Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Cmentarze » Belgia - cmentarze wojskowe
Belgia - cmentarze wojskowe [wiadomość #62] Wed, 05 April 2006 20:49 Przejdź do następnej wiadomości
malinowska jest aktualnie niedostępny  malinowska
Member
Czy sysza kto o cmentarzach wojskowych w Belgii?
Bogusawa Malinowska

[Uaktualnione dnia: Sat, 23 July 2011 12:16] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Belgia [wiadomość #126 jest odpowiedzią na wiadomość #62] Thu, 25 May 2006 10:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
machl jest aktualnie niedostępny  machl
Miejsce: Rijen Nederland
Junior Member
Witam Bogusawa ,
Mieszkam w Holandii,okoo 50 km.od mnie jest w Lommel(Belgia) polski cmentarz wojskowe.
Pozdrawiam,
Jan Machlik.
Odp: Belgia [wiadomość #127 jest odpowiedzią na wiadomość #126] Thu, 25 May 2006 15:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj Janku.
Jak widz w Holandii s mili ludzie. Najpierw Henk ( nie wiem jak si pisze) pomg mi dowiedzie si gdzie taki cmentarz istnieje teraz Ty odpowiadasz na moje pytanie. Dzikuj Ci bardzo. Smile
Na cmentarzu Henri-Chapelle pochowany jest brat mojej babci Louis Hamerla.Suy w U.S.Army . Zgin 22 sierpnia 1944 r.
Odznaczony krzyem Purple Heart ( Purpurowe Serce).Suy w 629th Tank Destroyer Battalion.Nie wiem co znaczy-Plot H Row 5 Grave 5. Domylam si , e chodzi o rzd i miejsce grobu.
Czy zechciaby opisa mi jak wygldaj napisy na krzyach , moe to tylko takie groby symboliczne? Czy w ogle s napisy. Na stronie cmentarza jest widok oglny. Jak zwykle u Amerykanw groby wojskowe s wymuskane. To dla mnie wane bo Ludwik ( Louis) by jedynym synem pradziadkw.
Pozdrawiam, Bogusawa
Odp: Belgia [wiadomość #129 jest odpowiedzią na wiadomość #127] Fri, 26 May 2006 12:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
machl jest aktualnie niedostępny  machl
Miejsce: Rijen Nederland
Junior Member
Witaj Bogusawa,
Do tego cmentarza mam dalej jak mylaem.Czukaem przez Googla
i jest moliwo proszi o zdjcia tego grobu,i tak zrobiem.
Ciekaw jetem ale zobaczymy.
Pozdrawiam,Jan.
Odp: Belgia [wiadomość #130 jest odpowiedzią na wiadomość #129] Fri, 26 May 2006 20:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzikuj Ci serdecznie.Ja w angielskim dopiero raczkuj wic wielu rzeczy nie zauwaam.Oczywicie pokryj koszty.
Bogusawa
Odp: Belgia [wiadomość #219 jest odpowiedzią na wiadomość #130] Tue, 15 August 2006 10:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
volker0 jest aktualnie niedostępny  volker0
Junior Member
witam i pozdrawiam z belgii.
moge wam pomoc.tylko prosze o konkrety.znam troszke polonie belgijska,jest nas troche,wiec na pewno wam pomorzemy:)
volker0@interia.pl
pozdrawiam.piotrek.
Odp: Belgia [wiadomość #938 jest odpowiedzią na wiadomość #219] Fri, 19 October 2007 09:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam. Dawno mnie nie byo, skoncentrowaam si na rodzicach Ludwika ( Louisa) , pochowanego na blegijskim cmentarzu .
Wasciwie nie za bardzo wiem czego mog oczekiwa , to dla mnie temat nowy . Louis Hamerla urodzi si w USA i jako lotnik zgin nad belgi w czasie wojny . Zosta prwadopodobnie zestrzelony .O ile radz sobie jako z rosyjskim, to jzyki zachodnie utrudniaja mi poszukiwania .Pochowany na Henri-Chapelle , jest w wykazie ale nie potrafi poapa si jak poprosi o zdjcie grobu i czy maja inne informacje o polegym,
W poprzednim komentarzu podaam dane o grobie :
Louis Hamerla.Suy w U.S.Army . Zgin 22 sierpnia 1944 r.
Odznaczony krzyem Purple Heart ( Purpurowe Serce).Suy w 629th Tank Destroyer Battalion.Nie wiem co znaczy-Plot H Row 5 Grave 5
Czy moge dowiedzie si co wicej ?
Pozdrawiam serdecznie i dzikuj za zainteresowanie .
Bogna
Odp: Belgia [wiadomość #939 jest odpowiedzią na wiadomość #938] Sat, 20 October 2007 11:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Adalbertus jest aktualnie niedostępny  Adalbertus
Miejsce: Gdańsk
Member
Plot H => kwatera H
Row 5 => rzd 5
Grave5 = > grb 5

Myl, e najlepiej bdzie, jeli sformuujesz swj list po polsku i poprosisz kogo, aby przetumaczy na angielski. A potem wylesz do :

1. You may contact us by e-mail at info@abmc.gov

2. You may write to:

American Battle Monuments Commission
Courthouse Plaza II, Suite 500
2300 Clarendon Boulevard
Arlington, VA 22201

3. You may call: (703) 696-6900

Powinni odpowiedzie/
Pozdrawiam
Wojtek Beszczyski

Pozdrawiam
------------------
Wojciech Beszczyński
Odp: Belgia [wiadomość #941 jest odpowiedzią na wiadomość #62] Sat, 20 October 2007 11:48 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Dzikuj Wojtku Razz
Bogna
Poprzedni wątek: Turze - cmentarz ewangelicki
Następny wątek: Cmentarz - masz kwaterę rodzinną,ale czy na pewno?
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 10 02:07:05 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund