| Taki tam pomysł :) [wiadomość #7045] |
Mon, 11 April 2011 14:51  |
Jednorozec
|
Member |
|
|
Witam
Mo¿e da siê zmieniæ funkcjonowanie bazy danych w taki sposób, by módz zapisaæ zapytanie, które pocz±tkowo nie da³o wyników, a nastêpnie ka¿de dopisanie rekordów skutkowa³o automatycznym przeszukaniem bazy. W przypadku znalezienia jakiego¶ wyniku, serwer móg³by wys³aæ automatycznie maila z wynikiem.
Dotyczy³oby to zarejestrowanych u¿ytkowników. Mo¿na wprowadziæ ograniczenie do ilo¶ci zapisanych zapytañ (np. 20 lub 100 lub ...), oraz czasu wa¿no¶ci uzale¿nionego od ostatniego logowania (by kto¶ kto raz siê zapisa³ nie za¶mieca³ serwera).
Oczywi¶cie nale¿a³oby równie¿ umo¿liwiæ edycjê i kasowanie zapytañ.
Automatyczne przeszukiwanie bazy i wysy³ka maili mog³aby odbywaæ siê np. o 3.00.
Wyobra¿am sobie równie¿, ¿e szukaj±c jakiego¶ przodka czy krewnego mo¿na przeoczyæ jak±¶ parafiê, której nie przeszukujemy, gdy¿ nie s±dzimy, ¿e mo¿emy go tam znale¼æ, a automat zrobi³by to za nas. Taki dodatkowy bonus.
S±dzê, ¿e zmniejszy³aby siê liczba wej¶æ na stronê POMGENBAZy, a co za tym idzie równie¿ transfer, za który trzeba p³aciæ.
Pozdrawiam
Andrzej
|
|
|
|
| Odp: Taki tam pomysł :) [wiadomość #7046 jest odpowiedzią na wiadomość #7045] |
Mon, 11 April 2011 17:16   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Witam
Z tego co wiem nie jest to na narazie realne z wielu powodow
pozatym kto by mial odpowiedziec na to ?
pozatym mamy tu do czynienia z projektami kture sa robione przez czlonkow towarzystwa za darmo kazdy spis ksiag mial byc zawsze udostepniony za darmo kazdemu zainteresowanemu.
nie chodzilo i niechodzi nam o zarabianie Kasiory tylko o stworzenie solidnego towarzystwa z solidnym fundametem
status towarzystwa jest narazie w takej formie ze jest to nie mozliwe
i podkreslam pozatym za darmo dla kazdego
mialo by sie cos zmienic w tym kierunku bylo tylko mozliwe za pomoca czlonkow towarzystwa i oni tylko beda o czyms takim decydowali.
Staramy sie w naszym zakresie wolnego czasu mozliwie pomuc
kazdej osobie
z czasem bedziemy doskonalili nasza baze ale nie jest to takie proste z wielu powodow
Jestesmy rowniez bardzo zainteresowani waszymi pomyslami i ideami
jak chodzi o forum, strone i bazy
rowniez niektore osoby beda zainteresowane rozwiazaniami technicznymi
tak ze prosze mozliwie napisac co mozna by uleprzyc i dolorzyc
pozdrawiam
Marcin
[Uaktualnione dnia: Mon, 11 April 2011 17:25] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Taki tam pomysł :) [wiadomość #7056 jest odpowiedzią na wiadomość #7045] |
Tue, 12 April 2011 11:18   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Do Adama
Punktem wyj¶cia do mojej propozycji jest kwestia rozwoju i zmian w pisowni nazwisk.
Proponujê stworzenie funkcji automatycznego generowania listy nazwisk wystêpuj±cych w PomGenBazie (³±cznie dla chrztów, ¶lubów i zgonów).
G³ówne zalety pomys³u:
- u¿ytkownik dostaje wiedzê o wszystkich wersjach zapisanego nazwiska i wie w jakim zakresie nale¿y przeszukaæ bazê,
- wygenerowana lista ujawni przypadki ewidentnych b³êdów typu „literówki” np. dodatkowa, zbêdna litera w nazwisku lub brak (?) takiej litery. Ich usuniêcie poprawi jako¶æ bazy
- wystêpuj± przypadki znaku „?” w miejsce poszczególnych liter. Wynika to z trudno¶ci w odczytaniu nazwisk na etapie indeksacji. Maj±c zbiór nazwisk mo¿na podejmowaæ kolejne próby ustalenia prawid³owego ich brzmienia, w wersji jaka zosta³a zapisana w ksiêdze. To dzia³anie tak¿e poprawi jako¶æ bazy oraz stanowiæ bêdzie pomoc dla osób indeksuj±cych.
Docelowo taka lista mo¿e byæ dobrym punktem wyj¶cia do dalszych prac nad zbiorczym opracowanie problematyki rozwoju pisowni nazwisk na Pomorzu.
Zdaje sobie sprawê z ogromu zadañ jakie masz do realizacji w zwi±zku z dygitalizacj± zasobów AP Gdañsk. Jest to najgorszy czas na zg³aszanie kolejnych pomys³ów. Je¿eli z informatycznego punktu widzenia nie bêdzie mo¿liwe wdro¿enie tego pomys³u nic z³ego siê nie stanie. Bêdziemy korzystaæ z bazy w jej obecnej postaci. Niemniej proszê o odpowied¼ w tej sprawie.
Na marginesie. Czy baza „obs³uguje” umlauty?
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Tue, 12 April 2011 12:26] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Taki tam pomysł :) [wiadomość #7062 jest odpowiedzią na wiadomość #7061] |
Tue, 12 April 2011 23:32   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Multiwyszukiwarka obs³ugujaca wszystkie bazy jest ju¿ zrobiona. Dzia³a³a do awarii w grudniu i zostanie w³±czona po testach zwi±zanych z umieszczaniem skanów. Ja mówiê o li¶cie nazwisk jako odrêbnej funkcji. Moja propozycja to efekt testowania trzech metod przeszukiwania baz. Otrzymywane wyniki nie s± satysfakcjonuj±ce.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Tue, 12 April 2011 23:35] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Taki tam pomysł :) [wiadomość #7064 jest odpowiedzią na wiadomość #7062] |
Wed, 13 April 2011 05:24  |
 |
kaphis
|
Senior Member |
|
|
Witam
Pomysl Janusza jest dosc ciekawy.Ja sam wielokrotnie "poleglem" na polu poszukiwan z powodu nieznajomosci wersji pisowni nazwiska. Czasem zwkla zmiana w nazwisku np. Grabowski na Grabowska lub odwrotnie potrafi utrudnic poszukiwania kiedy mezczyzna ma kobieca wersje nazwiska.Nie wiem czy dobrze zrozumialem intencje Janusza ale warta jest przypomnienia ta wyszukiwarka :
http://www.slupcagenealogy.com/SearchPg.aspx
W tej wyszukiwarce istnieje mozliwosc wybrania nazwiska pod katem ktorego ma byc przeszukana baza.Oczywiscie nie proponuje tutaj dodania nowej funkcji do wyszukiwania. W pewien sposob to my sami odpowiadamy za informowanie ludzi o obocznosci nazwisk jakich szukamy. Wiele osob dodaje te obocznosci do swojego automatycznego podpisu. Na podstawie mojego nazwiska i jego obocznosci wiem ze nie jest latwo wpasc na niektore wersje.Nastepna sprawa to wiele obocznosci nazwisk zapisywanych kiedys jest uzywanych do dzis jako prawidlowe formy. Podam tu przyklad mojego nazwiska ktorego formy uzywane sa do dzis na terenie Polski:
-Forma wyjsciowa mojego nazwiska to Zaj±c.
-Kilka obocznosci : Zajonc/z , Zajontz , Saions/z , Saiontz.
Pomysl Andrzeja tez nie jest zly choc wydaje mi sie trudny do wykonania. Na jakiej zasadzie mialo by to wygladac? Przszukiwanie bazy pod katem imienia i nazwiska ? Na jakiej zasadzie mialaby byc generowana wiadomosc i co w tej wiadomosci mialoby byc ? Odnosze wrazenie jakbys chcial "gotowe" wyniki dostawac na e-mail. Automatyczne przeszukiwanie bazy danych i wysylanie wynikow nasuwa mysl o komputeryzacji genealogi kiedy to maszyna bedzie decydowac kto byl naszym przodkiem i w nastepstwie togo uzyskamy totalny chaos. Nagle okaze sie ze kazde pokolenie sie przemieszczalo bo maszyna wysle nam wynik ze np. Joannes Sikora ktorego poszukujemy w Skorczu okolo roku 1718 w rzeczywistosci byl ze Strzepca oddalonego o okolo 80 km.
pozdrawiam Marek
Marek ZajÄ…c
|
|
|
|