| Linki Mracina [wiadomość #2673] |
Tue, 01 September 2009 14:00  |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Proponujê aby wszystkie linki które zosta³y podane na naszym forum a przede wszystkim Marcina, zosta³y uporz±dkowane tematycznie podobnie jak tj zrobione na jednej ze stron genealogicznych
Krzysiek
S± tam niejednokrotnie podane cenne informacje, które jest bardzo trudno odszukaæ, gdy¿ s± rozdrobnione w ró¿nych tematach.
Krzysiek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: linki Marcina [wiadomość #2718 jest odpowiedzią na wiadomość #2673] |
Mon, 07 September 2009 15:35   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Wielokrotnie czyta³em na ró¿nych forach genealogicznych o pomys³ach zrealizowania czego¶ lecz na tym zawsze siê koñczy³o gdy¿ brakowa³o ludzi, którzy podejm± siê ich realizacji. Obawiam siê, ¿e podobnie by³oby w tym temacie. W domy¶le realizacje ka¿dego postulatu kieruje siê do admina wiêc popatrzmy na osobê Adama i jego wk³ad pracy:
- kierowanie pracami towarzystwa,
- kierowanie lub nadzór nad portalem, forum i bazami danych,
- wspó³realizowanie z ¿on± projektu kresowego
Czy to nie za du¿o jak na jedn± osobê? Kto zadeklaruje publicznie przejêcie na siebie ciê¿aru tworzenia takiej linkowi? Rozumiem i w pe³ni popieram lokalny patriotyzm ale trzeba zachowaæ granice rozs±dku. Trzeba pamiêtaæ, ¿e problem nie dotyczy tych kilkudziesiêciu linków podanych przez Marcina. Z danych jakie s± przygotowane do w³±czenia w projekt Genepedii wiem, ¿e zasoby BC s± dosyæ obszerne w tematyce Pomorza. Za kilka miesiêcy te pozycje bêd± dostêpne w Genepedii. Jako ciekawostkê mogê podaæ, ¿e 95% linków zamieszczonych na forum ju¿ jest w Genepedii.
Bardzo sobie ceniê osobê Marcina za dostarczanie nam tych danych szczególnie, ¿e mieszka tak daleko. Niemniej uwa¿am, ¿e wrze¶niowe spotkanie PTG powinno „zaowocowaæ” czym¶ w rodzaju planu pracy na najbli¿szy rok oraz deklaracjami cz³onków realizacji poszczególnych zadañ w zakresie jaki im odpowiada lub na jaki pozwala im czas. Swój pomys³ o jakiego typu dane poprosiæ Marcina przedstawiê na sobotnim spotkaniu.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
|
|
|
|
| Odp: linki Marcina [wiadomość #2719 jest odpowiedzią na wiadomość #2718] |
Mon, 07 September 2009 17:01   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Witam
podoba mi sie ze jest takie zainteresowanie tymi linkami
podoba mi sie ze inne osoby je rowniez zbieraja
nie uwazam ale ze linki zwiazane z pomorzem mialy by byc tylko w Genopedii i ze to jest te "dobre" rozwiazanie gdyz nawet trudno znalesc link do Genopedii na stronie KPtg trzeba szukac na forum
co jest tak samo trudne jak wyszukiwanie linkow poswieconych pomorzu . W genopedji sie poprostu cieszko szuka moim zdaniem
I moje pytanie jest ? Czy od jakiejs wielkosci ma ses Genopedia?
gdyz mamy powoli podobne problemy jak na Googel(wpraktyce sprawdzilem przesylajac koledze link )
Lepiej by bylo moim zdaniem takie zeczy jak ksiegi Adressowe lub inne zrudla podajace dane osobowe spisywac
robiac baze dzieki temu mozna by w przyszlosci informacje laczyc i bylo by to wszystko dobrym fundametem do przyszlej dzialalnosci
Ostatnio spisywalem sobie tak dla zabawy dane rodu Hutten-Czapskich okazuje sie ze kazda publikacja jest inna i drzewa sa roznie ulozone
dzieki takim bazom mozna by w przyszlosci zebrac podstawowe dane osobiste jak i ulozyc cala biografie osoby wpisujac tylko nazwisko i imie (z grubsza )
dlatego uwazam ze linki fajnie spisywac ale to nic nam nieda jezeli nie bedziemy tych dat poprawiali i uzupelniali w naszych bazach.
linki publikacji ktore podaje sa dostepne w internecie kazdemu
powinismy je ale opracowac dla baz robiac drzewka i spisujac mozliwie wiele dat i artykolow(zwlaszcza w wlasnym zakresie zainteresowan) poddajac je tym samym badaniom i pytajac sie czy sa wiarygodne
Bo widze ze genopedji nie chodzi chyba o Jakosc tylko o masse co jak wiemy nie prowadzi do niczego.
Bo zasada jest prosta i powinnismy sie do niej przystosowac ze kazdy chce cukier i nikt niechce sie meczyc z opakowaniem .
tak ze polecam zukier bez opakowania
nikt niechce sie meczyc z szukaniem danych dlatego lepiej robic na przyszlosc robote ktora sie przyda i moze byc bardzo owocowa
bo poprostu gdzie jest logika jezeli musze duzo szukac w bazie ktura prowadzi mnie do bazy i tam znajde ksiarzkie ktora musze przeczytac
wiec lepiej by bylo ksiarzke przepisac lub dane z niej spisac
i jednym kliknieciem wszystko sie dowiedziec takie cos jest inowatorskie a nie baza linkow i tylko takie cos ma przyszlosc i dobry fundamet
ale w to trzeba wsadzic duzo pracy osobistej i dlatego malo sie to widzi wkoncu lepiej spisac link
koncze
marcin
[Uaktualnione dnia: Mon, 07 September 2009 17:16] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: linki Marcina [wiadomość #2737 jest odpowiedzią na wiadomość #2673] |
Tue, 08 September 2009 21:10   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Marcinie
Twój post to prawdziwy szok dla mnie. Z racji na aktywno¶æ na forum, na ilo¶æ zamieszczanych informacji i linków jawisz siê jako powa¿ny partner do rozmów merytorycznych. Natomiast przytoczona argumentacji dyskwalifikuje Ciê ca³kowicie w tych kategoriach. Czy ja zabraniam komukolwiek tworzenia kolejnego zbioru danych? Jestem tu, na miejscu, w kraju i wiem doskonale jak trudno jest pozyskaæ ludzi do mrówczej pracy przy realizacji kolejnych projektów. Wbrew pozorom indeksacja drepcze w miejscu bo nie ma wystarczaj±cej liczby osób chêtnych do jej prowadzenia. Tylko i wy³±cznie te przes³anki stanowi³y pod³o¿e do wyra¿enia przekonania o bezsensie realizowania Twojego pomys³u w sytuacji zaistnienia Genepedii. Je¿eli znajdzie siê kto¶, kto podejmie siê realizacji tego zadania to mogê ¿yczyæ mu tylko wytrwa³o¶ci.
A mo¿e to bêdziesz w³a¶nie Ty?
Mo¿e zdobêdziesz siê na odwagê i publicznie, na forum, poprosisz Adama o mo¿liwo¶æ takiego dzia³ania. Zajmiesz siê linkowni± oraz tworzeniem baz, o których tyle piszesz. Poznasz smak trudno¶ci z tym zwi±zanych to i Twoje wypowiedzi nabior± innego charakteru gdy¿ jak mówi powiedzenie „Punk widzenia zale¿y od punktu siedzenia”.
Pora na publiczne obna¿enie prawdy o Twoich „rewelacyjnych” argumentach.
Trudno¶æ znalezienia linka. Do wczoraj wszelkie informacje o Genepedii mia³y charakter nieoficjalny. Niejako „przemyca³em” je w postach na ró¿nych forach. Wczoraj sytuacja zmieni³a siê diametralnie. ¦rodowisko zosta³o oficjalnie poinformowane o istnieniu projektu oraz zosta³ podany link do strony tytu³owej. Do¶æ powiedzieæ ¿e na przestrzeni minionych 36 godzin stronê odwiedzi³o ponad 400 osób. Pomys³ stworzenia dostêpu z poziomu forum (wzorem Forgenu: Forum-Genewiki) istnieje od dawna. Z ca³± ¶wiadomo¶ci± bêdzie on wprowadzony dopiero teraz. Czy to rozwi±zanie przyjm± administratorzy innych TG, by u³atwiæ swoim cz³onkom dostêp do zasobów Genepedii zale¿y tylko od nich.
