Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r.
Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #12926] Mon, 24 February 2014 10:45 Przejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Z ¿ycia parafii Sarnaki na Podlasiu - na 2014 r. :

"....wydarzenie które trwa w pamiêci jeszcze wielu, to 75 rocznica wysiedlenia przez Niemców tzw. Pomorzaków. W listopadzie 1939 roku zostali przesiedleni tu na nasze tereny mieszkañcy takich miejscowo¶ci : Przerêbska Huta, Wisin, Bo¿e Pole Królewskie, Skrzyd³owo, Posto³owo, Szatarpy, Szczodrowo, Juszki, Jaroszew, Wiêckowy, Czarnocin, Wyków, Ko¶cierzyna. ¯yli tu w¶ród nas przez okres wojny, znosz±c dole i nie dole. Starsi nasi parafianie pamiêtaj± wielu tamtych ludzi z imienia i nazwiska, a i oni pamiêtaj± czas pobytu na sarnackiej ziemi i ludzi w¶ród których mieszkali wypêdzeni przez Niemców ze swoich domów. Wielu z nich pozosta³o ju¿ na zawsze na tej sarnackiej ziemi, spoczywaj±c w mogi³ach na naszym cmentarzu."

pozdrawiam
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #13032 jest odpowiedzią na wiadomość #12926] Thu, 13 March 2014 12:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
wszystko siê zgadza, na dodatek dziêki ko¶cielnemu z parafii Sarnaki dysponujemy list± osób zmar³ych i tam pochowanych, a pochodz±cych z naszych terenów.
pozdrawiam
Iza Wysiecka
Odp: Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #13033 jest odpowiedzią na wiadomość #13032] Thu, 13 March 2014 13:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Sarnaki to parafia moich przodków. Izo, dosta³abym tak± listê ?- druga czê¶æ przodków to Kaszuby Smile
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #13035 jest odpowiedzią na wiadomość #13033] Thu, 13 March 2014 14:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
W za³±czniku lista Smile
Mo¿e admin gdzie¶ by to umie¶ci³, ¿eby nie zginê³o? Smile
Iza
Odp: Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #13040 jest odpowiedzią na wiadomość #13035] Fri, 14 March 2014 07:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Izo, dziêkuje. Te¿ mam pro¶bê o umieszczenie na stronie Smile

Jola

Odp: Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #13588 jest odpowiedzią na wiadomość #12926] Fri, 05 September 2014 15:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Pomorek jest aktualnie niedostępny  Pomorek
Junior Member
Swoj± drog±, nale¿y podziêkowaæ Podlasiakom za ich pomoc. Sami bardzo niewiele posiadaj±c pomagali prze¿yæ innym w tamtych, trudnych czasach.
W mojej rodzinie do¶wiadczy³ tego mój dziadek, prababcia i kilka osób, wysiedleni z Ko¶cierzyny w listopadzie 1939.
Jak pisze mój wujek we wspomnieniach:
"W nocy 22.10.1939r., o czwartej rano zbudzi³o nas, gwa³towne stukanie, „Raus!” i w ci±gu 20 minut wymarsz. Zapêdzono nas do ko¶cio³a w Ko¶cierzynie, gdzie spêdzili¶my ca³y dzieñ i noc. Do ko¶cio³a spêdzono wielu Polaków z miasta i okolic. W ko¶ciele wystraszeni przesiedzieli¶my do rana i nastêpnie przewieziono nas samochodami na poblisk± stacjê kolejow± ¦liwice, gdzie za³adowano nas do krytych bydlêcych wagonów, bez sanitariatów, z tobo³ami i tym, co uda³o siê nam uratowaæ (ka¿dy targa³, co mia³ i zd±¿y³ zabraæ przypadkowo). Tym kolejowym transportem (chyba jednym z pierwszych wysiedleñ z Pomorza), w strasznej niewygodzie, w zamkniêtych, bydlêcych wagonach, jechali¶my w nieznane, gdzie¶ na wschód. Po 3 dobach „podró¿y” zatrzymali¶my siê, otwarto odrzwia wagonów i wygnano nas na du¿y ¶nieg i mróz na jakiej¶, Bóg wie gdzie, bocznicy kolejowej. Okaza³o siê, ¿e by³a to stacja Niemojki, ko³o £osic, w woj. siedleckim. W listopadzie 1939r. na bocznicy wypêdzeni z wagonów czekamy na ¶niegu…. Po pewnym czasie zaczê³y przyje¿d¿aæ spêdzone z okolicznych wiosek podwody – wo¼nice w czerwonych i br±zowych ko¿uchach i baranicach. Przyje¿d¿ali saneczkami zaprzê¿onymi w koniki z chom±tami z drewna i „z ³ukowatymi pa³±kami” nad grzbietem konia z dzwoneczkami, jakie widzia³em po raz pierwszy w ¿yciu. Nastêpnie po za³adowaniu nas na te podwody, rozwieziono po okolicznych wioskach."
Odp: Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #13589 jest odpowiedzią na wiadomość #13588] Fri, 05 September 2014 18:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Czy te wspomnienia s± opublikowane?
Iza Wysiecka
Odp: Przesiedleni z Pomorza listopad 1939r. [wiadomość #13603 jest odpowiedzią na wiadomość #13589] Mon, 08 September 2014 09:15 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Pomorek jest aktualnie niedostępny  Pomorek
Junior Member
Teerose napisa³(a) dnia pi±, 05 wrzesieñ 2014 06:56

Czy te wspomnienia s± opublikowane?
Iza Wysiecka

Tak, w zeszytach Muzeum Ziemi Ko¶cierskiej
Poprzedni wątek: Nowa Pracownia Naukowa wArchiwum Państwowego w Gdańsku juz otwarta!
Następny wątek: AD Pelplin będzie nieczynne
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Oct 09 03:17:02 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund