Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Dalitz
Dalitz [wiadomość #3982] Sat, 29 May 2010 21:44 Przejdź do następnej wiadomości
arletaso1 jest aktualnie niedostÄ™pny  arletaso1
Member
Witam,
utknê³am i nie bardzo wiem jak ruszyæ dalej. Poszukujê wszelkich informacji na temat Johanna Dalitz i Wilhelminy Dalitz z domu Zieliñskiej. Odtworzy³am ich drogê od 1860r kiedy to na Kolibkach w parafii Chwaszczyno urodzi³ siê mój pradziadek a ich pierwszy syn Gustaw Friedrich Wilhelm Dalitz. W akcie zgonu Johanna napisano, ¿e urodzi³ siê w miejscowo¶ci Kossou z nieznanego ojca i matki Wilhelminy Zieliñskiej, która by³a przecie¿ jego ¿on± i matk± jego dzieci! Musia³a zaj¶æ jaka¶ pomy³ka. W akcie zgonu Wilhelminy brak jakichkolwiek informacji na temat daty i miejsca urodzenia czy rodziców. Poniewa¿ na Kolibkach urodzi³ siê ich pierwszy syn s±dzê, ¿e mogli tam równie¿ wzi±æ ¶lub, ale niestety brak ksi±g ¶lubów z lat 1858-1860. Odnalaz³am ich dzieci, wnuki i prawnuki, ale nikt ju¿ nie pamiêta pra i prapradziadków.
Czy kto¶ móg³by podsun±æ mi pomys³ gdzie szukaæ jakichkolwiek informacji na temat Johanna i Wilhelminy Dalitz?
Za wszelkie podpowiedzi z góry serdecznie dziêkujê
Arletta
Odp: Dalitz [wiadomość #3988 jest odpowiedzią na wiadomość #3982] Mon, 31 May 2010 19:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostÄ™pny  Janusz
Senior Member
Witaj!

Czy szuka³a¶ aktów zgonów w Archiwum Pañstwowym w Gdañsku(USC)
Nie poda³a¶ kiedy mniej wiêcej zmarli Twoi przodkowie , których szukasz, czy by³o to po czy przed pa¼dziernikiem 1874 ( to bardzo wa¿ne)

Janusz
Odp: Dalitz [wiadomość #3991 jest odpowiedzią na wiadomość #3982] Tue, 01 June 2010 09:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj.
Szuka³am oczywi¶cie w Archiwum Pañstwowym w Gdañsku.
Johann Dalitz zmar³ w 1906r w Po³êczynie i zosta³ pochowany na cmentarzu parafialnym w Grabowie Koscierskim. Jak ju¿ wspomnia³am w akcie zgonu Johanna napisano, ¿e urodzi³ siê w miejscowo¶ci Kossou z nieznanego ojca i matki Wilhelminy Zieliñskiej, która by³a jego ¿on±. O ile siê nie mylê Kossou podlega³o pod parafiê Przodkowo. Znalaz³am tam urodzenie niejakiego Johanna Dalekiego, ale nie maj±c ¿adnych innych bli¿szych danych nie mogê potwierdziæ jego przynale¿nosci do rodziny. Zw³aszcza, ¿e rodzice s± tam podani czego brak w akcie zgonu.
Wilhelmina zmar³a w 1912r równie¿ w Po³êczynie. W jej akcie zgonu brak jakichkolwiek informacji na temat daty i miejsca urodzenia czy rodziców.
W ksiêgach parafialnych jest jeszcze mniej informacji. Sad
pozdrawiam
Arletta

Odp: Dalitz [wiadomość #4028 jest odpowiedzią na wiadomość #3991] Mon, 07 June 2010 19:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Kolega Grzegorz poda³ mi ciekawy link , który Ciebie na pewno zainteresuje,mo¿e go znasz?wcale to jednak nie wyja¶nia czy nazwisko Dalitz to spolszczone Daleki i na odwrót.

www.genealodzy.pl/PNphpBB2-printview-t-4326-start-0.phtml

Janusz

Odp: Dalitz [wiadomość #4029 jest odpowiedzią na wiadomość #4028] Mon, 07 June 2010 20:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Serdecznie dziêkujê za link. Znam go jednak. Dotyczy pro¶by o przet³umaczenie aktu ¶lubu moich pradziadków. Miros³aw Jurgo to m±¿ mojej kole¿anki, którego prosi³am o przys³ugê poniewa¿ wówczas sama nie umia³am wstawiaæ dokumentów na stronê internetow±.
Nazwisko Dalitz pojawi³o siê po raz pierwszy w mojej rodzinie przy okazji chrztu mojego pradziadka Gustawa Friedricha Wilhelma. Pozosta³e dzieci jego rodziców zosta³y w parafii Wysin zapisane ju¿ jako Dalecki. Pod takim nazwiskiem zosta³ te¿ pochowany ojciec Gustawa Johann i jego ¿ona Wilhelmina. Choæ czê¶æ jego wnuków nazywa³a siê Daleki. Znalaz³am te¿ zapis, ¿e nazwisko Dalitz zosta³o w 1899r zmienione w³a¶nie na Daleki.
Poza tym na forum www.genealodzy.pl poprosi³am Ewê Szczodruch o wyt³umaczenie znaczenia nazwiska Dalitz. Napisa³a, ¿e Dalitz oznacza Daleki.
serdecznie pozdrawiam
Arleta
Odp: Dalitz [wiadomość #4030 jest odpowiedzią na wiadomość #4029] Mon, 07 June 2010 21:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Johann Daleki, o którym piszesz, urodzi³ siê 11.12.1828 we wsi Kobysewo, która podobnie jak wie¶ Kossowo znajdowa³a sie w Parafii Przodkowo . Ile mia³ lat Johann Dalitz (Daleki) w momencie zgonu?Mo¿e rozwi±zaniem tej zagadki jest Wilhelmina Zieliñska?

P.S. Trochê dziwne jest to, ¿e jego matka zosta³a pó¼niej jego ¿on±?

Janusz
Odp: Dalitz [wiadomość #4032 jest odpowiedzią na wiadomość #4030] Tue, 08 June 2010 09:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Johann Dallecki zmar³ w Po³êczynie w roku 1907 i mia³ wówczas 78 lat, a zatem ten, o którym piszesz móg³by byæ moim przodkiem! Czy s± tam wymienieni rodzice? Jak sprawdziæ czy to rzeczywi¶cie on skoro nie mam aktu ¶lubu?
Wilhelmina Zieliñska by³a jego ¿on± a nie matk±. To wiem na pewno. W ksiêgach chrztów oboje wystêpuj± jako rodzice mojego pradziadka i jego rodzeñstwa. My¶lê, ¿e przy zapisywaniu informacji o zgonie Johanna kto¶ musia³ siê pomyliæ. Akt zgonu spisano przecie¿ po niemiecku, mo¿e osoba zg³aszaj±ca nie bardzo zna³a ten jêzyk i nie mog³a siê dogadaæ z urzêdnikiem...?
Poza tymi zapisami w ksiêgach chrztów, no i zgonów o Wilhelminie nie wiem nic. Rodzinna wie¶æ niesie, ¿e wywodzi³a siê z Gdañska Oliwy, ale niestety nie uda³o mi siê tam znale¼æ jej chrztu choæ sprawdza³am kilka lat w stecz i w przód.
Arleta
Odp: Dalitz [wiadomość #4033 jest odpowiedzią na wiadomość #4032] Tue, 08 June 2010 18:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Arleto, masz ich w bazie danych Smile chyba Janusz trafi³ Very Happy - w twoim akcie tez wystêpuje nazwisko Kreft (¶wiadek)
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.

[Uaktualnione dnia: Tue, 08 June 2010 18:59]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Dalitz [wiadomość #4040 jest odpowiedzią na wiadomość #4033] Tue, 08 June 2010 22:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Jola ma racjê , jest te¿ tam inne rodzeñstwo Johana Dalekiego

Przodkowo 1814 0173 Josephinam Petri Daleki Agatha Krefftowna
Przodkowo 1815 0181 Marianna Petri Daleki Agata Kreftowa
Przodkowo 1817 0013 Magdalena Petri Daleki Agatha Krefttowa
Przodkowo 1819 0022 Catharina Petro Daleki Agatha Krefftowna
Przodkowo 1821 0040 Barbara Petri Daleki Agatha Krefftowna
Przodkowo 1824 0006 85 Francisca Peter Daleki Agatha Kreft
Przodkowo 1828 0028 99 Johann Peter Daleki Agatha Krefta
Przodkowo 1832 0050 41 Pauline Peter Daleki Agatha Kreftin

Janusz

Odp: Dalitz [wiadomość #4043 jest odpowiedzią na wiadomość #3982] Wed, 09 June 2010 07:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Serdecznie dziêkujê!!!! Smile Wczesniej nie zwróci³am uwagi na nazwisko ¶wiadka na ¶lubie mojego pradziadka i matki dziadka ojca. Wybaczcie, ale ma jednak w±tpliwo¶ci czy stanowi ono wystarczaj±cy dowód na to, ¿e to faktycznie mój przodek, czy mo¿e powinnam jeszcze próbowaæ gdzie¶ sprawdzaæ i potwierdzaæ? W jego akcie zgonu napisano, ¿e ojciec nieznany a tu s± oboje rodzice...
Arleta
Odp: Dalitz [wiadomość #4044 jest odpowiedzią na wiadomość #4043] Wed, 09 June 2010 08:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
moze w ¶lubach jego rodzeñstwa ¶wiadkowie potwierdz± bliskie pokrewieñtwo z Twoim Johannem?
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
Odp: Dalitz [wiadomość #4070 jest odpowiedzią na wiadomość #4044] Mon, 14 June 2010 13:34 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Serdecznie dziêkujê Jolu za informacjê. Faktycznie nie wpad³am na taki pomys³. Smile Co prawda w Przodkowie nie znalaz³am ¶lubów rodzeñstwa prawdopodobnego przodka, ale jest jaki¶ trop, którym mo¿na i¶æ:)
Jeszcze raz serdecznie dziêkujê
pozdrawiam
Arleta
Poprzedni wątek: JÓZEF JERECZEK
Następny wątek: Rodziny Zeniecki, Domachowski
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Oct 09 08:29:29 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund