| Akt urodzenia.z Berlin-Spandau ,gdzie szukać? [wiadomość #19009] |
Mon, 14 February 2022 11:43  |
mirka1968
|
Senior Member |
|
|
|
Witam.Ju¿ od kilkunastu lat,a mo¿e i wiêcej ,bo nie wiem jak sie za to zabraæ.Poszukuje Aktu Urodzenia mojego dziadka Franciszka Radaszewski ur.30.12.1911 r. w Berlin-Spandau. Wiem tylko ,¿e Matka to ,Marta Radaszewska. Z opowiadañ Rodzinnych wiem, ¿e pracowa³a u Niemców w latach przedwojennych i tam urodzi³a mojego dziadka i ,¿e mia³ siostrê bli¿niaczkê, ale ona zmar³a. Marta Wróci³a do Polski, podobno do wsi £apalice do Rodziny .Nic wiêcej nie wiem. Nie znam jêzyka niemieckiego , nie wiem ,czy przez Czerwony Krzy¿ napisaæ ,nie mam pojêcia od czego zacz±æ? W Akcie ¦lubu ,czy Zgonu nie ma wpisanych danych ojca. Czy mo¿e kto¶ moi pomóc?Mirka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Akt urodzenia.z Berlin-Spandau ,gdzie szukać? [wiadomość #19031 jest odpowiedzią na wiadomość #19023] |
Tue, 22 February 2022 13:08   |
mirka1968
|
Senior Member |
|
|
|
Witam. Bardzo dziêkujê za pomoc. Proszê tylko o wiadomo¶æ, je¶li na tej stronie Niemieckiej bêd± w Archiwum Akta z lat 1911i 1912 z Berlin-Spandau. Mo¿e sobie poradzê ,poproszê tylko o dok³adne napisanie ,bo nie rozumiem z tym wp³acaniem i logowaniem na te strony. Nie znam ani literki po niemiecku. Czy to jest strona Archiwum w Niemczech? Jednak¿e , w moich poszukiwaniach dosz³am ,¿ e Akt Urodzenia mojego Dziadka Franciszka Radaszewskiego ur.w Berlin-Spandau 30.12.1911 roku, zosta³ odtworzony w Polsce w 1954 roku. Czy kto¶ siê orientuje ,jaki powód móg³ byæ w odtworzeniu? W Akcie ¦lubu Dziadka jest napisane, ¿e Matka zamieszkuje w Niemczech , to by³ rok 1936 .Gdzie mogê szukaæ?Mirka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|