| Bauer i Proenen [wiadomość #5033] |
Wed, 27 October 2010 20:27  |
doldar
|
Junior Member |
|
|
Mam ogromn prob zwizan z poszukiwaniem herbw rodw Bauer (burmistrzowie gdascy, awnicy)i Proenen - starostowie z Sobowidza. Dzikuj. Sprawa pilna, bo herby te potrzebne s do publikacji nt. wsi przez nich posiadanych. W herbach patrycjatu gdaskiego nie znalazem.
[Uaktualnione dnia: Thu, 28 October 2010 08:29] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Bauer i Proenen [wiadomość #5050 jest odpowiedzią na wiadomość #5044] |
Thu, 28 October 2010 22:51  |
egopol
|
Senior Member |
|
|
I chyba si nie rozumiemy.
ledzisz rwnie forum Stary Pruszcz i tam Twoje odpowiedzi s bardziej kompetentne.
Natomiast tutaj chyba Tobie nie chce si pisa i podchodzisz do tematu bardzo obcesowo dajc wiedzy albo liczysz na gotowca.
Skd masz wiedz, e byo dwch burmistrzw /podaj lata/ o nazwisku Bauer w moim wykazie jest tylko jeden.
Moe pomylie fakt, e Burmistrzw w Gdasku byo wybieranych zawsze czterech, kady mia swoj kadencj, kiedy min jego okres kadencyjnoci stawa si automatycznie v-ce Burmistrzem wic jego funkcja moga si powtrzy.
We pod uwag fakt, e Gdask w tym czasie rzdzi si swoimi prawami niespotykanymi w wczesnej Rzeczypospolitej, w Prusach a o reszcie Europy nie wspomn
Ten sam herb przedstawie na forum Stary Pruszcz - czy masz udokumentowane potwierdzenie, e ten herb jest tych Bauerw o ktrych Tobie chodzi?
Twoje informacje s mao precyzyjne aby szuka ich potwierdzenia udzieli Tobie pomocy.
Sam Proenen mia sporo problemw z Sobowidzem i po sprawach sdowych zostay mu w dzierawie tylko dwie wsie i tam jest podany jako Gdaszczanin.
Reasumujc podaj Tobie jeszcze raz najbardziej wiarygodne rda, ktre mog pomc.
- Bezporedni kontakt z prof Andrzejem Januszjtisem
- przeprowadzenie bada wspomnianych wczeniej indeksw Gdaszczan
- kontakt z http://www.rzygacz.webd.pl/
Wedug mnie, na dzie dzisiejszy, tylko w ten sposb mona pozyska interesujc Ciebie wiedz.
Pozdrawiam i ycz sukcesw
Krzysiek
PS
wedug mnie aby Twoje opracowanie byo wiarygodne, bez bada w AP w Gdasku si nie obejdzie.
Pomimo wszystko temat jest bardzo ciekawy, gdy dotyczy krgu moich zainteresowa, oby opiera si na wiarygodnych rdach, tym bardziej, e osobicie uczestniczyem w korekcie potencjalnych Gdaszczan spisie od XV w.
|
|
|
|