Strona główna » Ogólne » Publikacje,ArtykuÅ‚y,Audycje » XII KoÅ›cierskie Targi Książki
| XII Kościerskie Targi Książki [wiadomość #7910] |
Thu, 14 July 2011 22:45  |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Witam!!!
Odno¶nie tytu³u:
http://naszekaszuby.pl/modules/news/article.php?storyid=2585
Po klikniêciu na tytu³ na str. g³ównej, poni¿ej uka¿e nam siê wykaz 68 ksi±¿ek, które przystêpuj± do konkursu na najlepsz± ksi±¿kê Kaszub i Pomorza.
Poni¿ej prezentowanych ksi±¿ek jest ich forum dyskusyjne na, którym zabra³ g³os Staszek Pieni±¿ek, "Zefka" podpisuj±ca siê K. i moja skromna osoba.
Z satysfakcj± muszê stwierdziæ, ¿e wszystko wskazuje na to, ¿e konkurs wygra³ Staszek Pieni±¿ek.
Jednocze¶nie z przykro¶ci± stwierdzam, ¿e na naszym forum oraz w artyku³ach nie ma ¿adnej informacji o targach.
Ni ma informacji, ¿e Staszek - cz³onek naszego ..... jutro bierze udzia³ w targach ksi±¿ki w Ko¶cierzynie i prawdopodobnie odbierze dyplom,nie ma informacji ¿e wygra³ 64 g³osami, ¿e mobilizacja w oddawaniu g³osów nast±pi³a g³ównie z Polski.
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewto pic&p=91207#91207
???
Krzysiek
|
|
|
|
| Odp: XII Kościerskie Targi Książki [wiadomość #7911 jest odpowiedzią na wiadomość #7910] |
Fri, 15 July 2011 08:59   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witam
Wygranej w konkursie na najlepsz± ksi±¿kê Pomorza, serdecznie Stasiowi gratuluje, tak jak uczestnicy naszego ostatniego spotkania towarzystwa, którzy zostali poinformowani o tej imprezie i maj± mo¿liwo¶æ na ni± zawitaæ .
W g³osowaniu oczywi¶cie udzia³ bra³em i g³os odda³em, na najciekawsz± publikacjê tych targów.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: XII Kościerskie Targi Książki [wiadomość #7991 jest odpowiedzią na wiadomość #7990] |
Fri, 22 July 2011 16:54   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Dziêkujê wszystkim za g³osowanie. Jest mi bardzo mi³o, ¿e tyle osób spo¶ród braci genealogicznej zainteresowa³o siê tym konkursem.
Lenie odpowiadam: Kto chcia³ zakupiæ ksi±¿eczkê i j± przeczytaæ to przeczyta³. Ten kto nie chcia³ mieæ jej w swoich zbiorach bibliotecznych móg³ przeczytaæ j± w internecie gdzie jest od dawna opublikowana
https://picasaweb.google.com/pieslaw33/Refleksje
W zwi±zku z tym nie rozumiem czy by³o to pytanie czy jaka¶ aluzja?
Je¶li pytanie to odpowiedzia³em, je¶li aluzja to nietrafiona.
Staszek
Staszek
|
|
|
|
| Odp: XII Kościerskie Targi Książki [wiadomość #7992 jest odpowiedzią na wiadomość #7991] |
Fri, 22 July 2011 22:22   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Czyta³am, g³osowa³am, jestem pod wra¿eniem. Gratuluje !
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
|
|
|
|
| Odp: XII Kościerskie Targi Książki [wiadomość #7993 jest odpowiedzią na wiadomość #7990] |
Sat, 23 July 2011 00:29   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Na przyk³adzie jednego egzemplarza - mojego, który kr±¿y³ z r±k do r±k:
¿ona, syn, synowa, córka ziêæ, przyjaciele i ich dzieci, itd.
A w grê wchodz± miejscowo¶ci:
Gdañsk, Karsin, Wiele, Ko¶cierzyna, Czersk itd.
S± bli¿ej ni¿ ¦wiecie.
My¶lê Staszku, ¿e to by³a aluzja.
A mo¿e by tak siê przygotowaæ do wydania nastêpnej???
Krzysiek
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: XII Kościerskie Targi Książki [wiadomość #7998 jest odpowiedzią na wiadomość #7996] |
Sat, 23 July 2011 20:38   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Szanowny Kolego Adamie Seith.
Zada³e¶ bardzo m±dre (Twoim zdaniem)pytanie.
Co to ma wspólnego z genealogi±?
Gdyby¶ przeczyta³ ksi±¿eczkê to mo¿e by¶ znalaz³ jakie¶ w±tki, które wi±¿± zawarte w niej tre¶ci z genealogi±.
Nie podejrzewam Ciê o analfabetyzm gdy¿ przecie¿ przez rok Twojej obecno¶ci na stronie PomTG napisa³e¶ trochê postów, najczê¶ciej krytykuj±cych stronê lub prosz±cych o pomoc. Nie widzê Ciê w¶ród tych, którzy np. indeksuj± metryki dla siebie i innych. Gdyby¶ chocia¿ przeczyta³ kilka wierszy zawartych w powy¿szym tomiku zrozumia³ by¶ mo¿e czym jest pasja genealogiczna i co maj± one wspólnego z genealogi±.
Pasja genealogiczna kolego Adamie nie polega na zrobieniu drzewka na 10 osób przy pomocy innych poprzez internet ale przede wszystkiem na w³o¿eniu cz±stki swojej pracy i na prze¿yciach zwi±zanych z odnajdywanie i odkrywaniem tajemnic rodziny.Mo¿e kiedy¶ gdy z³apiesz tego bakcyla sam napiszesz co¶ m±drego.
Daj Bo¿e wierszem.
Tego Ci serdecznie ¿yczê.
Staszek Pieni±zek
Staszek
|
|
|
|
| Odp: XII Kościerskie Targi Książki [wiadomość #7999 jest odpowiedzią na wiadomość #7998] |
Sun, 24 July 2011 21:29   |
neuteich
|
Member |
|
|
Drogi Panie Stanis³awie Pieni±¿ek.
Nie wiem dlaczego pisze Pan do mnie po "nazwisku" skoro w "sieci" obowi±zuje zasada, u¿ywania "nicku"? Brak wiedzy ?
Ale wracaj±c do tematu, przeczyta³em parê "Tych Pana wierszyków" i naprawdê powiadam "nie maj± one nic wspólnego z Genealogi±"
Genealogia - odsy³am do netu to nauka, a nauka opiera siê proszê Pana na faktach,badaniach,itp , a nie na "wierszykach"
Wierszyki proszê Pana pisz± ludzie, którzy ¿yj±- pragn± ¿yæ w "innym ¶wiecie" , ¿e wspomnê tu Tadeusza Peipera , któremu pisanie wierszyków tak "zry³o" psychikê, ¿e sra... w gazetê i wyrzuca³ przez okno, na co skar¿yli siê mieszkañcy kamienicy w której mieszka³ wspomniany "Poeta".
Nie wiem, ilu osob± Pan pomóg³ wypisuj±c swoje 365 wiadomo¶ci i dokonuj±c ilu¶ tam indeksacji, ale obawiam siê, ¿e pos³u¿y³o im to do zrobienia "drzewka na 10 osób" a nie pos³u¿y³o do napisania wierszyka. Chyba ¿e, "egopolowi" bo widzê tu syndrom "Maliniaka" z 40-latka.
Pasjê genealogiczn± "jako¶" u siebie odnajdujê, chocia¿by po tym ,i¿ staram odwiedzaæ Tê stronê codziennie.
Oczywi¶cie napisa³em "trochê" postów "krytykuj±cych stronê lub prosz±cych o pomoc", ale jako¶ wci±¿ wierzê ,¿e po temu ta strona s³u¿y. Co do pisania "czego¶ m±drego"- niektórzy maj± to ju¿ poza sob±, "i aby nie wierszem". A tak w ogóle ¿yczê Panu du¿o sukcesów i zdrowia. Pozdrawiam - neuteich.
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: XII Kościerskie Targi Książki [wiadomość #8005 jest odpowiedzią na wiadomość #7999] |
Mon, 25 July 2011 10:50   |
 |
karszek
|
Member |
|
|
| neuteich napisa³(a) dnia nie, 24 lipiec 2011 09:29 | .... przeczyta³em parê "Tych Pana wierszyków" i naprawdê powiadam "nie maj± one nic wspólnego z Genealogi±"...
Wierszyki proszê Pana pisz± ludzie, którzy ¿yj±- pragn± ¿yæ w "innym ¶wiecie" , ¿e wspomnê tu Tadeusza Peipera , któremu pisanie wierszyków tak "zry³o" psychikê, ¿e sra... w gazetê i wyrzuca³ przez okno, na co skar¿yli siê mieszkañcy kamienicy w której mieszka³ wspomniany "Poeta"...
|
S± pewne granice, które nale¿y zachowaæ, których nie wolno przekraczaæ.
Zada³em sobie trochê trudu i przeczyta³em wiele postów autora powy¿szego cytatu.
Po tej lekturze zrobi³em jedno : klikn±³em w "ignoruj tego u¿ytkownika".
- bogusKa
|
|
|
|
|
| Odp: XII Kościerskie Targi Książki [wiadomość #8012 jest odpowiedzią na wiadomość #8007] |
Mon, 25 July 2011 17:47   |
neuteich
|
Member |
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Drodzy Genealodzy, równie¿ poeci! Niczego nie zarzucam wiersz± Naszego Kochanego "Guru" genealogicznego Pana Staszka, nie mniej nie mogê zgodziæ siê z twierdzeniem, i¿ zbiór poezji- ma cokolwiek wspólnego z genealogi±, wci±¿ upieraj±c siê, ¿e genealogia to nauka.Drogi Januszu. Na pytanie sk±d pochodzimy? Sk±d wywodzi siê nasze nazwisko?, nie znajdziemy odpowiedzi w wierszach, ale w tym co dzisiaj tak piêknie nazywamy "danymi".Piszesz Januszu, ¿e "nie³adnie ... o wra¿liwych ludziach, takich jak poeci", có¿ poda³em przyk³ad Peiper'a jako skrajny, ale wyra¿ê siê inaczej - ludzie pisz±cy wiersze nie s± nic wiêcej warci od tych co wierszy nie pisz±. Czy pisa³em wiersze ? Nie dalej ni¿ miesi±c temu napisa³em "wierszyk" rymowankê- Szczerze !
Mam pytanie do Kolegi aluft'a. Je¿eli 10 razy napiszê jedno i to samo s³owo, czy bêdzie to wiersz? A je¿eli s³owem tym bêdzie genealogia, to czy bêdzie to wiersz genealogiczny?
Kaphis'ie drogi i ty równie¿... piszesz?
Dobrze, ¿e nie o genealogii, bo zamiast indeksacji mieliby¶my spis wierszy. Koñczê tê ironiê, choæ mia³em zaproponowaæ utworzenie w PTG grupy baletowej... po¿yczyliby¶my od ¿on rajtuzy i odtañczyliby¶my co¶ "genealogicznego" a mo¿e i "genialnego"
Kaphis poruszy³e¶ problem "nick'a", ale nie do mnie z tym , to kolega egopol uwa¿a, ¿e u¿ywanie nicka to anonimowo¶æ, co "demaskuj±c" mnie potwierdzi³ Pan Staszek. Drogi kolego, w ca³ej sieci obowi±zuje zasada nicka jako podpisu, je¿eli nie podpisuje siê inaczej nale¿y u¿ywaæ nicka. Dlatego mamy : janusza, kaphis'a itp. A dlaczego nale¿y u¿ywaæ nicka sprawcie w necie- radzê...
Pozdrawiam wszystkich, nie czuj±c do nikogo najmniejszej urazy
neuteich.
|
|
|
|
| Odp: XII Kościerskie Targi Książki [wiadomość #8025 jest odpowiedzią na wiadomość #8012] |
Thu, 28 July 2011 12:34   |
 |
Adalbertus
|
Member |
|
|
neuteich napisa³:
Drogi kolego, w ca³ej sieci obowi±zuje zasada nicka jako podpisu, je¿eli nie podpisuje siê inaczej nale¿y u¿ywaæ nicka. Dlatego mamy : janusza, kaphis'a itp. A dlaczego nale¿y u¿ywaæ nicka sprawcie w necie- radzê...
Drogi kolego - nie w ca³ej sieci i nie zasada.
Internet wraz ze wszystkimi narzêdziami s³u¿acymi rozprzestrzenianiu i wymianie informacji jest tylko kolejnym krokiem rozwoju w komunikacji miêdzy lud¼mi. W naszej sferze kulturowej przyjêto przy pierwszym towarzyskim spotkaniu doros³ych - a forum jest miejscem takich spotkañ - przedstawiaæ siê imieniem i nazwiskiem.
Nick jest tylko u³atwieniem, kodem u³atwiaj±cym logowanie itp. Jednak¿e nikomu z nas nie przychodzi do g³owy podpisywaæ swego listu numerem NIP-u, który tak¿e jest jednoznaczynym identyfikatorem osoby.
Szybki rozwój Internetu i powstanie wielu forów i portali spo³eczno¶ciowych u³atwi³ wielu osobom, które dot±d takiej okazji nie mia³y, publiczne wyra¿anie swych pogl±dów. Niestety wiele z nich korzysta z tej drogi, aby uzewnêtrzniæ ró¿ne swoje frustracje lub kryminalne nieraz opinie. Wystarczy poczytaæ komentarze w popularnych portalach, gazetach i na niektórych forach - kibiców, pseudo-polityków itp. Zawsze w spo³eczeñstwie by³a grupa ludzi bezinteresownie z³o¶liwych, w±trobiarzy, frustratów, którzy kiedy¶ pisali brzydkie wyrazy na p³otach, dzisiaj maj± satysfakcjê je¶li kogo¶ zdenerwuj±. Korzystaj± obecnie z mo¿liwo¶ci, jakie daje Internet i anonimowo, jak kundelek zza p³otu, obszczekuj± przechodz±cych.
Jednak¿e na forach genealogicznych od pocz±tku przyjmujemy zasadê, ¿e nie dajemy siê zwariowaæ jakoby "ogólnie obowi±zuj±cym" w Internecie prawid³om i wystêpujemy z odkrytymi twarzami, nawet je¿eli nieraz siê pok³ócimy lub mamy zupe³nie odmienne pogl±dy na pewne sprawy. Z regu³y nowicjusze siê do nich przystosowuj±, nawet je¶li przedtem uwa¿ali inaczej.
Jest takie pojêcie jak odwaga cywilna - ale odnosi siê ono do tych ludzi, którzy nie chowaj± siê za pseudonimami, wyra¿aj±c na forach swoje kontrowersyjne opinie o innych.
Takich ja nazywam wprost - tchórzami.
Wojciech Beszczyñski
Pozdrawiam
------------------
Wojciech Beszczyński
|
|
|
|
|
|
| Odp: XII Kościerskie Targi Książki [wiadomość #8029 jest odpowiedzią na wiadomość #8026] |
Thu, 28 July 2011 21:10   |
neuteich
|
Member |
|
|
Witajcie Drodzy Koledzy!
Bardzo siê cieszê, ¿e temat tak wielu pobudzi³ do wywodów, choæ powiem ¿e " rêce mnie opadaj±". Po pierwsze "nie walczê z Panem piest±", po prostu jak przeczytacie mój pierwszy w temacie post, zada³em pytanie- co ma to wspólnego ( wiersze) z genealogi±?, to i tylko to. Dalej nie chcê rozwijaæ tego tematu, po co siê powtarzaæ?
Natomiast Adalbertus podj±³ po raz kolejny temat anonimowo¶ci.Kolego Adalbertusie o jakiej anonimowo¶ci kolega pisze, skoro ka¿dy post podpisany jest nikiem, na który wystarczy "klikn±æ" aby przeczytaæ np:Adalbertus- Wojciech Beszczyñski, mieszka w Gdañsku, z zawodu jest inz.mech, zainteresowania: rower,kajak itp. Teraz zadam Koledze pytanie: czy chcia³by Kolega aby w internecie "lata³y" kolegi dane dostêpne dla wszystkich, w tym dla np. terorystów?
Ludzie nie macie pojêcia o czym piszecie.
A tak w ogóle je¿eli, Kolega Adalbertus sobie ¿yczy mogê napisaæ na jakiej Kolega ulicy mieszka i ile ma dzieci je¿eli, kolega jest takim przeciwnikiem "nikowania" wypowiedzi.Mo¿e, kto¶ po¶le Koledze paczkê na sylwrstra.
S³owo jeszcze do Milksurfera, powodem zadania mojego pierwotnego pytania by³a "agresja" w stosunku w³a¶nie do Kolegi za pisanie o miejscowo¶ciach, "które by³y nie na miejscu i nie na temat", natomiast wiersze to "czysta " genealogia.
|
|
|
|
|
|
| Odp: XII Kościerskie Targi Książki [wiadomość #8033 jest odpowiedzią na wiadomość #7910] |
Fri, 29 July 2011 00:27   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Ja za¶ uwa¿am, ¿e pytanie "neutecha" by³o jak najbardziej zasadne tyle ¿e zamiast sensownej dyskusji rozwinê³a siê kolejna niepotrzebna pyskówka pe³na wzajemnych uszczypliwo¶ci. Najwyra¼niej to forum zmierza ku temu co spotka³o Genpol. Historia niczego nas nie uczy.
A teraz merytorycznie. To jest dzia³ po¶wiêcony tematom genealogicznym, a wiersze to poezja wiêc nie ma dla niej miejsca w tym dziale i w tym sensie uznajê zasadno¶æ tego pytania. Od blisko trzech lat okresowo powraca dyskusja o potrzebie rozbudowy forum o kolejne dzia³y. Po wielkiej awanturze dotycz±cej linków Marcina co¶ wreszcie drgnê³o ale gdyby kobiety mia³y rodziæ dzieci w takich bólach, w jakich zmienia siê forum to rodzaju ludzkiego dawno nie by³o na ziemi.
Reasumuj±c. Wnoszê o pilne stworzenie dzia³u "Na ka¿dy temat" lub "Kawiarenka" (mniejsza o nazwê) i przeniesienie tam niniejszego tematu z jednoczesnym usuniêciem wszystkich postów zaczynaj±cych siê od momentu postawienia niniejszego pytania.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Fri, 29 July 2011 00:29] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: XII Kościerskie Targi Książki [wiadomość #8040 jest odpowiedzią na wiadomość #8034] |
Fri, 29 July 2011 21:32   |
neuteich
|
Member |
|
|
Witam wszystkich serdecznie i dziêkuje za udzia³ w tej "dyskusji".
Na wstêpie chcia³bym podziêkowaæ Zatoce za post, z którym zgadzam siê w 100%-tach. Wszystkie posty Kolegi Zatoki s± warto¶ciowe i pomocne, za co Kolegê wysoko ceniê.
Ale omówmy "problemy", które wynik³y w czasie "pyskówki". Przede wszystkim sprawa "nikowania". Ustalmy "raz na zawsze"-osoba podpisuj±ca siê nickiem, nie jest osob± anonimow± i ma do tego prawo. Je¿eli s± osoby, które chc± podpisaæ siê z imienia i nazwiska, to jest to ich wola i robi± to na w³asne ¿yczenie i odpowiedzialno¶æ, nie narzucaj±c innym w³asnych upodobañ.
Chcia³bym jeszcze dodaæ, i¿ otrzymywa³em na pocztê mejlow± ca³± masê spamu w formie zaproszeñ do "zarz±dów powierniczych" -decyduj±cych o milionowych kwotach. Ca³y ten spam otrzymywa³em dziêki PTG ,z którego "Oni" pobrali mój adres mejlowy.
Do egopola i Adalbertusa - odwaga jest bardzo pozytywn± cech±, ale czasami to objaw g³upoty.
Nie dawno na Onecie, by³ artyku³ aby na ró¿nych stronach logowaæ siê pod ró¿nymi nickami- polecam.
Troszeczkê dziwiê, ¿e nikt nie odniós³ siê do s³ów piesty, którego pozdrawiam, ¿e "pasja genealogiczna nie polega na zrobieniu drzewka na 10 osób przy pomocy innych poprzez internet...". Ja jako¶ poczu³em siê dziwnie. Pozdrawiam.
|
|
|
|
| Odp: XII Kościerskie Targi Książki [wiadomość #8042 jest odpowiedzią na wiadomość #8040] |
Sat, 30 July 2011 09:31  |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Ustalmy "raz na zawsze"-osoba podpisuj±ca siê nickiem, nie jest osob± anonimow±
Witam ponownie i mam nadziejê, ¿e ju¿ po raz ostatni w tej ¿enuj±cej dyskusji.
Nie Ty Kolego bêdziesz ustala³ zasady.
Zasady te w¶ród braci genealogicznej zosta³y ustalone ju¿ dawno na pierwszych forach tj.
Polgen, pl.soc, genetype, genpol.
Zawsze znajdzie siê jaki¶ / delikatnie mówi±c/ niepokorny, który próbuje wprowadziæ swoje.
"chcia³bym podziêkowaæ Zatoce za post, z którym zgadzam siê w 100%-tach"
jest Was tylko dwóch, wiec podyskutujcie sobie gdzie indziej.
Krzysiek
PS
proszê Admina o zamkniecie tego w±tku.
|
|
|
|
| |
 |
Idź do forum:
Aktualny Czas: Sun Oct 04 21:26:50 GMT+2 2026
�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund