Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Wpis w księdze zmarłych
Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9459] Fri, 10 February 2012 12:25 Przejdź do następnej wiadomości
janaki jest aktualnie niedostępny  janaki
Junior Member
Witam!
Prosz o przetumaczenie zaczonego wpisu w ksidze zgonw mojego przodka. Szczeglnie chodzi mi o to co jest wpisane przy nazwisku, prbowaem to odszyfrowa, ale niestety nic mi nie wychodzi.
Jacek
  • Załącznik: Muszyski.JPG
    (Rozmiar: 33.28KB, Pobrano 237 razy)
Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9462 jest odpowiedzią na wiadomość #9459] Fri, 10 February 2012 21:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostępny  malrom
Senior Member
Panie Jacku,
Innym razem prosz poda jaka to jest parafia, miejscowo
rok zdarzenia, rubryki, take wyrazna fotk . Uatwia to spojrzenie na prob, odpis i tumaczenie.

odpis:
Casimirus Muszyski, Besitzer, Rittel, den 31ten Mai, um 10 Uhr, Abends,
47 Jahre alt, vom Behrde gestoen, ja, dto,
die Ehefrau Marianna geb. Szczepaska und 4 unmndige Kinder.

tumaczenie:
zmar Kazimierz Muszyski, posiedziciel/posiadacz/waciciel, /zam.?/ Rytel,
majc 47 lat, tak, tak jak wyej, z urzdu odmwiono,/ale co?/,
pozostaa po zmarym mu Mariaanna Muszyska z domu
Szczepaska i czworo nieletnich dzieci.

pozdrawiam
Roman M.

Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9464 jest odpowiedzią na wiadomość #9462] Fri, 10 February 2012 22:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
Po pierwsze dzikuje za tumaczenie. Po drugie wypis pochodzi z parafii czerskiej z roku 1863. Jutro umieszcz zdjcie z rubrykami, tak aby mona byo poszczeglne kolumny w odpowiedni sposb przypisa.
Jacek
PS. Pod pojciem Besitzer - posiadacz, mona rozumie osob ktra miaa wasny kawaek ziemi, czyli naleaa do tej "bogatszej" czci chopstwa?
Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9465 jest odpowiedzią na wiadomość #9459] Fri, 10 February 2012 22:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Todek49 jest aktualnie niedostępny  Todek49
Member
Ich stimme mit Roman berein bis auf 3 Stellen

Casimir Embarassed Muszyski, Besitzer, Rittel, den 31ten Mai, um 10 Uhr, Abends,
47 Jahre alt, vom Pferde gestoen Embarassed , ja, dto, die Ehefrau Embarassed
die Ehefrau Marianna geb. Szczepaska und 4 unmndige Kinder.

vom Behrde gestoen, ergibt erstens keinen Sinn und ist auerdem falsch, es muesste dann...von Behrde gestoen lauten.

Gre
Theo

[Uaktualnione dnia: Fri, 10 February 2012 22:08]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9466 jest odpowiedzią na wiadomość #9465] Fri, 10 February 2012 22:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Hallo Theo,
Du hast Recht,
Danke

RM
Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9467 jest odpowiedzią na wiadomość #9465] Fri, 10 February 2012 22:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
Danke Theo.
Pewnie jak jutro wstawi zdjcie z tytuami poszczeglnych kolumn to wszystko bdzie jasne. Ale ja te myl, e w tej kolumnie jest wpisywana przyczyna mierci i "vom Pferde gestoen", czyli jak sobie przy pomocy googla przetumaczyem "kopnity przez konia", jest jak najbardziej na miejscu.
I tu ciekawy zbieg okolicznoci, ot mj dziadek, a jednoczenie prawnuk Casimira, te niestety zmar na skutek kopnicia przez konia. Wniosek, ja i moi synowie powinnimy si wystrzega koni.
Jacek

[Uaktualnione dnia: Fri, 10 February 2012 22:29]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9468 jest odpowiedzią na wiadomość #9464] Fri, 10 February 2012 22:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Panie Jacku,
uwaam, e chodzi tu o rolnika posiadajcego wasne gospodarstwo
rolne; dom i ziemi.
Pan Theo zwrci mi uwag na to,e nie chodzi w pewnej rubryce
o / "z urzdu odmwiono" /, ale o to, e zgon Kazimierza
Muszyskiego nastpi w wyniku uderzenia przez konia;
" vom Pferde gestoen "

pozdrawiam
RM
Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9470 jest odpowiedzią na wiadomość #9459] Sat, 11 February 2012 14:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam!
Przesyam plik w z ktrego mona odczyta tytuy poszczeglnych nagwkw. Oczywicie jeeli mona to prosz o ich przetumaczenie.
Jacek
  • Załącznik: naglowki.JPG
    (Rozmiar: 78.67KB, Pobrano 193 razy)
Odp: Wpis w księdze zmarłych [wiadomość #9496 jest odpowiedzią na wiadomość #9459] Thu, 16 February 2012 10:28 Przejdź do poprzedniej wiadomości
nadbrzeze3a jest aktualnie niedostępny  nadbrzeze3a
Junior Member
Besitzer znaczy waciciel ziemski od 40 do 60 ha. Tak byo na Pomorzu. Gut Besitzer do 100 ha. Landbutbesitzer powyej 100 ha.
Pozdrawiam Danuta
Poprzedni wątek: Zdjęcie - prośba o tłumaczenie
Następny wątek: Akt zgonu - Carolina z d. Pachur
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Jul 28 21:20:30 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund