Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Jaka to miejscowość?
Jaka to miejscowość? [wiadomość #6522] Sun, 27 February 2011 23:22 Przejdź do następnej wiadomości
kazikk29 jest aktualnie niedostępny  kazikk29
Member
Witam.
Czy ma kto pomys jaka to miejscowo.Chodzi o miejscowo zamieszkania.Jest to metryka z 1884 ale przepisana na jzyk polski przez urzdnikw w 1950.Za nic nie mog doj co to za miejscowo.Przeszukaem ..nacie map,robiem rne warianty literowe i na nic pasujcego do zapisu nie natrafiem.Uatwieniem powinno by to e akt urodzenia zosta wystawiony w Dbowej ce koo Wbrzena ale to mi w niczym nie pomogo.W dolnej czci skanu zrobiem powikszenie tej miejscowoci.
Pozdrawiam Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #6526 jest odpowiedzią na wiadomość #6522] Mon, 28 February 2011 09:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Adalbertus jest aktualnie niedostępny  Adalbertus
Miejsce: Gdańsk
Member
Witam
Milcherei, Vorwerk
Folwark Milcherei to dzisiejsze widy pomidzy Bgartem a Jankowo. Kiedy by tam PGR widy, dzisiaj, sdzc ze zdj satelitarnych, jakie zabudowania tam zostay.
Administracyjnie to warmisko-mazurskie, pow.elblski, gmina Rychliki.
Za czasw pruskich :
parafia katolicka, ewangelicka i USC w Blumenau - Kniglich Blumenau, dzisiaj Kwietniewo.

http://mapa.szukacz.pl/?&n=53.963559&e=19.380913& ;amp ;z=12m&typ=n&t=Kliknięty punkt

Pozdrawiam
Wojtek Beszczyski
  • Załącznik: Milcherei.jpg
    (Rozmiar: 253.16KB, Pobrano 67 razy)

Pozdrawiam
------------------
Wojciech Beszczyński

[Uaktualnione dnia: Mon, 28 February 2011 11:17]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #6528 jest odpowiedzią na wiadomość #6526] Mon, 28 February 2011 13:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam.
A jak to si ma zamieszkanie a zgoszenie urodzenia we wasnym domu.Zgoszenie i zapisane zostao w usc w Dbowa ka a wskazane przez Pana miejsce to zbyt odlege miejsca od siebie.Nie wiem co o tym sadzi?
Pozdrawiam Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #6533 jest odpowiedzią na wiadomość #6528] Mon, 28 February 2011 22:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Adalbertus jest aktualnie niedostępny  Adalbertus
Miejsce: Gdańsk
Member
Urodzenie miao miejsce w 1884 roku, a zgoszenie w USC Dbowa ka w 1950 - byo to zeznanie wiadka, osoby niepimiennej. Prawdopodobnie chodzio o odtworzenie aktu urodzenia Luizy Lohse. Przypuszczam, e w 1950 roku urzdnik w USC Dbowa ka nie by w stanie okreli wspczesnej nazwy miejscowoci Milcherei, obie starsze panie te nie, wobec tego wpisano w akcie to, co zeznaa wdowa Rozalia Przybiczewska.
Oczywicie wszystko wyej powiedziane jest tylko domniemaniem, snutym po 60 latach od wystawienia aktu, ale nic lepszego nie przychodzi mi do gowy. Poza tym nie udao mi si odnale innej miejscowoci o takiej samej nazwie.
Pozdrawiam
Wojtek Beszczyski

Pozdrawiam
------------------
Wojciech Beszczyński

[Uaktualnione dnia: Mon, 28 February 2011 22:16]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #6534 jest odpowiedzią na wiadomość #6533] Mon, 28 February 2011 22:18 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Witam.
Dosy przekonywujce wytumaczenie sprawy i to mi wystarczy.
Dzikuj i pozdrawiam.
Kazzimierz
Poprzedni wątek: Zawód - Prośba o przetłumaczenie
Następny wątek: Akt ślubu - Proszę o pomoc w odszyfrowaniu informacji z jęz. niemieckiego -1905r.
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Aug 14 19:20:35 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund