| Poszukę przodków Władysława Moczyńskiego (ur. 1891 zm. 1940?) [wiadomość #12149] |
Thu, 19 September 2013 11:14  |
sylwkitrzy
|
Member |
|
|
Pochowany w Pienikowie. onierz (legionista?) Uczestnik Wojny 1920 roku. Otrzyma ziemi w Ostrowitem pod Pienikowem prawdopodobnie jako osadnik wojenny. Nie mam jasnoci co do jego pochodzenie: istnieje przypuszczenie, e pochodzi z dzisiejszego woj. podkarpackiego, ale tam jest "Moczyskich jak na lekarstwo". Inna teoria mwi o jego pomorskiej autochtonicznoci. W parafii w Pienikowie nie ma ladu po wszelkiej dokumentacji do 1930 r. Wywieli j Niemcy po 1939 r. Jego ona to: Monika zd. Liczmaska. Wadysaw mia brata: Leona Moczyskiego zm. 1986 oraz dzieci: Wadysawa, Bolesawa i Jana. W.M. by przeladowany przez hitlerowcw jako polski weteran: poddawano go nawet eksperymentom medycznym - jak przypuszcza rodzina.
Mam wraenie, ze w mojej rodzinie istniaa kiedy jaka zmowa milczenia co do tej osoby. Dziki za ewentualna pomoc.
[Uaktualnione dnia: Thu, 19 September 2013 11:43] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Poszukę przodków Władysława Moczyńskiego (ur. 1891 zm. 1940?) [wiadomość #12150 jest odpowiedzią na wiadomość #12149] |
Thu, 19 September 2013 12:12   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| sylwkitrzy napisa(a) dnia czw, 19 wrzesie 2013 11:14 | Pochowany w Pienikowie. onierz (legionista?) Uczestnik Wojny 1920 roku. Otrzyma ziemi w Ostrowitem pod Pienikowem prawdopodobnie jako osadnik wojenny. Nie mam jasnoci co do jego pochodzenie: istnieje przypuszczenie, e pochodzi z dzisiejszego woj. podkarpackiego, ale tam jest "Moczyskich jak na lekarstwo". Inna teoria mwi o jego pomorskiej autochtonicznoci. W parafii w Pienikowie nie ma ladu po wszelkiej dokumentacji do 1930 r.
|
Indeksuj chrzty z parafii Pienikowo. Moczyskich jest tam co niemiara! Pisanych jednak rnie, rnicie: Moczeski, Mocziski i wreszcie Moczyski.
Jedyny Wadysaw o tym nazwisku urodzi si w 1892 w Ostrowitem z ojca Jana i matki Berty zd. Dembek.
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poszukę przodków Władysława Moczyńskiego (ur. 1891 zm. 1940?) [wiadomość #12156 jest odpowiedzią na wiadomość #12155] |
Thu, 19 September 2013 14:08   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| sylwkitrzy napisa(a) dnia czw, 19 wrzesie 2013 02:02 | Dzikuj za informacje. A s moe w tym akcie zgonu podane imienia rodzicw, nazwisko rodowe matki oraz miejsce urodzenia?
Bybym bardzo wdziczny. Wanie wyjaniaj si wane fakty dla naszej rodziny!
|
To moe by ten Wadysaw ur. 1892, ktrego Ci wczeniej sygnalizowaem.
Nasi przodkowie mieli wyrane problemy z odejmowaniem i zawsze z przymrueniem oka naley przyjmowa w akcie zgonu informacj "majcy lat tyle i tyle".
1 rok bdu to norma!
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|