Trudno¶ci wyszukiwania danych. Mam tego doskona³± ¶wiadomo¶æ. Dlatego tak wyra¼nie zaakcentowa³em problem struktury tematycznej w po¶cie informuj±cym o Genepedii. Oczywi¶cie mamy swoje przemy¶lenia i rozwi±zania ale nie sztuka je wprowadziæ gdy w efekcie nikt z projektu nie skorzysta. Z za³o¿enia Genepedia jest adresowana do zupe³nych „nowicjuszy”, a to potêguje skalê trudno¶ci. Kilka tygodni temu (poprzez wiadomo¶æ na PW) zasygnalizowa³e¶ mi ten problem. W odpowiedzi poprosi³em Ciebie o propozycje zmian. Nie zdoby³e¶ siê nawet na opisanie problemów jakie napotka³e¶. Czy trzeba co¶ jeszcze napisaæ w tej kwestii?
Logika poszukiwania. Jaka wed³ug Ciebie jest ró¿nica miêdzy linkowni± TG (baz± w sensie potocznym), a Genepedi±? Wed³ug mnie tylko w ilo¶ci zgromadzonych zasobów. W obu przypadkach trzeba wej¶æ do takiej bazy by j± przeszukaæ i odnale¼æ link do po¿±danej strony. Natomiast rol± autorów jest takie zorganizowanie sposobu przeszukiwania, by by³ on czytelny dla ka¿dego nowicjusza.
Reasumuj±c. Marcinie. Ja nadal chcia³bym widzieæ w Tobie partnera do powa¿nych rozmów merytorycznych ale musisz zastanowiæ siê nad warto¶ci± i wymow± swojej argumentacji. Lokalny patriotyzm niczego nie wnosi i o niczym nie przes±dza. Je¿eli czego¶ nie rozumiesz lub masz w±tpliwo¶ci to po prostu zapytaj. Mo¿esz to robiæ publicznie, na forum. Ja nie bojê siê publicznie odpowiedzieæ. Miej ¶wiadomo¶æ, ¿e my tu znamy siê nie tylko na p³aszczy¼nie for genealogicznych ale tak¿e w kontaktach prywatnych. Twój post wzbudzi³ odruchy politowania i to nie tylko w gronie autorów Genepedii. Czy w ten sposób chcesz budowaæ swoj± pozycjê?
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Tue, 08 September 2009 22:12] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: linki Marcina [wiadomość #2752 jest odpowiedzią na wiadomość #2673] |
Wed, 09 September 2009 23:26   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
O!!!!!!!
Jednak potrafisz pisaæ merytorycznie wiêc i ja wypowiem siê na tym poziomie.
Twoja krytyka by³aby w pe³ni uzasadniona gdyby poziom zaawansowania prac nad projektem mia³ przynajmniej 75%, a nie 15% jak ja to szacujê i to tylko w zakresie podlinkowanych stron, a gdzie reszta zagadnieñ? Póki co Genepedia jest jak „szwajcarski ser” i z tego tytu³u mo¿na w ni± biæ jak w bêben. Nie bierzesz pod uwagê faktu, i¿ dot±d projekt realizowa³em samodzielnie. Ka¿dego dnia stajê przed konieczno¶ci± dokonywania wyborów co dodawaæ w pierwszej kolejno¶ci. Kilka dni temu do zespo³u edytorów do³±czy³ Marek, a dzisiaj Ma³gosia.
Problem artyku³ów wstêpnych. Wystêpuje miêdzy nami zasadnicza ró¿nica w podej¶ciu do tematu. Ty stoisz na stanowisku, ¿e nale¿y zaj±æ siê jednym tematem, „rozpracowaæ go dog³êbnie, opatrzyæ artyku³em wstêpnym i dopiero realizowaæ nastêpny temat. Ja uwa¿am, ¿e najpierw dla danego tematu nale¿y zebraæ wszelkiego rodzaju informacje (linki) i dopiero wtedy stworzyæ artyku³ wstêpny. W sensie merytorycznym ca³kowicie popieram Twoje stanowisko, ale w sensie technicznego wykonania takiego zamierzenia jest to dzia³anie bezsensowne ze wzglêdu na pracoch³onno¶æ. Zdaj sobie sprawê z faktu, i¿ nasze plany zak³adaj± podlinkowanie w kolejno¶ci:
- zasobów bibliotek cyfrowych,
- zasobów Wikipedii,
- tematów (artyku³ów) publikowanych przez poszczególne TG na swoich stronach,
- tematów z for genealogicznych,
- innych stron z netu.
W efekcie u¿ytkownik po dotarciu do po¿±danego has³a (strony Genepedii) uzyska mo¿liwie najpe³niejsz± informacjê o temacie. Od definicji po informacje gdzie, co i kto w danym temacie napisa³. Czy wyobra¿asz sobie ka¿dorazowe przegl±dniêcie tych zasobów dla uzyskania informacji o jednym temacie, bo ja nie? Jestem przekonany, ¿e po¿±dany przez Ciebie efekt koñcowy uzyskam szybciej stosuj±c swoje podej¶cie do zagadnienia. Czyli cel mamy wspólny, ró¿ni± nas tylko drogi.
Tam gdzie ju¿ widzê tego sens, wprowadzam artyku³y wstêpne. Przyk³adem jest kategoria map topograficznych Messtischblatt.
http://genepedia.pl/index.php?title=Kategoria:Messtischblatt
Dla w³a¶ciwej pracy z tymi mapami, w oddzielnych zak³adkach nale¿y otworzyæ „Schemat map” oraz „Skorowidz map”. W artykule wstêpnym masz wszelkie potrzebne informacje. Ten artyku³ mog³em napisaæ dopiero gdy proces podlinkowania map przekroczy³ 50% gdy¿ dopiero wtedy wy³oni³ siê pe³en obraz sytuacji. Natomiast temat nie jest jeszcze zakoñczony. W pó¼niejszym etapie nast±pi podlinkowanie (do tytu³u strony – kolor czerwony) strony omawiaj±cej te mapy oraz dodanie poszczególnych map do kategorii w uk³adzie terytorialnym. Na samym koñcu bêd± zamieszczane linki wewnêtrzne do innych stron powi±zanych tematycznie. Jestem ciekaw Twojej opinii n/t tej kategorii, jak Ci siê z ni± pracuje.
Ja nie zamierzam przekonywaæ Ciebie do idei Genepedii. Za rok sam siê do niej przekonasz gdy zacznie to funkcjonowaæ w³a¶nie w standardach Wikipedii. My¶lê, ¿e to co napisa³em da nie tylko Tobie pojêcie o celach i skali tego zamierzenia.
Wiem, ¿e Twoim „konikiem” s± ksiêgi adresowe. Wobec czego sk³adam Ci propozycjê. Do³±cz do zespo³u edytorów. Zajmij siê t± kategori±. Stworzê Ci podkategorie i maksymalnie szybko do³±czê brakuj±ce ksiêgi. Tobie pozostanie do zrobienia: wyszukanie nadal brakuj±cych ksi±g, przypisanie ksi±g do podkategorii oraz napisanie artyku³ów wstêpnych. Tym samym zostanie osi±gniêty poziom dok³adno¶ci jak dla wy¿ej opisanych map. W dalszej kolejno¶ci nast±pi realizacja drugiego etapu prac wg zasad wy¿ej opisanych. Zrealizujesz jedno zadanie porozmawiamy nad nastêpnym. Co Ty na to?
Pozdrawiam
Janusz Wegner
[Uaktualnione dnia: Wed, 09 September 2009 23:26] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Forum Milksurfer [wiadomość #5872 jest odpowiedzią na wiadomość #2673] |
Thu, 13 January 2011 18:44   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Mam propozycjê do Admina strony by wydzieliæ Milksurferowi jaki¶ specjalny dzia³ na przepisywanie i zamieszczanie linków do dziesi±tek ksi±¿ek z Bibliotek cyfrowych, które ka¿dy znaj±cy siê choæ trochê na internecie sam mo¿e znale¼æ. Podawanie w ka¿dym temacie forum dziesi±tek linków jest niczym innym jak tylko za¶miecaniem strony i powoduje niechêæ do zagl±dania na forum
Staszek Pieni±¿ek
Staszek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|