| Wandale w Starej Kiszewie [wiadomość #10760] |
Fri, 02 November 2012 14:38  |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Witam,
pamitacie moj histori z szukaniem grobu Johanna Bergera - niemieckiego onierza, ktry zgin w lutym 1945r. i zosta pochowany najpierw koo szkoy w Lipach, a potem na cmentarzu w Starej Kiszewie?
W zeszym roku zosta postawiony krzy z tabliczk z danymi Johanna Bergera, by tu wtedy syn i wnuk onierza. Ponad rok wszystko byo OK, ale wczoraj o mao szlag mnie nie trafi na cmentarzu. Krzy stoi, ale bez tabliczki!!!!
Jak ciko byo mi dzi pisa maila do Niemiec, to nie macie nawet pojcia.
Ja wiem, e wandale s wrd nas, ale jeszcze nigdy tak bezporednio mnie takie zachowanie nie dotkno. Przykro, e komu przeszkadzao upamitnienie czowieka, ktry przez 66 lat nie mia krzya nad swoim grobem.
Iza
|
|
|
|
| Odp: Wandale w Starej Kiszewie [wiadomość #10770 jest odpowiedzią na wiadomość #10760] |
Mon, 05 November 2012 12:26  |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Izo,
Jako zyem si z histori poszukiwa Johanna Bergera, we fragmencie ktrej uczestniczylimy na tym forum.
Zbyt dugo sam poszukiwaem swoich przodkw w imiennych i bezimiennych grobach, bym mg zrozumie powody dewastacji, a wielokrotnie pomagajc w poszukiwaniach na cmentarzach Pomorza, byem wiadkiem takich zdarze.
Mgbym doda wicej sw opisujcych to zdarzenie, a cae szczcie, e s wrd nas ludzie znajdujcy zrozumienie dla poszukiwa przodkw, ktrzy w ten czy inny sposb znaleli swoje miejsce pochwku na Pomorzu.
Nekropolie i cmentarze to miejsca pochwku i naley si im szacunek.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|