| Pikranowo parafia Luzino [wiadomość #8959] |
Wed, 16 November 2011 09:13  |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Pikranowo wystpuje w ksiach parafii Luzino bardzo rzadko (min. rok 1840) czy moe kto wie gdzie znajdowaa si ta miejscowo ?
pozdrawiam
Jola
[Uaktualnione dnia: Thu, 17 November 2011 13:12] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Pikranowo par Luzino [wiadomość #8960 jest odpowiedzią na wiadomość #8959] |
Wed, 16 November 2011 13:52   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Witaj.
Z historii parafii
"W roku 1599 wymieniono wsie nalece do parafi w Luzinie, byy to: Kamowo (Kbowo), Goszczinino (Gocicino), Baromino, Robaczkowo (Robakowo), Wysoczyno (Wyszecino), Strzebielino, Zielony Dwr, Gowino Mae, Gowino Wielkie, Dbrwka, Ustarbowo, Sopieszyno, Przetoczyno, Czstkowo, Milwino, Sosnowa Gra, Luzino w tym ksztacie parafia dotrwaa do 1945 roku."
Na starych mapach jedyna miejscowo o podobnej nazwie tj Prinkowo w pobliu Warszkowa.
Krzysiek
|
|
|
|
| Odp: Pikranowo par Luzino [wiadomość #8961 jest odpowiedzią na wiadomość #8960] |
Wed, 16 November 2011 14:24   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Pikranowa (pomimo bardzo czytelnego zapisu) nie znalazlam na adnych dostpnych mi mapach. By moe to jednak Prinkowo w pobliu Warszkowa, wprawdzie wydawao mi sie troche za daleko, ale na tej samej stronie wystepuja tez nazwy min Kostkowo, Bismark, Przetoczyno. Wiec moze ta parafia obejmowala ok 1840 wiekszy obszar niz w 1600 lub obecnie.
Dziekuje Krzysiu
pozdrawiam
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
[Uaktualnione dnia: Wed, 16 November 2011 14:54] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|