Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » dot. rodziny JaÅ›tak z Cekcyna
dot. rodziny Jaśtak z Cekcyna [wiadomość #13406] Sat, 21 June 2014 20:49 Przejdź do następnej wiadomości
Anna1025 jest aktualnie niedostÄ™pny  Anna1025
Junior Member
Witam,
czy kto¶ mo¿e mi pomóc w uzyskaniu wiêcej wiadomo¶ci na temat ¶lubu moich bliskich:
Parafia / USC Cekcyn Rok 1831 Nr aktu 43/6
Joannes Jastak
Catharina Rydzkowna
Z góry bardzo dziêkujê.
Pozdrawiam Ania

Odp: dot. rodziny Jaśtak z Cekcyna [wiadomość #13407 jest odpowiedzią na wiadomość #13406] Sun, 22 June 2014 12:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Krysia49 jest aktualnie niedostÄ™pny  Krysia49
Junior Member
Witaj Aniu,
czytajac Twoje wpisy stwierdzam , ze jeste¶my spokrewnione. Moja prababka Anna, Anna Ja¶tak primo voto Dembek z domu Pick wysz³a za ma¿ za Paw³a Ja¶taka syna Jana i Katarzyny z domu Rydzkowska.
Ja¶takowie znali siê niwatpliwie ze Sworowskimi. Córka Anny Ja¶tak, Weronika wysz³a za m±¿ za Stanis³awa Sworowskiego ur. w Franciszkowie w 1890 r. By³a jego pierwsz± zon±. Po jej smierci w 1925 roku o¿eni³ siê z Weronik± rod. Myszka. Tak wiêc moje dwie prababcie to Weroniki Sworowskie. Sk±d pochodzi³a linia moich Sworowskich jeszcze nie wiem. Ale w dokumentach pojawiaja sie miejscowo¶ci: Franciszkowo, Lniano. Cekcyn, Osie. Jeszcze nie znam dokumentów z USC Wery parafia Drzycim .

Pozdrawiam
Krysia
Odp: dot. rodziny Jaśtak z Cekcyna [wiadomość #13408 jest odpowiedzią na wiadomość #13407] Sun, 22 June 2014 15:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj Krysiu,
Na to wygl±da, ¿e masz racjê. Zgadza mi siê Jan Ja¶tak i Katarzyna z d.Rydzkowska. Faktycznie mieli syna Paw³a ur.1839 Cekcyn. Tylko z moich inf. wynika, ¿e jego ¿onami by³y:
Marianna Nosiñska ¶lub 1863 Cekcyn i
Katarzyna Kl±der ¶lub 1871 Cekcyn.
Nie mia³ ¿ony Anny Dembek z d. Pick chyba, ¿e ja mam jakie¶ b³êdne informacje. Napisz mi proszê datê ur. Twojego Paw³a, mo¿e do czego¶ dojdziemy.

Najm³odszym bratem Paw³a by³ Piotr ur. 1854 Cekcyn, który o¿eni³ siê z Ma³gorzat± Ossowsk±. Natomiast brat Ma³gorzaty - Jan Ossowski o¿eni³ siê w 1881 (139/9)Cekcyn z Veronic± Sworowski ur. 13.01.1862 Cekcyn. Emigrowali do USA.
Jej rodzicami byli Anton i Marianna z d. Klossowska.
Jej rodzeñstwo, które uda³o mi siê ustaliæ to:
1856 Franz, 1858 Theresia, 1860 Constantin Antonius, 1864 Johann, 1866 Adam i Ewa, 1868 Anton - zmar³ po 14 dniach
Mo¿e Stanis³aw to syn kogo¶ z jej rodzeñstwa?

Pozdrawiam Ania
Odp: dot. rodziny Jaśtak z Cekcyna [wiadomość #13409 jest odpowiedzią na wiadomość #13408] Sun, 22 June 2014 17:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Aniu,
w akcie ¶lubu Nr 24 z czerwca 1903 r. zapisano:
Paul Jastak ur w maju 1839 r w Cekcynie z ojca Wawrzyñca Jana Jastak i Katarzyny Rydzkowskiej , mieszkaj±cy w Cekcynie, zawar³ zwi±zek ma³¿eñski z wdow± Ann± Dembek ur. Pick. Pan m³ody w chwili zawierania zwi±zku ma³¿eñskiego liczy³ sobie 64 wiosny a panna m³oda 51 wiosen. D³ugo nie byli ma³¿eñstwem bo zaledwie trzy lata. Z tego co piszesz to mog³o byæ trzecie ma³¿eñstwo Paw³a. Czy przy drugim ¶lubie nie zapisano wdowiec ?. W akcie o którym ja piszê nie okre¶lono jego stanu cywilnego tylko jest napisane posiedziciel.
¦wiadkami na ¶lubie byli: Micha³ Pick i Pawe³ Chelmowski.
Serdeczno¶ci
Krysia
Odp: dot. rodziny Jaśtak z Cekcyna [wiadomość #13410 jest odpowiedzią na wiadomość #13409] Sun, 22 June 2014 17:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Krysiu, bardzi Ci dziêkujê za te informacje. Widzisz szkoda, ¿e siê wcze¶niej nie pozna³y¶my. W zesz³ym roku w Cekcynie by³ zjazd rodziny Ja¶tak. By³y na nim 132 osoby. Pozna³yby¶my siê i czego¶ wiêcej dowiedzia³y o naszy rodzinach.
Mam jeszcze pytanie, oni chyba nie mieli razem dzieci?
Ta Weronika to ze zwi±zku z Dembkiem?
Posiadasz mo¿e jakie¶ dane na temat Jana i Katarzyny?
Jak my¶lisz dlaczego wszyscy pisz± Jan skoro on na pierwsze imiê mia³ Wawrzyniec?
Mo¿e rozwiejesz moje w±tpliwo¶ci.
Pozdrawiam Ania
Odp: dot. rodziny Jaśtak z Cekcyna [wiadomość #13411 jest odpowiedzią na wiadomość #13410] Sun, 22 June 2014 19:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Aniu, my¶lê, ¿e Pawe³ i Anna nie mieli dzieci. On 64 lata ona 51. Anna by³a ju¿ dwukrotn± wdow±. Mia³a kilkoro dzieci z Andrzejem Dembkiem w tym moj± babcie Weronikê ur. w 1888 r. w Cekcynie. Weronika Dembek wysz³a za m±z za Stanis³awa Sworowskiego syna Stanis³awa i Julianny Stosik. Anna po ¶mierci Paw³a Ja¶taka wychodzi po raz kolejny za m±¿ za Jana Lipskiego w 1905 roku. Zatem jak widzisz ma³¿eñstwo trwa³o w³a¶ciwie dwa lata. Ja niestety nie znam nikogo z Cekcyna kto by mi móg³ co¶ powiedzieæ o moich pradziadkach. W Cekcynie mieszka³a siostra mojej babci Weroniki, Natalia, która dwukrotnie wychodzi³a za m±¿ po raz pierwszy za Gumiñskiego w 1913 r. a w 1919 za Ligmana. ¦ladów jej rodziny nie mogê znale¼æ. Jestem mieszkank± stolicy Wielkopolski i wyprawy w rodzinne strony dziadków i pradziadków nie nale¿a do ³atwych. Czy Ty masz akt zgonu Paw³a Ja¶taka ?.

Aniu, moja wiedza na temat rodziców Paw³a czyli Laurentiusa Johanna Ja¶taka i Katarzyny ¿adna poza t± z aktu ¶lubu ich syna z moj± prababk±. Aniu czy Ty mo¿e mieszkasz w pobli¿u Cekcyna, Sumina, Zielonki ?. Proszê napisz na PW.

Aniu poszukujê fotografii mojej prababki Anny . Mo¿e na tym zje¼dzie pozna³a¶ kogo¶ kto ma spore archiwum pami±tek rodu cekcyñskich Ja¶taków.

Aniu , czy nie nale¿a³o by szukaæ zapisu ¶lubu Jana i Katarzyny w parafii Bys³aw bo w Cekcynie by³a dopiero od 1850. A przypuszczalny rok za¶lubin to lata 1830 +.
Pozdrawiam
Krysia
Odp: dot. rodziny Jaśtak z Cekcyna [wiadomość #13412 jest odpowiedzią na wiadomość #13411] Sun, 22 June 2014 20:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Krysiu, bêdê próbowa³a co¶ ustaliæ na temat Paw³a. Mnie bardziej interesowa³ jego brat Piotr wiêc nie posiadam zbytnio wiadomo¶ci na temat jego brata i nie mam jego aktu urodzenia. Dzisiaj uda³o mi siê zdobyæ skan aktu ma³¿eñstwa Jana i Katarzyny Rydzkowskiej.
akt 43/6 Cekcyn 14.02.1831
on ur. w 1809 zmar³ w 1884
ona ur. w 1811
Jak podasz mi swój e-mail to mogê Ci go przes³aæ.
A czy Ty mog³aby¶ mi przes³aæ je¶li oczywi¶cie posiadasz
akt ¶lubu Paw³a i Anny?
Postaram siê pogadaæ z cioci± która organizowa³a ten zjazd. Mo¿e ona ma namiary na kogo¶ od Paw³a.
Bym zapomnia³a z moich zapisków wynika, ¿e Pawe³ zmar³ w 1904 czyli ma³¿eñstwem byliby ok 1 roku.
Ja mieszkam w Bydgoszczy ale tak raz do roku bywam w tamtych okolicach. Tydzieñ temu byli¶my na spotkaniu rodzinnym w Kruszce ko³o Cekcyna, a w Tucholi mieszka ciocia mojego mê¿a.
Bêdê siê stara³a co¶ dowiedzieæ na temat Twojej rodziny.
Mój e-mail: anna1025@wp.pl
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania
Odp: dot. rodziny Jaśtak z Cekcyna [wiadomość #13413 jest odpowiedzią na wiadomość #13411] Sun, 22 June 2014 21:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Parafia / USC Rok Ksiêga Nr zdjêcia Nr aktu Imiê Nazwisko Nazwisko panieñskie P³eæ Wiek
Cekcyn 1904 203 0074 44 Paulus Ja¶tak M 65
Krysiu, tyle jest w zapiskach na temat Paw³a staram siê o scan. Jak tylko go zdobêdê to ci wy¶lê. Pa

Odp: dot. rodziny Jaśtak z Cekcyna [wiadomość #15047 jest odpowiedzią na wiadomość #13406] Thu, 26 May 2016 20:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Rovan jest aktualnie niedostÄ™pny  Rovan
Miejsce: Inowrocław/Chicago
Junior Member
Witam Panie Smile

Siostra mojej 3xprababki Antoniny z Ossowskich Jankowskiej wysz³a za m±¿ Ja¶taka Smile

Parafia Cekcyn, rok 1874
Antoni Ja¶tak
Marianna Wolska zd. Ossowska

Picków równie¿ mam w rodzinie Smile

Pozdrawiam serdecznie,
Jankowski Kamil
Odp: dot. rodziny Jaśtak z Cekcyna [wiadomość #15197 jest odpowiedzią na wiadomość #13410] Sun, 04 September 2016 08:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
annawis jest aktualnie niedostÄ™pny  annawis
Miejsce: INOWROC�AW
Member
Witam

Siostra mojej 2xpababci - Konstancja Iwicka ur.1860 w Lubiewie wysz³a za m±¿ za Tomasza Ja¶taka ur.18.12.1851 w Cekcynie... ¶lub ich 1881 w Lubiewie.

Ich dzieci urodzone w Cekcynie:

1. Franciszek 1882
2. Angelica 1883-1885
3. Marianna 1885
4. Angelica 1887-1890
5. Wanda 1889-1890
6. Anastazja 1891
7. Pawe³ 1893-1895
8. Pawe³ Stanis³aw 1895

Dodam jeszcze, ¿e rodzicami Tomasza Ja¶taka byli: Pawe³ Ja¶tak i Dorota Zalewska.

Natomiast rodzicami Paw³a Ja¶taka byli: Wojciech Ja¶tak i Marianna Rydzkowska.

Pozdrawiam

Anna Wi¶niewska z Inowroc³awia
Odp: dot. rodziny Jaśtak z Cekcyna [wiadomość #15206 jest odpowiedzią na wiadomość #15197] Wed, 07 September 2016 21:47 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Witam Was Kamilu i Aniu,
radzi³abym Wam wej¶æ na stronê MyHeritage (Jan Ja¶tak i potomkowie) tam znajdziecie wszystkie interesuj±ce Was informacje.
Pozdrawiam Ania
Poprzedni wątek: Pułkowscy, Pulkowscy z Lubiewa i nie tylko
Następny wątek: Liszkowski - Klonówka
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Oct 05 23:08:36 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund