|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czy to znajdę w Archiwum Państwowym w Gdańsku? [wiadomość #9367 jest odpowiedzią na wiadomość #9366] |
Thu, 02 February 2012 19:39   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| piesta napisa(a) dnia czw, 02 luty 2012 07:10 | Najuprzejmiej.
W AP znajduj si tylko ksigi meldunkowe Sopotu z lat 1877-95
Akta Miasta Sopot zesp 521 sygn 1-2
Natomiast jestem w posiadaniu Ksigi Adresowej Sopotu z roku 1942.
Pisz nazwisko i imi. Sprawdz
Staszek
|
Staszku, dzikuj. Ksigi adresowe znam, nie tylko t z roku 1942, ale poniewa nie jest mi znane nazwisko "po mu" poszukiwanej osoby, wic niczego mi one nie daj.
Miaem wielk przyjemno rozmawia dzisiaj z 93-letni pani Wand Szopisk, mieszkank Sopotu od urodzenia i chyba nawet honorow obywatelk tego miasta. Od niej wanie dowiedziaem si, e w ksigach meldunkowych rejestrowano przed wojn i w jej trakcie wszystkich mieszkacw, cznie ze sucymi, gocami, itp., a wic i osoby, ktre nie byy wacicielami nieruchomoci. Std i nadzieja moja na odszukanie interesujcej mnie osoby, zanim wysza ona za m, albo i nawet pniej, gdy obok ma rejestrowano te i ony z panieskim nazwiskiem!
Wracajc do zasobw archiwalnych AP, tzw. "wyszukiwanie proste" wcale nie jest proste. Przykadowo hasa "Ksiga adresowa" i "Ksika adresowa" zdaniem tamtej szukajki wcale nie s sobie tosame Jeli doda do tego haso "Ksiga adresowa", ale w jz. niemieckim, to robi si z tego nieza szarada
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czy to znajdę w Archiwum Państwowym w Gdańsku? [wiadomość #9370 jest odpowiedzią na wiadomość #9368] |
Thu, 02 February 2012 19:58  |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| piesta napisa(a) dnia czw, 02 luty 2012 07:45 | "Ksiga adresowa", chyba Tobie nic nie da.
W KA zamieszczano zwykle nazwisko gwnego lokatora i nie ujmowano czonkw rodziny.
Waniejsze s wic meldunki, gdzie rejestrowano wszystkie osoby zamieszkae pod danym adresem.
Staszek
|
Moja pomyka - oczywicie miaem na myli "Ksig meldunkow"
http://plieth.com
|
|
|
|