| Rodzina Krzyżanów z Wielkiego Komorska [wiadomość #13556] |
Wed, 27 August 2014 17:42  |
HenrykKrzyzan
|
Junior Member |
|
|
Witam serdecznie,
Od ponad roku zajmujê siê poszukiwaniem swoich przodków zwi±zanych przed wszystkim z Wielkopolsk±. Kilka dni temu okaza³o siê, ¿e mój 2xpradziadek Szymon Krzy¿an urodzi³ siê w Wielkim Komorsku 24.03.1819 roku. Jego rodzicami byli Franciszek Krzy¿an i Anna Solecka i w³a¶nie ich aktu ¶lubu obecnie poszukujê, który musia³ odbyæ siê przed rokiem 1813 ( tym roku urodzi³ siê m³odszy brak mojego przodka). W wyszukiwarce PTG znalaz³em 3 braci Szymona, wpis o zgonie jego matki Anny, ale aktu ¶lubu tam nie ma. Chcia³bym prosiæ o pomoc w odnalezieniu tego aktu, lub/i wskazanie mi strony, na której znalaz³bym skany ksi±g parafialnych Wielkiego Komorska.
Mam do¶wiadczenie w samodzielnych, ale jako mieszkaniec Poznania, nie mam mo¿liwo¶ci odwiedzenia AD w Peplinie, gdzie znajduj± siê orygina³y tych dokumentów.
Bêdê wdziêczny za ka¿d± pomoc.
Pozdrawiam
Henryk Krzy¿an
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Rodzina Krzyżanów z Wielkiego Komorska [wiadomość #14021 jest odpowiedzią na wiadomość #14020] |
Sat, 31 January 2015 17:02   |
|
|
Henryku,
Z podanych linków mo¿esz uzyskaæ wszystkie informacje o okolicznych parafiach a nawet wiêcej.
Dodatkowo sprawd¼ czy przypadkiem ¶lub Franciszka Krzy¿ana i Anny Soleckiej nie mia³ miejsca w 1810 roku - w parafii Wielki Komorsk (ten rok nie znajduje siê w indeksach w Genetece; mo¿liwe te¿, ¿e tego rocznika brak w indeksach w AD Pelplin za 1798-1815 dla ma³¿eñstw zawartych w tej parafii). Poza tym panny o nazwisku Solecka bra³y ¶luby w parafii Wielki Komorsk. Twoja Anna Solecka to najprawdopodobniej ta z rocznika 1792.
Pozdrawiam
Janek
Ps: "Dryndnij" do AD Pelplin. Uczynna jak zawsze Pani sprawdzi to "od rêki".
Ps2: Wg mnie dla miejsca ¶lubu s± dwie opcje albo Wielki Komorsk w 1810 lub P³ochocin przed 1813 ale w przypadku tej parafii nie ma ksi±g ¶lubów dla okresu 1769-1835). W Bzowie, Je¿ewie, Nowem i Pieni±¿kowie takiego ¶lubu brak.
[Uaktualnione dnia: Sat, 31 January 2015 17:42] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Rodzina Krzyżanów z Wielkiego Komorska [wiadomość #14022 jest odpowiedzią na wiadomość #14021] |
Sat, 31 January 2015 17:49   |
HenrykKrzyzan
|
Junior Member |
|
|
| zelezny napisa³(a) dnia sob, 31 styczeñ 2015 05:02 | Henryku,
Z podanych linków mo¿esz uzyskaæ wszystkie informacje o okolicznych parafiach a nawet wiêcej.
Dodatkowo sprawd¼ czy przypadkiem ¶lub Franciszka Krzy¿ana i Anny Soleckiej nie mia³ miejsca w 1810 roku - w parafii Wielki Komorsk (ten rok nie znajduje siê w indeksach w Genetece; mo¿liwe te¿, ¿e tego rocznika brak w indeksach w AD Pelplin za 1798-1815 dla ma³¿eñstw zawartych w tej parafii). Poza tym panny o nazwisku Solecka bra³y ¶luby w parafii Wielki Komorsk. Twoja Anna Solecka to najprawdopodobniej ta z rocznika 1792.
Pozdrawiam
Janek
Ps: "Dryndnij" do AD Pelplin. Uczynna jak zawsze Pani sprawdzi to "od rêki".
|
Janku,
Uczynna pani Iwona ju¿ sprawdza³a i nie ma ksiêgi parafii Wielki Komorsk z lat 1800-1813.
¦lub Franciszka Krzy¿ana i Anny Soleckiej móg³ siê jak najbardziej odbyæ w Wielkim Komorski w roku 1810, tylko jak mam to sprawdziæ, skoro nie ma tego w Peplinie i w Genetyce? Masz mo¿e dostêp do tego wa¿nego dla mnie dokumentu? Bêdê Tobie bardzo wdziêczny za wszelkie informacje, a za skan bym Ciebie oz³oci³ 
Anna Solecka zmar³a w W.Komorsku w roku 1857, podano wiek 67 lat, ale wiadomo, ¿e mog³o to byæ "oko³o", wiêc pewnie to ta Anna.
Pozdrawiam
Henryk
|
|
|
|
|
|
| Odp: Rodzina Krzyżanów z Wielkiego Komorska [wiadomość #14024 jest odpowiedzią na wiadomość #14023] |
Sat, 31 January 2015 18:22   |
|
|
Henryku,
Je¿eli jest tak jak pisze Przedmówca, ¿e rocznika ¶lubów 1810 dla Wielkiego Komorska nie ma (czyli indeks ¶lubów w AD Pelplin podany na stronie dla lat 1798-1815 musi byæ wybrakowany), to trzeba bêdzie siê pogodziæ z faktem, i¿ aktu nie bêdzie.
I ewentualnie musisz za³o¿yæ, i¿ ¶lub mia³ miejsce w roku 1810 w Wielkim Komorsku (Anna Solecka ur. 1792 w Wielkim Komorsku jako 18-latka "pasuje") lub przyj±æ pobliska parafiê P³ochocin jako miejsce ¶lubu.
Poza tym nazwisko Solecki,-ka najczê¶ciej pojawia sie w tych dwóch parafiach wiêc prawdopodobieñstwo, ¿e to jedna z poszukiwanych przez Ciebie parafii, w której mia³ miejsce ¶lub Twoich przodków jest bardzo du¿e.
Im dalej wstecz tym bia³ych plam wiêcej.
Mo¿esz poszukaæ dodatkowo informacji o przodkach w ¼ród³ach pozametrykalnych na przyk³ad w wizytacjach biskupich i dziekañskich z XVIII i XIX wieku.
Moje korzenie s± z Diecezji Che³miñskiej i w³a¶nie w AD Pelplin przy kwerendzie wizytacji dziekañskiej znalaz³em dodatkowe informacje o swoim przodku, który pe³ni³ funkcjê witryka.
Pozdrawiam
Janek
Ps: Dodatkowo tu masz link do skanów na SZWA (po czê¶ci tego co siê pokrywa lu tego czego nie ma w AD Pelplin)- Akta metrykalne parafii rzymskokatolickiej w P³ochocinie, pow. ¦wiecie (daty skrajne 1813-1874)
http://www.szukajwarchiwach.pl/6/324/0/?q=p%C5%82ochocin& ;amp ;wynik=8&rpp=15&page=1#tabZespol
[Uaktualnione dnia: Sat, 31 January 2015 18:23] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Rodzina Krzyżanów z Wielkiego Komorska [wiadomość #14030 jest odpowiedzią na wiadomość #14027] |
Sat, 31 January 2015 20:33   |
|
|
Henryku,
W Genetece w znajduj±cych siê dla poszukiwanego okresu 1800-1813 indeksach ma³¿eñstw (Wielki Komorsk) brakuje tylko jednego rocznika tj. w³a¶nie 1810.
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=381&from_dat e=&to_date=&search_lastname=&search_lastname2=&a mp;a mp;a mp;rpp1=0&bdm=A&w=02kp&op=gt&lang=pol
Indeksy przygotowano na podstawie dokumentów z AD Pelplin
Wielki Komórsk: ¶luby 1729-1797,1798-1815 indeks, 1843-1891; 1892-1920
Ale jak zauwa¿y³e¶ w Genetece brak tylko roku 1810 st±d moje za³o¿enie, ¿e ¶lub móg³ mieæ miejsce w³a¶nie w tym roku.
Wiek prawdopodobnej panny m³odej równie¿ pochodzi na podstawie danych z Geneteki:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=321&from_dat e=1750&to_date=1800&search_lastname=solecka&sear ch_lastname2=&rpp1=0&bdm=B&w=02kp&op=gt& lang=pol
S± 3 Anny - ale tylko jedna "pasuje" do za³o¿enia - rocznik 1792 (jak zauwa¿y³e¶ wcze¶niej wiek zmar³ej w 1857 [Wielki Komorsk] Anny Krzy¿an z domu Soleckiej - 67 lat odpowiada w przybli¿eniu rocznikowi 1792).
Pan m³ody - oko³o 45 lat w 1810 roku (wiek 96 lat na podstawie podanego aktu zgonu w 1861 - Bzowo, daje nam w przybli¿eniu datê jego urodzenia na rok 1765). Mimo, i¿ wiek podawany w aktach zgonu obarczony jest najwiêkszym b³êdem to bior±c ten wiek jako pewnik to jest to mo¿liwe, ¿e Franciszek Krzy¿an zosta³ tat± za pierwszym razem w 1813 roku maj±c lat 48 i za ostatnim razem w 1828 maj±c lat 63. Sadzê jednak, ¿e wiek Franciszka podany w akcie zgonu jest zawy¿ony.
Niewykluczone, ¿e urodzi³ siê w 1777 (Wielki Komorsk) jako bli¼niak (siostra Jadwiga - zmar³a 3 lata pó¼niej).
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=321&from_dat e=1777&to_date=1777&search_lastname=krzy%BFan&se arch_lastname2=&rpp1=0&bdm=S&w=02kp&op=gt&am p;am p;lang=pol
Pozdrawiam
Janek
[Uaktualnione dnia: Sat, 31 January 2015 21:09] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|