Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Bauer i Proenen  () 1 głos
Bauer i Proenen [wiadomość #5033] Wed, 27 October 2010 20:27 Przejdź do następnej wiadomości
doldar jest aktualnie niedostępny  doldar
Junior Member
Mam ogromn prob zwizan z poszukiwaniem herbw rodw Bauer (burmistrzowie gdascy, awnicy)i Proenen - starostowie z Sobowidza. Dzikuj. Sprawa pilna, bo herby te potrzebne s do publikacji nt. wsi przez nich posiadanych. W herbach patrycjatu gdaskiego nie znalazem.

[Uaktualnione dnia: Thu, 28 October 2010 08:29]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Bauer i Proenen [wiadomość #5034 jest odpowiedzią na wiadomość #5033] Wed, 27 October 2010 22:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
A kt to taki ma a tak piln spraw???
Krzysiek
Odp: Bauer i Proenen [wiadomość #5035 jest odpowiedzią na wiadomość #5033] Wed, 27 October 2010 23:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Starost by nie Bauer lecz Jan/Hans/ Beier.
Zweryfikuj swoje informacje.
Krzysiek
Odp: Bauer i Proenen [wiadomość #5036 jest odpowiedzią na wiadomość #5034] Thu, 28 October 2010 08:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Doldar z Suwak.
Odp: Bauer i Proenen [wiadomość #5037 jest odpowiedzią na wiadomość #5035] Thu, 28 October 2010 08:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Nie wiem, czy niewyranie napisaem, czy co. To jeszcze raz - Bauerowie - to burmistrzowie, rajcy, awnicy gdascy, a Proenenowie to starostowie sobowidzcy.
Odp: Bauer i Proenen [wiadomość #5038 jest odpowiedzią na wiadomość #5037] Thu, 28 October 2010 09:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam!
Bardzo niewyranie.
A to " bo herby te potrzebne s do publikacji nt. wsi przez nich posiadanych." dopisae dzisiaj.

Ale do rzeczy.
aden Bauer nigdy nie by Starost Sobowidza o zblionym nazwisku by Jan Beier i by dzierawc

Burmistrz o nazwisku Bauer by tylko jeden Carl Ernst.
Proenen nigdy nie by Burmistrzem Gdaska. Chyba, e w dostpnych mi wykazach gdzie go pominito, cho jest to mao prawdopodobne.
Gerhard Proenen by dzierawc Sobowidza i to bardzo krtko.
W awach Gdaskich zasiadali mieszczanie i nie wszyscy musieli by szlacht a co si z tym wie posiada herb.
W AP w Gdasku znajduje si indeks wylegitymowanych przybyych do Gdaska. Jeeli tam by wystpowa naley zajrze do materiaw rdowych.
Jedyn osob, ktra moga by udzieli pewnych i wyczerpujcych informacji jest prof Andrzej Januszajtis.
pozdrawiam Krzysiek

Odp: Bauer i Proenen [wiadomość #5044 jest odpowiedzią na wiadomość #5038] Thu, 28 October 2010 14:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dalej si nie rozumiemy. Albo ja niewyranie pisz. Chodzi mi o herby rodowe - rodu Bauer penicego funkcje rajcw, awnikw, burmistrza (byo dwch) i herb rodu Proenen penicego funkcj starosty sobowidzkiego.
Mam herb Bauerw, ale niestety bardzo niewyrany.
  • Załącznik: bauer1.jpg
    (Rozmiar: 283.65KB, Pobrano 90 razy)
Odp: Bauer i Proenen [wiadomość #5050 jest odpowiedzią na wiadomość #5044] Thu, 28 October 2010 22:51 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
I chyba si nie rozumiemy.
ledzisz rwnie forum Stary Pruszcz i tam Twoje odpowiedzi s bardziej kompetentne.
Natomiast tutaj chyba Tobie nie chce si pisa i podchodzisz do tematu bardzo obcesowo dajc wiedzy albo liczysz na gotowca.
Skd masz wiedz, e byo dwch burmistrzw /podaj lata/ o nazwisku Bauer w moim wykazie jest tylko jeden.
Moe pomylie fakt, e Burmistrzw w Gdasku byo wybieranych zawsze czterech, kady mia swoj kadencj, kiedy min jego okres kadencyjnoci stawa si automatycznie v-ce Burmistrzem wic jego funkcja moga si powtrzy.
We pod uwag fakt, e Gdask w tym czasie rzdzi si swoimi prawami niespotykanymi w wczesnej Rzeczypospolitej, w Prusach a o reszcie Europy nie wspomn
Ten sam herb przedstawie na forum Stary Pruszcz - czy masz udokumentowane potwierdzenie, e ten herb jest tych Bauerw o ktrych Tobie chodzi?
Twoje informacje s mao precyzyjne aby szuka ich potwierdzenia udzieli Tobie pomocy.
Sam Proenen mia sporo problemw z Sobowidzem i po sprawach sdowych zostay mu w dzierawie tylko dwie wsie i tam jest podany jako Gdaszczanin.
Reasumujc podaj Tobie jeszcze raz najbardziej wiarygodne rda, ktre mog pomc.
- Bezporedni kontakt z prof Andrzejem Januszjtisem
- przeprowadzenie bada wspomnianych wczeniej indeksw Gdaszczan
- kontakt z http://www.rzygacz.webd.pl/
Wedug mnie, na dzie dzisiejszy, tylko w ten sposb mona pozyska interesujc Ciebie wiedz.
Pozdrawiam i ycz sukcesw
Krzysiek
PS
wedug mnie aby Twoje opracowanie byo wiarygodne, bez bada w AP w Gdasku si nie obejdzie.
Pomimo wszystko temat jest bardzo ciekawy, gdy dotyczy krgu moich zainteresowa, oby opiera si na wiarygodnych rdach, tym bardziej, e osobicie uczestniczyem w korekcie potencjalnych Gdaszczan spisie od XV w.

Poprzedni wątek: rodzina Mielewczyk
Następny wątek: Rodzina Rasmus - Wielki Komórsk
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Aug 04 19:55:32 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund