| Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19175] |
Tue, 12 July 2022 19:50  |
radekw1996
|
Junior Member |
|
|
Witam,
Szukam informacji o swoim pradziadku Franciszku Wojtalewicz'u (18.11.1903 - 19.01.1958) oraz prababci Rozalii Wojtalewicz (24.10.1898 - 25.11.1973) (z.d. prawdopodobnie Budnik). Oboje pochowani na cmentarzu w Witkowie. Wiem gdzie s dokadnie pochowani, gdy co roku jako dziecko jedzilimy tam z rodzicami zapali znicz wic znam ich dat urodzenia i mierci.
O prababci niestety nic nie znalazem, pewnie nazwisko ktre pamita mj tata jest bdne, ale jeli chodzi o pradziadka Franciszka, to mam jaki trop. Na stronie PTG GDA znalazem zindeksowany akt chrztu z 1903r. Franza Woytalewicza. Wiadomo imiona byy spisywane albo po acinie albo po niemiecku wic mog by jakie rnice wzgldem tego co jest na nagrobku. Jest szansa, e to on gdy jego matka Anna Beller (1864-1912) urodzia si wanie w Witkowie (niem. Witkau). Ojciec co prawda urodzi si w Maej Cerekwicy (niem. Klein Zerekwitz), ale znalazem akt lubu wic to by si zgadzao (rwnie na PTG GDA).
eby mie 100% pewno, e to co znalazem si zgadza musiabym wiedzie jaka widnieje data dzienna w akcie chrztu. Niestety na t chwil nie mam moliwoci, eby osobicie wybra si do Kamienia Krajeskiego std pytanie, czy kto z tworzcych ten wpis ma jeszcze zdjcie tego aktu? Prdzej mgbym pojecha do Pelplina, bo z Gdaska jedzi pocig, ale z tego co wiem to archiwum w wakacje jest zamknite (no chyba, e co si zmienio).
Interesujcy mnie wpis:
Ksiga 1300 Nr zdjcia 0256 nr aktu 156 - Franz Woytalewicz, tak na pocztek, bo jeli nie pasuje to nie ma sensu patrze dalej, bo reszta wtedy te nie bdzie pasowa
Swoj drog jeeli byaby to prawda to okazaoby si, e mj pradziadek od 9 roku ycia by sierot. Ciekawe kto go i jego siostry wtedy przygarn.
Pozdrawiam,
Radek
[Uaktualnione dnia: Tue, 12 July 2022 20:10] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19185 jest odpowiedzią na wiadomość #19178] |
Tue, 19 July 2022 20:04   |
radekw1996
|
Junior Member |
|
|
Przepraszam, e tak post pod postem (nie ktre fora tego zabraniaj), ale mam jeszcze pytanie odnonie aktu lubu.
Kamie Krajeski
Jacob Wojtalewicz - Rosalia Piekarz
Ksiga nr W583
nr zdjcia 1850-0004 oraz 1851-0001
nr aktu 41
Czy s s podani w tym akcie rodzice Jacoba? Czy s nimi Franciscus Wojtalewicz oraz Veronica Marzanek (albo Marzankwna)?
[Uaktualnione dnia: Tue, 19 July 2022 20:20] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19190 jest odpowiedzią na wiadomość #19175] |
Thu, 21 July 2022 18:22   |
radekw1996
|
Junior Member |
|
|
Szkoda, e nie ma miabym wiksz pewno, ale dzikuje za powicony czas .
Udao mi si ustali to w nie co inny sposb. Znalazem akty chrztw Andreasa oraz Jacoba. Co prawda z bardzo przekrconym nazwiskiem ojca (Wojtanowski) ale imi matki si zgadza (Veronika Marzankwna). Wiek dzieci te, bo ich rok urodzenia miaem ju oszacowany z aktw lubu ze strony poznan-project, ale niestety tylko u Andreasa byy podane imiona rodzicw. Jednoczenie znalazem akt lubu Franciscusa i Veronici, rwnie z przekrconym nazwiskiem, ale bliszym oryginalnemu (Woytaowicz). Myl, e to s wystarczajce dane, eby uzna Andreasa i Jacoba za rodzestwo.
Pozdrawiam,
Radek
[Uaktualnione dnia: Thu, 21 July 2022 18:23] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19402 jest odpowiedzią na wiadomość #19175] |
Fri, 03 February 2023 20:13   |
radekw1996
|
Junior Member |
|
|
Witam ponownie 
Okazuje si, e moje przypuszczenia, e mj pradziadek straci rodzicw w mody wieku s bdne. No c taki typowy juniorski bd, uznaem co za pewnik nie majc w rce skanu, ani adnych innych potwierdzonych informacji. Okazuje si, e byo dwch Jzefw Wojtalewiczw.
Jeden pochodzi z Maej Cerkwicy, a drugi z Witkowa co by bardziej pasowao. Ale o tym drugim mam niestety bardzo mao infromacji. Waciwie to o jego istnieniu wiem tylko dlatego, e by wspomniany jak chrzestny w jednym z aktw chrztw i jako wiadek w jednym z aktw lubw. Po za tym nie mam nic. Ani aktu chrztu, ktrych z tamtych lat po prostu nie ma w Kamieniu, ani aktu lubu z Ann Beller. Jedyny akt, ktry moe pasowa to ten
ROK 1936
Akt zgonu (Kamie Krajeski)
Ksiga nr 1302
Nr zdjcia 230
Nr aktu 56
Czy kto mgby sprawdzi, czy s tam podane jakie istotne informacje?
Np. imi i nazwisko ony, kto by zgaszajcym, moe imiona rodzicw. Data zgonu te w sumie byaby istotna. Jest szansa, e moe jeszcze jego grb nie zosta zlikwidowany i dalej gdzie jest na cmentarzu w Kamieniu 
[Uaktualnione dnia: Fri, 03 February 2023 20:14] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19404 jest odpowiedzią na wiadomość #19175] |
Fri, 03 February 2023 21:28   |
radekw1996
|
Junior Member |
|
|
Mao, bo mao, ale informacja bardzo istotna. Czy jest napisane, gdzie by pochowany i kiedy si urodzi? Albo nazwisko crki Marii?
A to, e by wdowcem to jest to prawdopodobne, bo jest indeks aktu zgonu Anny Wojtalewicz (z.d. Beller) zmarej w 1912 roku w wieku 47 lat. Tylko nie wiem czy to ta. Czy mogaby Pani sprawdzi ten akt?
Ksiga zgonw (Kamie Krajeski)
Ksiga nr 1302
Nr zdjcia 76
Nr aktu 48
[Uaktualnione dnia: Fri, 03 February 2023 21:37] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19408 jest odpowiedzią na wiadomość #19404] |
Sat, 04 February 2023 19:53  |
celina
|
Member |
|
|
Anna Woytalewicz zd Beller zmara 5.08.1912 r. w Witkowie w wieku 47 lat. Jako ,,spadkobiercy" wymienieni zostali m Jzef i 3 dzieci. Ona i jej m pochowani zostali w Witkowie.
Informacji o rodzicach, dat i miejsc ur nie podano.
Pozdrawiam Celina S.
|
|
|
|