|
|
| Odp: Kędzierski, Kendziorski, Kędziorski [wiadomość #3048 jest odpowiedzią na wiadomość #3044] |
Wed, 04 November 2009 10:13   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Anno !!
Witam serdecznie Ciebie na naszym forum. Twoje pytanie mnie zaciekawio,bo byem latem w Toruniu na tamtejszych cmentarzach.
W Toruniu przy ulicy Grudzidzkiej 20 ,jest cmentarz na ktrym znajduje si mogia ktra upamitnia wydarzenie i miejsce o ktrym wspominasz,lotnisko w Toruniu w dniu 1 wrzenia 1939 r. Pochowanych jest tam 22 onierzy(lotnicy) w mogile zbiorowej,jednak niema tam nazwiska Twojego pradziadka (tylko osiem osb jest zidentyfikowanych). Skd wiesz ,e zgin tego dnia i w tym miejscu ?
Ania Gabor ze ssiedniego towarzystwa ,Kujawsko-Pomorskiego TG inwentaryzuje ten cmentarz,ale jak mi odpowiedziaa ,brak tam nazwiska Kdzierski.
Pozdrawiam
Mariusz
Ps. W zaczeniu link do zdj :
http://picasaweb.google.pl/marimo651/TORUNCMENTARZULGRUDZIAD ZKA20KWATERAWP28082009#5388311949114127762
http://picasaweb.google.pl/marimo651/TORUNCMENTARZULGRUDZIAD ZKA20KWATERAWP28082009#
http://picasaweb.google.pl/marimo651
PS.Prosibym o uzupenie profilu lub podpisywanie postw penymi danymi
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
| Odp: Kędzierski, Kendziorski, Kędziorski [wiadomość #3060 jest odpowiedzią na wiadomość #3048] |
Wed, 04 November 2009 17:49   |
atena40
|
Junior Member |
|
|
Witam serdecznie,
To, ze nie ma grobu mojego pradziadka wiem od jakiego czasu. Jeszcze wiosn br. potwierdziam to prowadzc wymian mailow z zarzdc cmentarza. Caa rzecz polega na tym, e pamitam wyprawy na ten cmentarz z prababci, ktra zapala tam gdzie lampk i mwia, e to dla niego.
To, e zgin na lotnisku i wrzenia 1939 roku tez wiem od mamy i babci(jego ony-niestety te ju nie yj. wtedy, we wrzeniu ciaa zabitych wrzucone byy do roww przeciw czolgowych a nastpnie w 1945 roku ekshumowane. Babcia rozpoznaa ciao zmarego m.in. po obrczce i czym tam jeszcze(nie pamitam szczegw). W lipcu br. wycignam z USC w Toruniu odpis aktu zgonu dziadka Kdzierskiego i mam tym samym potwierdzon dat zgonu. Pani w USC bya bardzo mia i pozwolia zajrze do ksigi, gdzie jest napisane w rubryce data i miejsce zgonu" 1 wrzenia 1939 roku w Toruniu na miejscowym lotnisku" Mam zdjcie dziadka sprzed wojny i informacj, e pracowa na lotnisku... Zastanawiam si czy PCK miaoby protok ekshumacji....?
ps. mj prywatny adres mailowy: anna.torun@wp.pl
Anna
|
|
|
|
| Odp: Kędzierski, Kendziorski, Kędziorski [wiadomość #4748 jest odpowiedzią na wiadomość #3060] |
Thu, 23 September 2010 16:43   |
atena40
|
Junior Member |
|
|
Podstawa: L. strat PCK 7400
Spisy polegych, zmarych oraz zaginionych w kampanii wrzeniowej
1939r., sporzdzone na podstawie relacji wiadkw, opracowane w 1942r. przez Polsk Komisj Strat w Oflagu VII - A Murnau, nadesane w 1946r. przez MKCK w Genewie.
Ponadto nasze Biuro jest w posiadaniu Ksigi pochowanych onierzy polskich polegych w II wojnie wiatowej opracowanej m. in. przez Rad Ochrony Pamici Walk i Mczestwa oraz Ministerstwo Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa, wydanej w 1993r. oraz Wykazu nazwisk onierzy Wojska Polskiego polegych w 1939r. pochowanych na cmentarzach, kwaterach i mogiach wojennych w Polsce opracowanego przez Ministerstwo Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa wydanego w 1990r., w ktrych figuruje:
KDZIERSKI, stopie i przydzia wojskowy: podoficer, 4 puk lotniczy, poleg w dniu 01.09.1939r. w Toruniu, pochowany zosta w mogile zbiorowej w kwaterze wojennej na Cmentarzu Komunalnym nr 1 Toruniu, ul. Grudzidzka.
Odnalazam nawet przepustk na lotnisko mojej prababci z sierpnia 1939 roku i akt zawarcia zwizku maeskiego w Powu Marii i Piotra Kdziorskich z 1930 roku.
Wszystkim poszukiwaczom ycz powodzenia.
pozdrawiam
Anna
Anna
|
|
|
|
| Odp: Kędzierski, Kendziorski, Kędziorski [wiadomość #4749 jest odpowiedzią na wiadomość #4748] |
Thu, 23 September 2010 16:46   |
atena40
|
Junior Member |
|
|
Witam,
Dotaram do informacji, ktrych poszukiwaam.
Udao mi si dotrze do aktu notarialnego - numer repetytorium: 899/1945, gdzie przed notariuszem toruskim Jzefem Mielcarkiem zeznawali Leon Rychert - kierownik robt w porcie czwartego puku lotniczego w Toruniu i Jzef Bober - pracownik cywilny portu czwartego puku lotniczego w Toruniu, na okoliczno mierci mojego pradziadka Piotra Kdziorskiego w dniu 1 wrzenia 1939 roku - "Piotr Kdziorski, ktry jako kapral rwnie wykonywa prace biurowe w czwartym puku lotniczym..."
".. w chwili nalotu wyszed Piotr Kdziorski na lotnisko, gdzie trafi go odamek eksplodujcej bomby lotniczej rzuconej z samolotu niemieckiego i od rany odniesionej od tego odamku Piotr Kdziorski zmar natychmiast. Trup jego zosta zaadowany na samochd i odwieziony do kostnicy miejskiej a pniej pochowany we wsplnym grobie z innymi ofiarami tego samego nalotu"
Anna
|
|
|
|
| Odp: Kędzierski, Kendziorski, Kędziorski [wiadomość #4752 jest odpowiedzią na wiadomość #3044] |
Thu, 23 September 2010 19:36  |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Aniu,
Naley Ci pogratulowa takich efektw poszukiwa i masz teraz potwierdzenie,e Twj pradziadek zosta pochowany w mogile zbiorowej na cmentarzu.
Pozostaje Ci upamitni jego osob na tej mogile i w publikacjach z ni zwizanych.
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|