Strona główna » Ogólne » Opinie o serwisie » To trzeba mieć ...
| To trzeba mieć ... [wiadomość #11011] |
Fri, 04 January 2013 23:24  |
Marek57Gdy
|
Junior Member |
|
|
To trzeba mieæ talent ¿eby ***** **** * ******* ********* ********* ************** tak ³adnie, wprost rewelacyjnie, m±drze, ********************** ¿eby tak wymy¶liæ "Nr zdjêcia". To mo¿na zrobiæ tylko z bólu. Jest tyle miejsca do popisów "m±dro¶ci" w Internecie, ale dlaczego na stronce gdzie, no... w miarê normalni czego¶ szukaj±? Mo¿e Moderator ma jaki¶ wp³yw by WIELKI ARCHIWIZATOR JAKO¦ TE SWOJE WYPOCINY POPRAWI£?
np.
"Chmielno 1825 1254/1 10_1254_0_1_0008
10_1254_0_1_0009 91 Anna Adam Roszkowski Marianna Klinkosz"
z powa¿aniem Marek57Gdy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: To trzeba mieć ... [wiadomość #11018 jest odpowiedzią na wiadomość #11014] |
Sat, 05 January 2013 10:50   |
Marek57Gdy
|
Junior Member |
|
|
Przepraszam.
Zapewne nie jednemu adrenalina podskoczy i komunikatywno¶æ spadnie.
To, ¿e zdjêcia trzeba jako¶ pouk³adaæ i ponumerowaæ, jest oczywiste.
Np.
Szukam dzieci Roszkowskiego ochrzczonych w Chmielnie pomiêdzy 1750 a 1850r
Chcê wiedzieæ ile dany Roszkowski mia³ dzieci w tym stuleciu
Kopiujê indeksy do Excela, Tu niespodzianka, bo ka¿dy indeks zapisany jest w dwóch wierszach. (17 i 18, 21 i 22. … itd.)
D ³ u g o trwa³o, ale doszed³em!
Jak siê usunie w kolumnie D w wierszu 24 komórkê oznaczon± na zielono, jako „usuñ ca³y wiersz” to indeks nadaje siê do sortowania. Tak jak ju¿ przerobione wiersze: 5, 7, 8, 9, 11. 13, 14, 15, 16,
Jak jest indeksów 5 no to jako¶ daje rade, ale jak 100? A jak wszystkie?
Pomimo powy¿szych operacji, co który¶ wiersz jest tak „zrobiony” Np., 10 i 12 … dalsze te¿, ¿e jakiekolwiek sortowanie jest niemo¿liwe!.
Mo¿na sobie taki wiersz rêcznie przepisaæ, I ka¿dy jak mu zale¿y to sobie przepisze.
Kopalnia wiedzy … by³a.
Uni¿enie proszê o instrukcje jak siê z tym bawiæ
|
|
|
|
|
|
| Odp: To trzeba mieć ... [wiadomość #11020 jest odpowiedzią na wiadomość #11019] |
Sat, 05 January 2013 11:56   |
krznisz
|
Senior Member |
|
|
Witam.
Numeracja na PTG obejmuje numeracje zdjêæ a nie stron lecz niektóre akty s± na dwóch zdjêciach nastpuj±cych po sobie st±d te¿ jeden rekord ma podwójn± numeracje zdjêæ( a nie stron)czêsto zdzrza siê to w przypadku ¶lubów w ksiêgach USC.
Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
|
|
|
|
| Odp: To trzeba mieć ... [wiadomość #11028 jest odpowiedzią na wiadomość #11011] |
Tue, 08 January 2013 01:14   |
Marek57Gdy
|
Junior Member |
|
|
Da³em sobie parê dni na pouk³adanie odpowiedzi. I tak Szanowny panie jarren :
Pozwolê sobie imiennie.
Cyt. „No w³a¶nie ci w miarê normalni daj± sobie radê na tej stronce.Pozostali nie maj±c nic lepszego do zaoferowania próbuj± j±trzyæ.Jak dla mnie czysto jasno i czytelnie owszem sporo tych cyferek ale widaæ tak ma byæ to nie jest problem.Z szacunku dla bezinteresownej pracy osoby indeksuj±cej nie wypada krytykowaæ”
Póki, co ja do tej pory nic nie oferowa³em na tym portalu, tak wysz³o. Tylko korzysta³em. Dawa³em radê. Ale nie mogê siê zgodziæ, ¿e „j±trzê”.
Bijê na alarm!
Korzysta³em, du¿o korzysta³em, ale to ju¿ jest pocz±tek koñca dla NASZEJ SPO£ECZNO¦CI.
Tak, zgadzam siê, ¿e jest (cyt) „czysto jasno i czytelnie owszem sporo tych cyferek ale widaæ tak ma byæ to nie jest problem”. Tak to widaæ na stronce. Dopóki nie ma potrzeby TEGO przetwarzaæ.
I tego jestem pewien! By³ Pan! Ogl±da³! Ale nie przetwarza³!
A jak siê mylê, co jest ma³o prawdopodobne, To siê uprzejmie pytam: CZYM? I JAK?
Dalej, jest tylko gorzej!
Nie mia³em, nie mam i nie spodziewam siê, po sobie mieæ SZACUNKU DO PRACY NIEGODNEJ.
Praca wykonywana na szkodê drugiego cz³owieka jest prac± niegodn±!!!
Trac± równie¿ mój szacunek, ci co nie tylko wykonuj±, ale zlecaj±, odbieraj±, popieraj±, a nawet toleruj±, prace niegodn±. Dla szacunku do pracy, nie ma znaczenia czy wykonywa³ j± ¶wiadomie czy nie. Mo¿e nie móg³ przewidzieæ, ale ju¿ na pewno powinien sprawdziæ.
I to w³a¶nie chcia³em wykrzyczeæ !
TA osoba indeksuj±ca , zapisuj±c informacjê, wygl±daj±c± pozornie tak, jak by by³a w jednym wierszu, a faktycznie jest w dwóch wierszach, uniemo¿liwiaj±c przetwarzanie, niweczy pracê setek ludzi. którzy co¶, gdzie¶ , w jakim¶ promilu, mo¿e uczkneli dla siebie, albo i nie, latami indeksowali pozosta³e ¿eby inni, te¿ tacy jak ja, jak my, maj±cy pojêcie CO TO JEST I DO CZEGO TO JEST te¿ mogli skorzystaæ.
I z ca³ym szacunkiem dla adwersarza TA osoba indeksuj±ca , mo¿e dopiero szacunek odzyskaæ jak swoje b³êdy poprawi!
I tu mam do zaoferowania klucz. Patrz poprzednie posty. Usun±æ, (w kolumnie „Nr zdjêcia) linijkê z dolnym numerkiem. A w górnej zamiast ”karetki” np. spacjê. Tyle ¿e nie wszêdzie dzia³a. Resztê zepsutych wierszy, gdzie nie dzia³a, przepisaæ.
Uwa¿am , ¿e je¿eli siê tego nie zatrzyma , bêdzie to dzia³aæ jak gangrena. Portal bêdzie nie do u¿ytku. Na dzi¶ zak³adam ¿e indeksuj±cy robi± to nie¶wiadomie.
Uj±³ mnie Pana szacunek do pracy. Ja mam te¿ , ale tylko do godnej pracy!
Szanowny Panie pomeranus
Dalej po imieniu.
Cyt: jarren „owszem sporo tych cyferek ale widaæ tak ma byæ to nie jest problem” i mi te¿ to jest obojêtne ile i jakie s±, takie maj± byæ. Byle by³y zapisane w jednym wierszu a nie w dwóch bo to niszczy pracê setek ludzi którzy nie tylko zerkaj± ale te¿ korzystaj± i u¿ywaj±.
Jak bym chcia³ zerkn±æ, to bym zerkn±³ i zapamiêta³. Jak by moje cia¶niactwo , które mi Pan wt³acza w dwóch odpowiedziach, by³o zbyt du¿e, to zrobi³ bym fotke , albo skan, i dalej bym zerka³ na kopie dokumentu. I z dokumentu , pamiêci , albo fotki ³adnie bym sobie te dane przepisa³. Tak by robi³o setki tysiêcy ludzi.
¯eby dochodziæ prawdy i doj¶æ, za swojego ¿ywota to nie fotki ale DANE DO PRZETWARZANIA s± potrzebne. INDEKSACJA!
Nie j±trzê !Proszê daæ wiarê ¿e drê mordê bo mi stronkê rozwalaj±. I tego w³a¶nie nie rozumiem.
Z rozkodowanie „Nr zdjêæ” dziêkujê
Szanowny Panie krznisz
Do statystyki wszystkich wiadomo¶ci u¿ytkownika krznisz siê zaliczy³o
Z powa¿aniem Marek57Gdy
|
|
|
|
| Odp: To trzeba mieć ... [wiadomość #11029 jest odpowiedzią na wiadomość #11028] |
Tue, 08 January 2013 08:53   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
cyt. "TA osoba indeksuj±ca , zapisuj±c informacjê, wygl±daj±c± pozornie tak, jak by by³a w jednym wierszu, a faktycznie jest w dwóch wierszach, uniemo¿liwiaj±c przetwarzanie, niweczy pracê setek ludzi. którzy co¶, gdzie¶ , w jakim¶ promilu, mo¿e uczkneli dla siebie, albo i nie, latami indeksowali pozosta³e ¿eby inni, te¿ tacy jak ja, jak my, maj±cy pojêcie CO TO JEST I DO CZEGO TO JEST te¿ mogli skorzystaæ.
I z ca³ym szacunkiem dla adwersarza TA osoba indeksuj±ca , mo¿e dopiero szacunek odzyskaæ jak swoje b³êdy poprawi!"
TA osoba indeksuj±ca zapisywa³a w jednym wierszu exela i nie uwa¿a aby to by³ b³±d i mia³a staraæ siê o odzyskanie szacunku.
Zapis jaki widnieje w bazie PomTG powsta³ chyba na etapie wprowadzania indeksów do bazy, czy prawid³owy i sensowny to ju¿ pozostawiam ocenie osoby wprowadzaj±cej sporz±dzony indeks do bazy.
Jednocze¶nie chcia³am poinformowaæ TÊ OSOBÊ Z PRETENSJAMI, ze identyczny indeks wys³a³am do bazy PTG i tam mo¿e sortowaæ sobie do woli
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=2411&from_da te=&to_date=&search_lastname=&rpp2=50&rpp1=0 &bdm=&url1=&w=11pm&op=gt
niestety te¿ umieszczony w innej formie - dostosowanej do bazy.
Zapraszam do indeksowania.
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
[Uaktualnione dnia: Tue, 08 January 2013 16:01] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: To trzeba mieć ... [wiadomość #11030 jest odpowiedzią na wiadomość #11029] |
Tue, 08 January 2013 18:27  |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Na stronie PTG s± szablony w/g których indeksujemy, natomiast co do numeracji zdjêæ( d³ugie numery), takie s± uzgodnienia z Archiwum Pañstwowym w Gdañsku,pozwoli ona na to aby w przysz³o¶ci indeksy by³y w pe³ni kompatybilne ze zdjêciami( szczególnie ich numeracj±).Rozbudowana numeracja pozwala sprostaæ wymogom achiwizacji.
Osoby indeksujace wk³adaj± bardzo wiele pracy, aby w³a¶ciwie odczytaæ dany akt i sporz±dzaæ indeksy.Tê pracê doceni siê w³asnie gdy sie osobi¶cie wykona na przyk³ad parê tysiêcy indeksów.
pozdrawiam Janusz Pawelczyk
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Tue Oct 06 09:51:09 GMT+2 2026
�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund
|