (byc moze na moich jest bez...).
Bede wdzieczna za kazda pomoc.
Pozdrawiam
Ewelina Kur
|
|
|
|