| Prochowski - Kamień Krajeński - Chojnice - Soest [wiadomość #4426] |
Mon, 09 August 2010 15:05  |
12345dp20
|
Junior Member |
|
|
Witam!
Poszukuj informacji o moich przodkach w zakresie wypisw z ksig metrykalnych/parafialnych w Kamieniu Krajeskim (woj. kujawsko-pomorskie).
Korzystajc ze strony familysearch.org dowiedziaem si, e moja rodzina w II poowie XIX w. przebywaa w Soest w Westfalii, jednak lady prowadz take do Kamienia Kr.
W szczeglnoci szukam danych dotyczcych nastpujcych osb:
- Franz Prochowski
- Dorothea Schmidt
i ich dzieci:
Martha Dorothea Prochowski (ur. 30 stycznia 1871 r., ochrzczona w parafii w Kamieniu Kr. 15 lutego 1871 r.)
Anna Maria Prochowski (ur. marca 1864 r., Soest).
Anna Maria jest moj pra pra babk. Interesowaoby mnie wicej szczegw na jej temat, bowiem nie wiem kiedy wysza za m (zmienia nazwisko na Riemer, w ksikach adresowych widnieje jako wdowa po mistrzu rzenickim) oraz kiedy przeprowadzia si do Chojnic (Konitz, Kr. Konitz, Westpreussen).
W przypadku drugiej crki - Marty Doroty ciekawi mnie fakt chrztu w Kamieniu (warty sprawdzenia). By moe rodzina pochodzia wanie z tej miejscowoci, bowiem pniej syn Anny Marii, Leo Paul (Leon Pawe) biorc lub za wiadka mia Alfonsa Prochowskiego z Kamienia Kr. wanie.
Nie wiem nic take o Franciszku i Dorocie. By moe urodzili si w Kamieniu bd zawarli tam zwizek maeski.
Bd wdziczny za kad informacj.
Ze swojej strony su pomoc w zakresie informacji na temat przodkw z Chojnic (Konitz).
Mj e-mail: dp20@poczta.fm
|
|
|
|
|
|
| Odp: Prochowski - Kamień Krajeński - Chojnice - Soest [wiadomość #7308 jest odpowiedzią na wiadomość #4427] |
Sun, 15 May 2011 16:49   |
generosus
|
Junior Member |
|
|
No wic jestem wicej ni pewny e powiniene zapamita nazw miejscowoci ktr teraz napisz.. a mianowicie Polnica koo Czuchowa parafia Przechlewo. Ju w poowie XVII wieku w tej parafii wystpuje nazwisko Proch z czasem rodzina dodaa sobie sufix ski i zacza si pisa Prochowski byli w Polnicy sotysami i posiadali przywilej na prowadzenie Barci Polnickiej w 1748 roku w Polnicy podatek od Barci Polnickiej Paci Jakub Prochowski na spk z Adamem Buthner-Zawadzkim . Moja rodzina posiadaa pewne zwizki z Prochowskimi dlatego byli w krgu moich zainteresowa.. Wic zastanawia mnie bardzo status Rodziny .. Rodzina ta pomimo e nigdy nie uywaa szlacheckiego wyrnika nie bya te zwykymi chopami.. Byli to wedug moich bada ludzie wolni pomidzy Szlacht a Chopstwem tak samo zreszt jak rodzina Komischke z Przechlewa.. Postanowiem wic pogrzeba i... w Publikacji Biskupa i Tomczaka znalazem rodzin Proch ktra w 1570 roku bya zaliczana do wacicieli (nie pomn jak miejscowo trzymali) mona atwo sprawdzi.. Nasuwa si jedno stwierdzenie .. Prochowscy to potomkowie Prochw Pankw Kaszubskich ktrzy spadli do roli..
Myl e nazwisko jest na tyle mao popularne e mamy dua szans i twoi Prochowscy id z Polnicy..
Mam nadziej e pomogem..
Waldemar Tadeusz Büthner-Zawadzki
Gdańsk/Poznań
|
|
|
|
|
|
| Odp: Prochowski - Kamień Krajeński - Chojnice - Soest [wiadomość #7413 jest odpowiedzią na wiadomość #7313] |
Mon, 30 May 2011 13:35  |
12345dp20
|
Junior Member |
|
|
W nawizaniu do powyszej informacji, ktr zwarem wyej ustaliem, e Franz Prochowski urodzi si w miejscowoci Gwiedzin (pow. czuchoski) - niem. Frstenau ---> w dniu 12.01.1829 r. Jego ojcem by Micha Prochowski, imi marki nie jest mi znane.
Jeli kto z Pastwa dysponuje jakimi informacjami bd wskazwkami na powyszy temat prosz o kontakt.
Pozdrawiam
Dawid Prochowski
|
|
|
|