|
|
| Odp: Prośba o tłumaczenie aktu zgonu Rosener 1944 r [wiadomość #16678 jest odpowiedzią na wiadomość #16677] |
Fri, 14 December 2018 15:32   |
tomasith
|
Member |
|
|
Kartuzy, 18.09.1944
Dnia 17.09.1944 o godzinie 9:30 zmar³ mistrz ko³odziejski, Joseph Rosener, katolik, zamieszka³y w Kartuzach przy ul. Ja¶kowa Dolina 21 (przynajmniej tak to siê odmienia w przypadku gdañskiej Jaschkentaler Strasse - Ja¶kowej Doliny; aczkolwiek ¿adna z tych ulic mi w Kartuzach do tej nazwy nie pasuje ani nie kojarzê, ¿eby kiedykolwiek jaka¶ tak siê nazywa³a), na ulicy Klasztornej, id±c w stronê ko¶cio³a (poklasztornego). Zmar³y urodzi³ siê 25.04.1879 w Sad³awkach (?), powiat Sztum. Ojciec (zmar³ego): rolnik Anton Rosener, ostatnio zamieszka³y w Sztumie. Matka: Anna Rosener dd Schipanski, ostatnio zamieszka³a w Tczewie. Zmar³y ¿onaty z Felicj± Rosener dd Neubauer, zamieszka³ej w Kartuzach. Zarejestrowano na podstawie s³ownego zg³oszenia ucznia ko³odziejskiego Franka Rosenera zam. w Garczu, powiat Kartuzy.
Koñcówka to chyba informacja odno¶nie faktu, ¿e zg³aszaj±cy wie o fakcie zgonu osobi¶cie - mo¿e kto¶ inny dok³adnie wyja¶ni.
[Uaktualnione dnia: Fri, 14 December 2018 15:33] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Prośba o tłumaczenie aktu zgonu Rosener 1944 r [wiadomość #16679 jest odpowiedzią na wiadomość #16678] |
Fri, 14 December 2018 17:15   |
erzet
|
Junior Member |
|
|
Serdecznie dziêkujê za t³umaczenie.
Dziwi mi dopisek "Sad³awki" poniewa¿ Sadluken to Sad³uki (par. Postolin, USC Ko³oz±b) jak wynika³o z poprzedniego t³umaczenia aktu ma³¿eñstwa Józefa z Felicj± Neubauer.
Mam równie¿ jedno pytanie: czy z aktu mo¿na wnioskowaæ, ¿e wówczas ¿ona Felicja jeszcze ¿y³a?
Pozdrawiam
Ryszard
[Uaktualnione dnia: Fri, 14 December 2018 18:05] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|