Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Genealogia - Poszukiwania czyli od czego zacząć?
Genealogia - Poszukiwania czyli od czego zacząć? [wiadomość #1419] Sun, 10 August 2008 12:11 Przejdź do następnej wiadomości
Krystyna53 jest aktualnie niedostępny  Krystyna53
Junior Member
Wiem, e wtkw i odpowiedzi na pytania takie jak moje jest mnstwo, ale przejrzaam kilka serwisw i odniosam wraenie, e wiem mniej niz wiedziaam!
Narazie jestem na etapie zbierania informacji o nieyjcych przodkach od rodziny. Widz, e w tym wtku poszukujecie swoich rodzin - mam jednak pytanie - czy taka forma poszukiwa naprawd si sprawdza? Szczerze mwic mam dylemat, jak form poszukiwa wybra - czy skupi si na internecie czy bardziej tradycyjnych metodach (parafie, urzdy..)?

K.

[Uaktualnione dnia: Wed, 20 July 2011 12:02] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: .Poszukiwania czyli od czego zacząć? [wiadomość #1421 jest odpowiedzią na wiadomość #1419] Thu, 21 August 2008 11:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
W adnym wypadku nie skupiaj si na internecie! To ma by tylko jedno z Twoich narzdzi pracy. Polecam przede wszystkim ksik Magorzaty Nowaczyk "Poszukiwania przodkw. Genealogia dla kadego" (chyba mi si nie pomyli tytu, w kadym razie wrzu w wyszukiwark w merlinie nazwisko i imi autorki i powinny si pokaza jej dwie publikacje). Ta ksika odpowie na wiele Twoich pyta. Ja zaczam wanie od tej lektury.
Z mojego dowiadczenia (nie tak znowu wielkiego) to mog podpowiedzie, e moje poszukiwania id dwutorowo - grzebanie w archiwach (pastwowych i kocielnych) i pisma do USC to jedno, a drugie to rozmowy z rodzin blisz i dalsz na temat krewnych, ktrzy ju odeszli. Staram si te dociera do ludzi, ktrzy mieszkali kiedy w mojej wiosce lub ich potomkw, dysponuj oni ciekawymi zdjciami i czsto relacjami take o moich przodkach. Nieocenionym rdem wiedzy s take kroniki szkolne.
Tak wic duga droga przed Tob - ale jaka satysfakcja Ci czeka, a przy tym droga ta zdaje si nie mie koca Smile))...
pozdrawiam serdecznie i ycz wielu fascynujcych odkry
Iza
Odp: .Poszukiwania czyli od czego zacząć? [wiadomość #1442 jest odpowiedzią na wiadomość #1421] Thu, 11 September 2008 08:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Krystyna53 jest aktualnie niedostępny  Krystyna53
Junior Member
Dzikuje bardzo za wszystkie rady. Rozmawiaam z kilkoma innymi "poszukiwaczami" i jak wida - szkoy s rne:) Bya pierwsz i jedyn, ktra tak odradzia korzystanie z internetu Smile Pono te wszystkie serwisy mog by cakiem przydatne. Co prawda, jeszcze si o tym nie przekonaam:) ale na pewno podziel si uwagami:)
Raz jeszcze dzikuj, e odpisaa. Ksik na pewno nabd:)
Pozdrawiam
K.
Odp: .Poszukiwania czyli od czego zacząć? [wiadomość #1443 jest odpowiedzią na wiadomość #1442] Thu, 11 September 2008 09:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Kochana moja, przeczytaj jeszcze raz moj odpowied, ja Ci nigdzie nie odradzam korzystania z internetu, to byoby bez sensu. Chodzio mi tylko o to, e nie moe to by tylko jedyne narzdzie pracy genealoga. W sieci znajdziesz mnstwo przydatnych rzeczy od bazy archiww pastwowych po indeksy ksig metrykalnych. Korzystaj z tego pen garci, ale pamitaj, e kady indeks moe by obarczony bdem przy przepisywaniu, dotyczy to zwaszcza wpisw na stronach amerykaskich (sama znalazam w informacjach o mojej rodzinie po prostu gupoty).
ycz szczcia
Iza
Odp: .Poszukiwania czyli od czego zacząć? [wiadomość #1445 jest odpowiedzią na wiadomość #1442] Thu, 11 September 2008 10:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Adalbertus jest aktualnie niedostępny  Adalbertus
Miejsce: Gdańsk
Member
Iza nie odradzaa korzystania z Internetu i zanim nabdziesz polecan ksik Magosi Nowaczyk proponuj jednak skorzysta z Internetu, a to w celu przeczytania na naszej stronie artykuu (w trzech czciach)
"W poszukiwaniu wasnych korzeni - poradnik dla pocztkujcego genealoga" http://www.ptg.gda.pl/index.php/publisher/articleview/action /view/frmArticleID/25/
ycz udanych poszukiwa i wielu sukcesw
Wojtek Beszczyskli

Pozdrawiam
------------------
Wojciech Beszczyński
Odp: .Poszukiwania czyli od czego zacząć? [wiadomość #1574 jest odpowiedzią na wiadomość #1445] Sat, 22 November 2008 17:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rwelka jest aktualnie niedostępny  rwelka
Junior Member
Pozwol sobie i ja napisa moe przydug porad dla pytajcej w sprawie " Jak poszukiwa ?"
Moe bd przydatne a moe nie .

1. Ksik Pani Nowaczyk przeczytaem wielokrotnie . Najwicej przyday mi si artykuy ( jako biochemikowi ) o pramatkach .
Niestety mog odnie si krytycznie do Pani Nowaczyk .
Nie do ,i jestemy powizanie rodzinnie -mam w drzewie te wielkopolsk rodzin Nowaczyk , ktr Pani Nowaczyk wprawdzie wymienia ale praktycznie pomina jak by nie istniaa .A co ciekawego istnieje i yje dalej . Ja bym tak nie uczyni i jak do mnie zgasza si Pani Lawson ze Szwecji i jest dalek ,dalek krewn kuzyna kuzyna ---ale jest rodzin ( bo nie ma gorszej i lepszej ) to ja tak samo zapraszam do drzewa jak crk czy te syna -bo drzewo genealogiczne nie jest wasnoi moj --ale caej moliwej rodziny i kady ma do niej prawo .
Ludzie ktrzy ukrywaj czy wrcz uwaaj ,e mog sami administrowa swoim drzewem a inni czonkowie mog tylko obserwowa maj nie po kolei uoone w gowie .

Ale nie o tym zacz .
Pani Nowaczyk napisaa ksik na wasnym dowiadczeniu .
Ale jej drzewo jest drzewem klasycznym to znaczy jest trzon rodziny u Pani Nowaczyk mskiej i dochodz kolejno do kolejnego pokolenia ony .
Ich rodzinami Pani Nowaczyk mao si zajmuje a wasciwie wcale .

No to nie za bardzo rozumiem
Mamy 4 dziadkw
8 pradziadkw
16 prapradziadkw
32 3xpradziadkw

A ktry z nich jest lepszy a ktry gorszy?

Nie bardzo rozumiem co tutaj ma do rzeczy nazwisko .To ktra praprababcia jest gorsza ?
Geny przekazaa mi takie same , no i znaczce .

Ale powracam do drzewa klasycznego

S w Polsce jednak inne drzewa i inaczej zbudwoane .
Taka sytuacja ma miejsce w wielkopolsce skd pochodz moje rodziny mazurw wieleskich i w niecce tczewskiej Barono, Tczew

S to zamknite enklawy .

Wyspy

Tutaj taki sposb podejcia do drzewa nie zdaje egzaminu .
W naszym przypadku s takie sytuacje i z mojego drzewa moge si dowiedziec w jaki sposb zosatem wasnym kuzynem

Tak byo w zamknitych spoecznociach .

Podobn enklaw byy miejscowoci podzkie koo Aleksandorwa dzkiego i dzkich Olendrw ( nota bene ciekawe co Olendrzy szukali na wyniesieniu pod odzi ).
temat pewnie zna lepiej Pan Pieniek gdy ja mam komplementarn rodzin Pieniek dzk z enklawy

...cdn
Odp: .Poszukiwania czyli od czego zacząć? [wiadomość #1581 jest odpowiedzią na wiadomość #1574] Sun, 23 November 2008 23:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
...cdn

Pani Nowaczyk miaa te troch uatwione zadanie poprzez to ,i ma eleganckie nazwisko.
Wyjani moe o co chodzi?
Nazwisko Nowaczyk ma tak sam pisowni jak fonetyczne brzmienie .
Jest to rzadko .
Dam przykad z wasnym nazwiskiem Welka .
Problem polega na tym ,i nasze metryki pisali skrybowie -urzdnicy parafialni albo Niemcy albo Polacy ale te przewanie po niemiecku .
Pisali jak syszeli -wielu zgaszajcych dzieci czy lub byo niepimiennych i zgaszali ustnie .
A urzdnicy polscy i niemieccy byli wyjtkowo niechlujni .
Kto moe nie uwierzy ale to jest niestety prawda i to nie wynikajca z niemieckiego porzdku -tylko wynikajca z uywanego jzyka .

Mam setki metryk rosyjskich moich krewnych .
S to prawdziwe opowiadania i waciwie mona by je publikowa jako mikropowieci .
Waciwoci jzyka rosyjskiego jest to i nie ma mowy w " bukwach " aby kto nie skoczy wyrazu, uproci albo zmieni pisowni litery .
W jzyku niemieckim trzeba si domyla wielu rzeczy nie mwic i stosowano wiele ozdobnikw a metryki niektre szczeglnie lubne s ascetyczne .
Kiedy czytalimy metryk rosyjsk jak powie .
Po kadym czytaniu dowiadywalimy si nowych okolicznoci .
W metryce tej byo wymienionych 34 miejscowoci i 18 osb .
Caa poezja a nawet jaka bya pogoda w dniu zgoszenia .
Jakiemu urzdnikowi niemieckiemu chciao by si tak pisa ?

Ale do rzeczy .
W tych samych miejscowociach 150 metrw dalej mieszkaa niemiecka rodzina Welke nie majca nic wsplnego z nasz rodzin .A na kocu miejscowoci inna rodzina Welk .
I teraz urzdnik zapisujc zapisa co te usysza . A my teraz mamy prawdziwe zagadki .
Na szczcie ju doszlimy do wprawy ale odgadywanie kto jest kto nie jest proste .

Napisz tutaj jednak o jeszcze trudniejszych przypadkach jak z powieci kryminalnych .

Zaczn od nazwiska Bzdrga .
Tutaj twrczo skrybw -urzdnikw dosza szczytw .

cdn...

Odp: .Poszukiwania czyli od czego zacząć? [wiadomość #1584 jest odpowiedzią na wiadomość #1581] Tue, 25 November 2008 18:31 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
No tutaj s wpisy w metrykach :
i Bzdrga i Bzdrenga
ale to mae piwo
Powstao i Zrka i Wzdrga i Zdrenga .

wszystkich nawet nie wypisz .

Niektrzy mi przodkowie radzili sobie jak mogli .
Gwnie z powodu przekrcania nazwiska .

Mam takich kilka przykadw ale znamiennym jest rodzina Gd .

Takiego nazwiska i to prastarego nie mona byo w normalnym urzdzie czy te parafii uzywa a wic uywali Gd alias Nagel .

Byy take inne powody uzywania aliasw ale to byo najwaniejsze .

Co ciekawego na przestrzeni pokole jedni urzdnicy zapisywali ju bez alias i mamy oto dwie rodziny w Polsce .

Na naszej klasie kto zaoy stron rodziny Gd a inny rodziny Nagel

A to dokadnie jedna i ta sama rodzina polska .

Nie inaczej byo z moj drug rodzin .
Rybak

take uywali aliasw
I byo Rybak i Fischer .

I tak zostao i s w Polsce i Rybak i Fischer .

A maj tych samych dziadkw .
Gdyby byo mao to bywao tak ,e z omioro dzieci czworo miao Fischer a czworo Rybak .

Kiedy na jednej ze stron napisaem o tym zapanowao zdumienie .

Takie s meandry genealogii .

cdn...
Poprzedni wątek: Byl ktos w Wehrmachcie z rodziny ?
Następny wątek: Gdynia - historia sołectwa 1362-1928
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Aug 12 01:08:32 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund