Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Poszukę przodków Władysława Moczyńskiego (ur. 1891 zm. 1940?)
Poszukę przodków Władysława Moczyńskiego (ur. 1891 zm. 1940?) [wiadomość #12149] Thu, 19 September 2013 11:14 Przejdź do poprzedniej wiadomości
sylwkitrzy jest aktualnie niedostępny  sylwkitrzy
Member
Pochowany w Pienikowie. onierz (legionista?) Uczestnik Wojny 1920 roku. Otrzyma ziemi w Ostrowitem pod Pienikowem prawdopodobnie jako osadnik wojenny. Nie mam jasnoci co do jego pochodzenie: istnieje przypuszczenie, e pochodzi z dzisiejszego woj. podkarpackiego, ale tam jest "Moczyskich jak na lekarstwo". Inna teoria mwi o jego pomorskiej autochtonicznoci. W parafii w Pienikowie nie ma ladu po wszelkiej dokumentacji do 1930 r. Wywieli j Niemcy po 1939 r. Jego ona to: Monika zd. Liczmaska. Wadysaw mia brata: Leona Moczyskiego zm. 1986 oraz dzieci: Wadysawa, Bolesawa i Jana. W.M. by przeladowany przez hitlerowcw jako polski weteran: poddawano go nawet eksperymentom medycznym - jak przypuszcza rodzina.
Mam wraenie, ze w mojej rodzinie istniaa kiedy jaka zmowa milczenia co do tej osoby. Dziki za ewentualna pomoc.

[Uaktualnione dnia: Thu, 19 September 2013 11:43]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość icon7.gif
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość