| parafia Bobowo [wiadomość #218] |
Mon, 14 August 2006 13:47  |
twolanski
|
Member |
|
|
Witam wszystkich pasjonatw genealogii!
Jestem ogromnie zaskoczony jak korzyci si okazao zindeksowanie metryk.Interesuje mnie tutaj szczeglnie parafia Bobowo. Jaki czas temu postanowiem zrobi drzewo genealogiczne mojej praprababci Anny Guziskiej ur. w Wysoce/par. Bobowo w roku 1854 lub 1855,niestety okazao si e ksigi z lat 1830-1854 zaginy... CZY KTO MOE WIE, CZY ONE S W OGLE GDZIE DOSTPNE( przecie pisano ksigi w co najmniej dwch egzemplarzach). W kadym razie drzewo udaje mi si odtworzy niejako porednio, znalazem na szczcie zapisy o urodz. sistr Anny Guziskiej. Czy wiadomo co wicej o protoplastach tych rodzin, jak si tam znaleli ? Czy zakupili tam ziemi, czy te j otrzymali w drodze nadania ?
Dzikuje za jakiekolwiek info.
Tomek
[Uaktualnione dnia: Wed, 06 April 2011 14:53] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: parafia Bobowo [wiadomość #225 jest odpowiedzią na wiadomość #223] |
Thu, 17 August 2006 08:26   |
twolanski
|
Member |
|
|
|
To znaczy, chyba ksiga chrztw z 1855 roku akurat si zachowaa, ksigi zaginy do roku 1854;a jeeli chodzi o status spoeczny rodzin z parafii bobowskiej, to nie przegldaem osobicie tych ksig, zrobi to dopiero we wrzeniu, dlatego jestem ciekawy jakie odnonie tego wystpuj zapisy, co do Guziskich, to wiem na pewno, e byli herbu Jastrzbiec i przenieli si tu z Mazowsza na pocztku XVIII w, jeszcze jako Guzowscy/Guziscy. Czy odnonie Twoich wikliskich wystpuje nobilis czy laboriosus. Sprawdzaem w herbarzu i s dwie rodziny Nacze i Prawdzice wikliscy (mam koleg z Gdyni - Marcina wikliskiego, czy jest on w Twoim drzewie gen?) Mam pytanie, jakie jeszcze zapisy pojawiaj si wzgldem Ossowskich ? Pozdrawiam, Tomek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: parafia Bobowo [wiadomość #247 jest odpowiedzią na wiadomość #246] |
Wed, 30 August 2006 08:23   |
twolanski
|
Member |
|
|
Witam Ci Wilku! Niestety ja rwnie nie odnalazem odmiany z szyj przebit strza, ani wrd odmian herbu Brochwicz, ani wrd odmian herbu Jele czy Napiwo, ale mimo wszystko jestem przekonany, e to Brochwicz II odmienny, tum bardziej ,e herb ten wystpowa w tych okolicach, a herbarze tworzono w oparciu o znane wizerunki herbw i rne odmiany z pieczci,; moze dokonae historycznego odkrycia ? e np ta odmiana przysugiwaa tym rodzinom, nie wiem? Natomiast nie mam informacji na temat duchownych, poniewa dopiero od niedawna zajem si moimi korzeniami z terenw tej parafii.Pozdrawiam, Tomek
P.S.
Moe prezes Pieniek ma jakie wiadomoci na ten temat? ( a piecz jest pikna, mona wiedzie co z ni zrobisz ? Aha i na czyim polu, przez ciekawo , odnalaze t pamitk?)
|
|
|
|
| Odp: parafia Bobowo [wiadomość #248 jest odpowiedzią na wiadomość #247] |
Wed, 30 August 2006 09:41   |
SamotnyWilk
|
Junior Member |
|
|
Co do pieczci to raczej nie zamierzam sie jej pozbywa a szczsrze Ci si przyznam nawet nie znam nazwiska tego pana ani tez nie zwrciem szczeglnej uwagi na nr domu w kadym bd razie jest to cakiem niedaleko od kocioa. znalazem w necie tak legend herbow :
"wici Pascy na owach
Genezy jednego, a najprawdopodobniej rwnie drugiego herbu, naley szuka w redniowiecznej symbolice i ikonografii sakralnej, w ktrej jele wystpuje w dwch postaciach - biegncy albo stojcy z krzyem midzy rogami. Takie przedstawienie spopularyzowaa legenda rycerska o witym Hubercie na owach, bdca redniowieczn adaptacj znacznie starszej opowieci o witym Eustachym. Obaj wici: rzymski wdz Eustachy (Placidus) oraz niemiecki biskup Hubert byli zapalonymi myliwymi i doznali nawrcenia po spotkaniu samego Chrystusa pod postaci jelenia z krzyem midzy rogami. Jele jako zjawiskowe zwierz i uosobienie lub wysannik Chrystusa pojawia si w historiach wielu witych, w tym popularnego w redniowieczu w. Idziego (zwanego te Gilles). Wedug legendy jele, przysany przez Boga, by lenym towarzyszem ycia witego pustelnika i ten, gdy w okolicy polowa gocki krl Wamba, przyj na siebie mierteln strza wymierzon w boskie zwierz. Poboni mieszkacy wystawili na miejscu mierci pustelnika opactwo Saint Gilles, przechowujce relikwie witego. Tylko na Wyspach Brytyjskich, gdzie wanie narodzi si kult w. Idziego, istniao ponad 150 kociow pod jego wezwaniem, a pikna historia zyskaa gorcych zwolennikw w caej Europie, take w Polsce, gdzie kult witego pustelnika przenieli ksi Wadysaw Herman z maonk Judyt."
z tego co wiem przez jaki czas parafia bya protestancka wic moe w tym kierunku trzebaby byo si uda. cho symbolika pieczci wyranie wskazuje na duchowiestwo katolickie. Chyba e protestanccy duchowni mieli podobne symbole (chodzi mi tu zwaszcza o kapelusz, sznur zakonny i chwosty)W kadym razie mam zamiar wybra si do parafii do proboszcza moe znajd jakie lady.
Pozdrawiam
Samotny Wilk
|
|
|
|
| Odp: parafia Bobowo [wiadomość #249 jest odpowiedzią na wiadomość #247] |
Wed, 30 August 2006 13:59   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
"Moe prezes Pieniek ma jakie wiadomoci na ten temat?"
Prostuj. Od czerwca Prezesem PTG jest Adam Kamiski.
A ju w temacie. Niestety nic nie wiem na temat herbw.
Sam pochodz z rodziny, ktra za herb moga mie jedynie kos wic temat mnie specjalnie nie interesuje.
http://www.republika.pl/akromer/herby_szlach.html
A moe kontakt ze znakomitym znawc herbw Adamem Kromerem pozwoli by na odszyfrowanie herbu?
Pozdrawiam
Stanisaw Pieniek
Staszek
|
|
|
|
|
|
| Odp: parafia Bobowo [wiadomość #251 jest odpowiedzią na wiadomość #249] |
Wed, 30 August 2006 15:12   |
twolanski
|
Member |
|
|
Witam, a to przepraszam nie wiedziaem, ale skoro do byego prezydenta czy premiera mona przez szacunek si tak zwraca , to dlaczego nie w tym wypadku ? Ja na przykad swoj przygod z genealogi rozpoczem od heraldyki, nie wierz, e w pana drzewie geneealogicznym "nie zaplta si" ADEN szlachecki przodek , dziki za podpowied, ale ju sprawdzaem te herby, moe to te by jaki herb niemiecki ? Pozdrawiam serdecznie, Wolaski
|
|
|
|
|
|
| Odp: parafia Bobowo [wiadomość #6697 jest odpowiedzią na wiadomość #225] |
Tue, 15 March 2011 23:37   |
pasosso
|
Junior Member |
|
|
Ossowscy byli szlacht kaszubsk. W „Herbarzu Polskim” Kasper Niesiecki wspomina e 1516r Krzysztof Ossowski herbu Prus I by hyeresem (wacicielem dbr) czci Bobowa. Nie ledziam dokadnie tej odnogi rodziny Ossowskich,ale przy okazji przegldania rejestru kontrybucyjnego z 1772/1773 doczytaam, ze Paul Ossowski jest wacicielem dbr w Bobowie.
Mieczysława
Poszukuję krewnych z rodzin: Ossowski, Szpręga, Landowski, Repiński, Butowski, Pastwa, Kaszubowski
|
|
|
|
|
|
| Odp: parafia Bobowo [wiadomość #7879 jest odpowiedzią na wiadomość #218] |
Sat, 09 July 2011 21:18  |
hopi54
|
Member |
|
|
Szukam potomkw Kaszubowskich, ktrzy przed II wojn wiatow posiadali w Bobowie myn i restauracj.
Podobno mieszkali w Bydgoszczy?
Pozdrawiam Honorata
|
|
|
|