| Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11499] |
Fri, 12 April 2013 12:54  |
alabedz
|
Junior Member |
|
|
Witam
Posiadam zdjêcie mej rodziny z prze³omu XIX i XX wieku, na którym wszyscy trzymaj± w rêkach jakie¶ ga³±zki (wygl±daj± jak oliwne). Ca³a rodzina jest do¶æ elegancko ubrana, choæ kolorystyka ubrañ zdecydowanie ciemna. Za siedz±cymi z przodu osobami widaæ ustawiony stó³ z bia³ym obrusem. Poza tym brak jakichkolwiek cech charakterystycznych dla np: komunii ¶wiêtej itp. Czy kto¶ wie co te ga³±zki mog± oznaczaæ?
Ania
Ania
|
|
|
|
| Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11500 jest odpowiedzią na wiadomość #11499] |
Fri, 12 April 2013 19:30   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Mo¿e to Zielone ¦wi±tki (Zes³anie Ducha ¦wiêtego)obchodzone 50 dni po Wielkanocy?
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
[Uaktualnione dnia: Fri, 12 April 2013 19:31] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11505 jest odpowiedzią na wiadomość #11503] |
Sat, 13 April 2013 15:10   |
alabedz
|
Junior Member |
|
|
NA tym zdjêciu s± moi pradziadkowie Anna i Franciszek Aubracht Pr±dziñscy zamieszkali w Gli¶nie Wielkim oraz bodaj¿e dwaj bracia pradziadka Franciszka, chyba Wincenty i Miko³aj - pochodzili z Klewisk wybudowanie Pr±dzona.
Ania
|
|
|
|
|
|
| Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11508 jest odpowiedzią na wiadomość #11504] |
Sat, 13 April 2013 16:05   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
w sierpniu na drzewach by³oby wiêcej li¶ci a wiêc albo Niedziela Palmowa albo Zielone ¦wi±tki 
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
|
|
| Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11510 jest odpowiedzią na wiadomość #11505] |
Sat, 13 April 2013 17:39   |
 |
karszek
|
Member |
|
|
| alabedz napisa³(a) dnia sob, 13 kwiecieñ 2013 03:10 | NA tym zdjêciu s± moi pradziadkowie Anna i Franciszek Aubracht Pr±dziñscy zamieszkali w Gli¶nie Wielkim oraz bodaj¿e dwaj bracia pradziadka Franciszka, chyba Wincenty i Miko³aj - pochodzili z Klewisk wybudowanie Pr±dzona.
|
Skoro mieszkali w Gli¶nie, to z jakiej okazji byli w P³otowie ?
Oczywi¶cie ka¿da okazja jest dobra, ale w tym wypadku pojawia siê kolejne pytanie - czy te osoby s± spokrewnione?
Czy wiêc na pewno to spotkanie odby³o siê w P³otowie?
Na moje oko to wi±zanki mog± byæ g³ównie z jemio³y. Jako¶ s± ma³o podobne do "palemek" z Niedzieli Palmowej. Za¶ na sierpniowe ¶wiêto s± zbyt ubogie w kwiaty,zio³a, zbo¿a, itp... -s± te¿ zbyt krótkie.
Zdjêcie trochê ma³e - na laptopie trudno co¶ wiêcej zobaczyæ.
Wi±zanki trzymaj± tylko kobiety. Dwie kobiety i dziewczynka wyra¼nie siedz± oddzielnie, przed pozosta³ymi osobami. Mo¿e to bohaterki tego spotkania?
- bogusKa
[Uaktualnione dnia: Sat, 13 April 2013 17:43] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11511 jest odpowiedzią na wiadomość #11509] |
Sat, 13 April 2013 19:09   |
alabedz
|
Junior Member |
|
|
Tak pozosta³e osoby s± do rozszyfrowania.Nie wiem od kogo moja mam dosta³a to zdjêcie.
Osoby, które wiem, ¿e s± z mej rodziny to (licz±c od 3 osób siedz±cych z przodu jako I rz±d):
III rz±d od lewej: kobieta nie znam, za ni± z takim bia³ym ko³nierzem i much± brat mego pradziadka chyba ten m³odszy, Anna ma prababka, Franciszek pradziadek, pó¼niej jest kobieta stoj±ca za sto³em a obok niej starszy brat Franciszka.
P³otowo to tylko przypuszczenia mo¿e to byæ tak¿e w Klewiskach wybudowanie Pr±dzona st±d pochodzi³ Miko³aj ojciec Franciszka, tym bardziej, ¿e Miko³aj mimo o¿enku mieszka³ tam do 1892 r. zanim kupi³ ziemiê w K³±cznie wybudowanie Ma³e.
Mam jeszcze jedno zdjêcie do rozszyfrowania Ochotników stra¿y po¿arnej z Gli¶na Wielkiego, jest na nim troszku "ch³opa" w tym i mój pradziadek.
Ania
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11515 jest odpowiedzią na wiadomość #11514] |
Sat, 13 April 2013 22:15   |
alabedz
|
Junior Member |
|
|
Zaanga¿owa³am moj± rodzinê i okazuje siê, ¿e brat mojej mamy uwa¿a, i¿ zdjêcie to zosta³o zrobione w Ma³ym.
Na zdjêciu prócz wcze¶niej wypisanych osób siedz± jeszcze w II rzêdzie Anna z d. Biñczyk i jej m±¿ Miko³aj Aubracht Pr±dziñski, rodzice Franciszka.
Ania
|
|
|
|
|
|