Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Cmentarze » Belgia - cmentarze wojskowe
Belgia - cmentarze wojskowe [wiadomość #62] Wed, 05 April 2006 20:49 Przejdź do następnej wiadomości
malinowska jest aktualnie niedostępny  malinowska
Member
Czy s³ysza³ kto¶ o cmentarzach wojskowych w Belgii?
Bogus³awa Malinowska

[Uaktualnione dnia: Sat, 23 July 2011 12:16] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Belgia [wiadomość #126 jest odpowiedzią na wiadomość #62] Thu, 25 May 2006 10:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
machl jest aktualnie niedostępny  machl
Miejsce: Rijen Nederland
Junior Member
Witam Bogus³awa ,
Mieszkam w Holandii,oko³o 50 km.od mnie jest w Lommel(Belgia) polski cmentarz wojskowe.
Pozdrawiam,
Jan Machlik.
Odp: Belgia [wiadomość #127 jest odpowiedzią na wiadomość #126] Thu, 25 May 2006 15:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj Janku.
Jak widzê w Holandii s± mili ludzie. Najpierw Henk ( nie wiem jak siê pisze) pomóg³ mi dowiedzieæ siê gdzie taki cmentarz istnieje teraz Ty odpowiadasz na moje pytanie. Dziêkujê Ci bardzo. Smile
Na cmentarzu Henri-Chapelle pochowany jest brat mojej babci Louis Hamerla.S³u¿y³ w U.S.Army . Zgin±³ 22 sierpnia 1944 r.
Odznaczony krzy¿em Purple Heart ( Purpurowe Serce).S³u¿y³ w 629th Tank Destroyer Battalion.Nie wiem co znaczy-Plot H Row 5 Grave 5. Domy¶lam siê , ¿e chodzi o rz±d i miejsce grobu.
Czy zechcia³by¶ opisaæ mi jak wygl±daj± napisy na krzy¿ach , mo¿e to tylko takie groby symboliczne? Czy w ogóle s± napisy. Na stronie cmentarza jest widok ogólny. Jak zwykle u Amerykanów groby wojskowe s± wymuskane. To dla mnie wa¿ne bo Ludwik ( Louis) by³ jedynym synem pradziadków.
Pozdrawiam, Bogus³awa
Odp: Belgia [wiadomość #129 jest odpowiedzią na wiadomość #127] Fri, 26 May 2006 12:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
machl jest aktualnie niedostępny  machl
Miejsce: Rijen Nederland
Junior Member
Witaj Bogus³awa,
Do tego cmentarza mam dalej jak my¶la³em.Czuka³em przez Googla
i jest mo¿liwo¶æ prosziæ o zdjêcia tego grobu,i tak zrobi³em.
Ciekawê je¶tem ale zobaczymy.
Pozdrawiam,Jan.
Odp: Belgia [wiadomość #130 jest odpowiedzią na wiadomość #129] Fri, 26 May 2006 20:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dziêkujê Ci serdecznie.Ja w angielskim dopiero raczkujê wiêc wielu rzeczy nie zauwa¿am.Oczywi¶cie pokryjê koszty.
Bogus³awa
Odp: Belgia [wiadomość #219 jest odpowiedzią na wiadomość #130] Tue, 15 August 2006 10:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
volker0 jest aktualnie niedostępny  volker0
Junior Member
witam i pozdrawiam z belgii.
moge wam pomoc.tylko prosze o konkrety.znam troszke polonie belgijska,jest nas troche,wiec na pewno wam pomorzemy:)
volker0@interia.pl
pozdrawiam.piotrek.
Odp: Belgia [wiadomość #938 jest odpowiedzią na wiadomość #219] Fri, 19 October 2007 09:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam. Dawno mnie nie by³o, skoncentrowa³am siê na rodzicach Ludwika ( Louisa) , pochowanego na blegijskim cmentarzu .
W³asciwie nie za bardzo wiem czego mogê oczekiwaæ , to dla mnie temat nowy . Louis Hamerla urodzi³ siê w USA i jako lotnik zgin±³ nad belgi± w czasie wojny . Zosta³ prwadopodobnie zestrzelony .O ile radzê sobie jako¶ z rosyjskim, to jêzyki zachodnie utrudniaja mi poszukiwania .Pochowany na Henri-Chapelle , jest w wykazie ale nie potrafiê po³apaæ siê jak poprosiæ o zdjêcie grobu i czy maja inne informacje o poleg³ym,
W poprzednim komentarzu poda³am dane o grobie :
Louis Hamerla.S³u¿y³ w U.S.Army . Zgin±³ 22 sierpnia 1944 r.
Odznaczony krzy¿em Purple Heart ( Purpurowe Serce).S³u¿y³ w 629th Tank Destroyer Battalion.Nie wiem co znaczy-Plot H Row 5 Grave 5
Czy moge dowiedzieæ siê co¶ wiêcej ?
Pozdrawiam serdecznie i dziêkujê za zainteresowanie .
Bogna
Odp: Belgia [wiadomość #939 jest odpowiedzią na wiadomość #938] Sat, 20 October 2007 11:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Adalbertus jest aktualnie niedostępny  Adalbertus
Miejsce: Gdańsk
Member
Plot H => kwatera H
Row 5 => rz±d 5
Grave5 = > grób 5

My¶lê, ¿e najlepiej bêdzie, je¶li sformu³ujesz swój list po polsku i poprosisz kogo¶, aby przet³umaczy³ na angielski. A potem wy¶lesz do :

1. You may contact us by e-mail at info@abmc.gov

2. You may write to:

American Battle Monuments Commission
Courthouse Plaza II, Suite 500
2300 Clarendon Boulevard
Arlington, VA 22201

3. You may call: (703) 696-6900

Powinni odpowiedzieæ/
Pozdrawiam
Wojtek Beszczyñski

Pozdrawiam
------------------
Wojciech Beszczyński
Odp: Belgia [wiadomość #941 jest odpowiedzią na wiadomość #62] Sat, 20 October 2007 11:48 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Dziêkujê Wojtku Razz
Bogna
Poprzedni wątek: Turze - cmentarz ewangelicki
Następny wątek: Cmentarz - masz kwaterę rodzinną,ale czy na pewno?
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Oct 05 05:11:59 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund