Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Datta, Czapiewski - Gdzie szukać dalej
Datta, Czapiewski - Gdzie szukać dalej [wiadomość #5605] Mon, 20 December 2010 11:41 Przejdź do następnej wiadomości
dattam jest aktualnie niedostępny  dattam
Junior Member
Witam wszystkich zagorzaych forumowiczw PTG.
Dziki pomocy kilku osb z tego forum dotarem do wiadectwa chrztu Mojego pra... dziadka Michaela Datta.
Ot problem w tym e mam wiadestwo chrztu Michaela Datta (jciec Josephus, matka Anna z domu Czapiewska) z Wdzydz 20.09.1822 r., chrzestni Josephus Kukliski, Ewa Kukliska.
W Pelplinie dalsze ksigi chrztw ulegy spaleniu. Przegldaem ksigi lubw z wczeniejszych lat ale nie natrafiem na Josephusa i Ann Datta. Moe przeoczyem.
Bardzo prosz o wskazanie mi cieki, ktr mgbym pj dalej.
Wiem e archiwa w dalszych latach s w posiadaniu skromnych akt, ale moe kto ma jaki pomys.
Serdecznie Pozdrawiam.
Marek

[Uaktualnione dnia: Sun, 19 June 2011 00:31] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Gdzie szukać dalej [wiadomość #5609 jest odpowiedzią na wiadomość #5605] Mon, 20 December 2010 12:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
Witaj,
Twj przodek to najstarsze dziecko? Moe warto sprawdzi wczeniejsze chrzty czy Josephus i Anna mieli wczeniej dzieci i na podstawie tego ustali przyblion dat lubu.
Bywaj lune dokumenty z parafii, ale w archiwum musiaby si zorientowa, czy s one z interesujcej Ci parafii. No i nie wiadomo czy tam co ciekawego dla Ciebie bdzie.
Nie wiem czy wiesz, e Czapiewscy w sporej iloci wystpowali w parafii Czersk, moe stamtd pochodzi Twoja pra...babka. Jeli tak i brali lub w parafii panny to masz realne szanse na dalsze poszukiwania Smile

Powodzenia i pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Gdzie szukać dalej [wiadomość #5625 jest odpowiedzią na wiadomość #5605] Mon, 20 December 2010 23:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Ksigi, ktre Ciebie interesuj znajduj si w parafii Wiele. Pod warunkiem, e chodzi o Wdzydze Tucholskie.
Rd Czapiewskich wywodzi si z Czapiewic z parafii Brusy wystpowa zaczynaj we wszystkich miejscowociach tej parafii a nastpnie w parafiach ociennych. Jedna linia Czapiewskich trafia do parafii Czersk. Nazwisko Data, Datta wystpuje w zarwno w parafii, Wiele jak i Karsin do 1913 Wiele.
Wskazwka.
Parafia Wiele oraz USC w AP w Gdasku, cho nie wiele lat tam jest ale moe akurat zajdziesz.
sukcesw
Krzysiek
Odp: Gdzie szukać dalej [wiadomość #5641 jest odpowiedzią na wiadomość #5605] Wed, 22 December 2010 18:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Patryk jest aktualnie niedostępny  Patryk
Senior Member
Witam!Z uwagi na braki w zapisach mona tylko przyjc pewne dane za pewnik.
Joseph Data ur.05.02.1780r.Karsin rodzice:Pauli i Anna Data
Nastpny problem to s dwie wersie zapisu jego ony przy narodzinach jego dzieci,podaj co ustaliem:
29.07.1810r.dziecko ur. n/.rodz. Joseph Datta Anna Ciowa
17.11.1811r.Andream Rodz.Joseph Datta Anna Ciowa
12.09.1814r.Mariannam rodz.Joseph Datta i Anna
26.01.1817r.Valentinum rodz.Joseph Datta Anna Ciowa
24.10.1819r.Adalbert rodz.Joseph Datta Anna Ciowa
20.09.1822r.Michael rodz.Joseph Datta Anna Czapiewska
04.08.1826r.Annam rodz.Joseph Datta Anna Ciowna
06.07.1828r.Magdalena rodz.Joseph Datta Anna Czyzewska
05.04.1831r.Catharina rodz.Joseph Datta Anna Czyzewska
Dalszych lat nie sprawdzaem ,tak wic wg. mnie bdnie wpisano Nazwisko Czapiewska.Jzef ponownie zawar zwizek maeski w 1837r. Zapisano:
Grki 30.01.1837r. Joseph Datta 57lat wdowiec i Catharina Beger 49 lat wdowa.Sdz e Joseph musia lubowa pierwszy raz przed 1810r.- brak zapisw o narodzinach jego dzieci przed 1810r. Pozdrawiam Patryk
Odp: Datta, Czapiewski - Gdzie szukać dalej [wiadomość #5691 jest odpowiedzią na wiadomość #5605] Mon, 27 December 2010 23:14 Przejdź do poprzedniej wiadomości
dattam jest aktualnie niedostępny  dattam
Junior Member
Dzikuj bardzo. Wasze sugestie s wrcz bezcenne. Szczeglnie dziekuj Panu Patrykowi za tez pomyki nazwiska i drugiej zony. Postaram sie to jak najszybciej rozwika i moe ruszy dalej.
Pozdrawiam i ycz Szczliwego Nowego Roku.

[Uaktualnione dnia: Sun, 19 June 2011 00:31] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Poprzedni wątek: Parafia Raciąż
Następny wątek: Odp: Domanek-Doering
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 02 10:26:44 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund