Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » PTG » Posiadam » Co może przedstawiać zdjęcie?
Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11499] Fri, 12 April 2013 12:54 Przejdź do następnej wiadomości
alabedz jest aktualnie niedostępny  alabedz
Junior Member
Witam

Posiadam zdjêcie mej rodziny z prze³omu XIX i XX wieku, na którym wszyscy trzymaj± w rêkach jakie¶ ga³±zki (wygl±daj± jak oliwne). Ca³a rodzina jest do¶æ elegancko ubrana, choæ kolorystyka ubrañ zdecydowanie ciemna. Za siedz±cymi z przodu osobami widaæ ustawiony stó³ z bia³ym obrusem. Poza tym brak jakichkolwiek cech charakterystycznych dla np: komunii ¶wiêtej itp. Czy kto¶ wie co te ga³±zki mog± oznaczaæ?
Ania

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11500 jest odpowiedzią na wiadomość #11499] Fri, 12 April 2013 19:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Mo¿e to Zielone ¦wi±tki (Zes³anie Ducha ¦wiêtego)obchodzone 50 dni po Wielkanocy?
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.

[Uaktualnione dnia: Fri, 12 April 2013 19:31]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11501 jest odpowiedzią na wiadomość #11500] Sat, 13 April 2013 06:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Za³aczam to zdjêcie.

Szukaj±c w necie natknê³am siê tez na opis, do którego zamieszczam link poni¿ej, Niedzieli Palmowej na Kaszubach, bo to zdjêcie mo¿e pochodzic P³otowa.

http://www.etnomuzeum.pl/files/file/aranzacje/Niedziela%20Pa lmowa%20na%20Kaszubach%20na%20pocz%C4%85tku%20XX%20wieku.pdf

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11502 jest odpowiedzią na wiadomość #11501] Sat, 13 April 2013 06:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Zdjêcie raz jeszcze.
  • Załącznik: ptg foto.JPG
    (Rozmiar: 31.33KB, Pobrano 525 razy)

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11503 jest odpowiedzią na wiadomość #11502] Sat, 13 April 2013 09:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tadeusz jest aktualnie niedostępny  tadeusz
Member
Pani Aniu czy wiadomo kto znajduje siê na tym zdjêciu? Pytam gdy¿ w moim drzewku mam kilka osób zamieszkuj±cych P³otowo na prze³omie wieków.
tadeusz
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11504 jest odpowiedzią na wiadomość #11502] Sat, 13 April 2013 14:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostępny  alfut
Senior Member
Witam Ja bym raczej sugerowa³ ze to moze byc tzw Swieto Matki Boskiej Zielnej 15.sierpien.Pozdrawiam Piotr Alfut
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11505 jest odpowiedzią na wiadomość #11503] Sat, 13 April 2013 15:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
NA tym zdjêciu s± moi pradziadkowie Anna i Franciszek Aubracht Pr±dziñscy zamieszkali w Gli¶nie Wielkim oraz bodaj¿e dwaj bracia pradziadka Franciszka, chyba Wincenty i Miko³aj - pochodzili z Klewisk wybudowanie Pr±dzona.

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11506 jest odpowiedzią na wiadomość #11504] Sat, 13 April 2013 15:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
15 sierpnia mieliby ubrany d³ugi rêkaw?

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11508 jest odpowiedzią na wiadomość #11504] Sat, 13 April 2013 16:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
w sierpniu na drzewach by³oby wiêcej li¶ci a wiêc albo Niedziela Palmowa albo Zielone ¦wi±tki Smile
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11509 jest odpowiedzią na wiadomość #11505] Sat, 13 April 2013 17:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tadeusz jest aktualnie niedostępny  tadeusz
Member
Czy to oznacza, ¿e pozosta³e osoby z tego zdjêcia s± do rozszyfrowania?
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11510 jest odpowiedzią na wiadomość #11505] Sat, 13 April 2013 17:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
karszek
Miejsce: Pomorze.
Member
alabedz napisa³(a) dnia sob, 13 kwiecieñ 2013 03:10

NA tym zdjêciu s± moi pradziadkowie Anna i Franciszek Aubracht Pr±dziñscy zamieszkali w Gli¶nie Wielkim oraz bodaj¿e dwaj bracia pradziadka Franciszka, chyba Wincenty i Miko³aj - pochodzili z Klewisk wybudowanie Pr±dzona.

Skoro mieszkali w Gli¶nie, to z jakiej okazji byli w P³otowie ?
Oczywi¶cie ka¿da okazja jest dobra, ale w tym wypadku pojawia siê kolejne pytanie - czy te osoby s± spokrewnione?
Czy wiêc na pewno to spotkanie odby³o siê w P³otowie?
Na moje oko to wi±zanki mog± byæ g³ównie z jemio³y. Jako¶ s± ma³o podobne do "palemek" z Niedzieli Palmowej. Za¶ na sierpniowe ¶wiêto s± zbyt ubogie w kwiaty,zio³a, zbo¿a, itp... -s± te¿ zbyt krótkie.
Zdjêcie trochê ma³e - na laptopie trudno co¶ wiêcej zobaczyæ.

Wi±zanki trzymaj± tylko kobiety. Dwie kobiety i dziewczynka wyra¼nie siedz± oddzielnie, przed pozosta³ymi osobami. Mo¿e to bohaterki tego spotkania?

- bogusKa

[Uaktualnione dnia: Sat, 13 April 2013 17:43]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11511 jest odpowiedzią na wiadomość #11509] Sat, 13 April 2013 19:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Tak pozosta³e osoby s± do rozszyfrowania.Nie wiem od kogo moja mam dosta³a to zdjêcie.
Osoby, które wiem, ¿e s± z mej rodziny to (licz±c od 3 osób siedz±cych z przodu jako I rz±d):
III rz±d od lewej: kobieta nie znam, za ni± z takim bia³ym ko³nierzem i much± brat mego pradziadka chyba ten m³odszy, Anna ma prababka, Franciszek pradziadek, pó¼niej jest kobieta stoj±ca za sto³em a obok niej starszy brat Franciszka.

P³otowo to tylko przypuszczenia mo¿e to byæ tak¿e w Klewiskach wybudowanie Pr±dzona st±d pochodzi³ Miko³aj ojciec Franciszka, tym bardziej, ¿e Miko³aj mimo o¿enku mieszka³ tam do 1892 r. zanim kupi³ ziemiê w K³±cznie wybudowanie Ma³e.

Mam jeszcze jedno zdjêcie do rozszyfrowania Ochotników stra¿y po¿arnej z Gli¶na Wielkiego, jest na nim troszku "ch³opa" w tym i mój pradziadek.

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11512 jest odpowiedzią na wiadomość #11510] Sat, 13 April 2013 19:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Czy to rodzina nie wiem, my¶lê ¿e jednak tak. Skoro s± i bracia pr mego pradziadka.

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11513 jest odpowiedzią na wiadomość #11499] Sat, 13 April 2013 19:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
karszek
Miejsce: Pomorze.
Member
Czy Aubracht-Pr±dzynscy to Obracht-Pr±dzyñscy?
Tutaj prof. Cezary Obracht-Pradzynski...

- bogusKa

Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11514 jest odpowiedzią na wiadomość #11513] Sat, 13 April 2013 20:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
tak z tak± pisowni± te¿ siê w mojej rodzinie spotka³am

Ania

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11515 jest odpowiedzią na wiadomość #11514] Sat, 13 April 2013 22:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Zaanga¿owa³am moj± rodzinê i okazuje siê, ¿e brat mojej mamy uwa¿a, i¿ zdjêcie to zosta³o zrobione w Ma³ym.
Na zdjêciu prócz wcze¶niej wypisanych osób siedz± jeszcze w II rzêdzie Anna z d. Biñczyk i jej m±¿ Miko³aj Aubracht Pr±dziñski, rodzice Franciszka.

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #12813 jest odpowiedzią na wiadomość #11515] Fri, 07 February 2014 14:48 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Otó¿ jest to zdjêcie z wesela, wyja¶nione Smile.

Ania
Poprzedni wątek: Szukaj w archiwach-zasoby Archiwum Państwowego w Bydgoszczy
Następny wątek: Szukaj w archiwach-zasoby Archiwum Państwowego w Gdańsku
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Oct 06 17:59:35 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund