Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Geografia Pomorza » Pikranowo parafia Luzino
Pikranowo parafia Luzino [wiadomość #8959] Wed, 16 November 2011 09:13 Przejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Pikranowo wystpuje w ksiach parafii Luzino bardzo rzadko (min. rok 1840) czy moe kto wie gdzie znajdowaa si ta miejscowo ?

pozdrawiam
Jola

[Uaktualnione dnia: Thu, 17 November 2011 13:12] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Pikranowo par Luzino [wiadomość #8960 jest odpowiedzią na wiadomość #8959] Wed, 16 November 2011 13:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witaj.
Z historii parafii
"W roku 1599 wymieniono wsie nalece do parafi w Luzinie, byy to: Kamowo (Kbowo), Goszczinino (Gocicino), Baromino, Robaczkowo (Robakowo), Wysoczyno (Wyszecino), Strzebielino, Zielony Dwr, Gowino Mae, Gowino Wielkie, Dbrwka, Ustarbowo, Sopieszyno, Przetoczyno, Czstkowo, Milwino, Sosnowa Gra, Luzino w tym ksztacie parafia dotrwaa do 1945 roku."

Na starych mapach jedyna miejscowo o podobnej nazwie tj Prinkowo w pobliu Warszkowa.
Krzysiek

Odp: Pikranowo par Luzino [wiadomość #8961 jest odpowiedzią na wiadomość #8960] Wed, 16 November 2011 14:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Pikranowa (pomimo bardzo czytelnego zapisu) nie znalazlam na adnych dostpnych mi mapach. By moe to jednak Prinkowo w pobliu Warszkowa, wprawdzie wydawao mi sie troche za daleko, ale na tej samej stronie wystepuja tez nazwy min Kostkowo, Bismark, Przetoczyno. Wiec moze ta parafia obejmowala ok 1840 wiekszy obszar niz w 1600 lub obecnie.
Dziekuje Krzysiu
pozdrawiam
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.

[Uaktualnione dnia: Wed, 16 November 2011 14:54]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Pikranowo par Luzino [wiadomość #8964 jest odpowiedzią na wiadomość #8961] Wed, 16 November 2011 16:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stadtkind jest aktualnie niedostępny  Stadtkind
Senior Member
Witam,

Pikronowski(e), te Pikronowo - przysiek 2 km na pd.-wsch. od Kbowa. Nazwa widnieje ju na mapie Schroettera (1796 r.) Pochodzi od nazwiska Pikron.

rdo: Jerzy Treder. Toponimia powiatu wejherowskiego, Gdask 1997.
Odp: Pikranowo par Luzino [wiadomość #8965 jest odpowiedzią na wiadomość #8964] Wed, 16 November 2011 17:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
To jest to Laughing
dzikuj bardzo Smile

Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Pikranowo par Luzino [wiadomość #9044 jest odpowiedzią na wiadomość #8965] Fri, 25 November 2011 20:01 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
dlatego powinismy takie daty spisywac bo puzniej to w szukaniu wstrzasu mozna dostac Laughing

marcin
Poprzedni wątek: villa Glazica - parafia : Kielno, Szemud
Następny wątek: Almdorf
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 15 02:12:44 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund