| Notariusze obsługujący Osie i okolice [wiadomość #12104] |
Sun, 08 September 2013 20:48  |
Asia93
|
Junior Member |
|
|
Witam,
poniewa¿ w poszukiwaniu moich przodków z linii Czechowskich stojê w miejscu ju¿ od roku, chcia³abym siê poradziæ bardziej do¶wiadczonych forumowiczów
Sprawa wygl±da tak:
22.04.1855r. w Osiu 26-letni kawaler Józef Czechowski po¶lubi³ 27-letni± pannê Joannê Krzy¿ewsk± z Osia, tymczasowo mieszkaj±c± w Rówienicy (podejrzewam, ¿e u rodziny Rabskich, z którymi by³a spokrewniona). Rówienica jest w parafii Drzycim, st±d te¿ zapowiedzi w obydwóch parafiach. ¦wiadkowie: Maciej Sielski oraz Micha³ Mindak, miejscowi.
Na przestrzeni 15 lat Józefowi i Joannie rodzi siê sze¶cioro dzieci, jednak ¿adne dziecko nie ma chrzestnych, których mo¿na by powi±zaæ z rodzin± Józefa Czechowskiego - s± to ludzie miejscowi, niespokrewnieni z moimi przodkami.
30.03.1870r. na tyfus umiera Józef Czechowski, maj±cy lat 44, pozostawiaj±c ¿onê i piêcioro dzieci (szóste by³o w drodze).
I tutaj jestem w kropce. Wszyscy Czechowscy wystêpuj±cy w Osiu to moja rodzina, wiêc wygl±da na to, ¿e Józef by³ nap³ywowy. Wg bazy ELA nie ma ¿adnych ksi±g meldunkowych czy ewidencji mieszkañców dla Osia z tego okresu.
St±d te¿ mój pomys³ ¿eby szukaæ u notariusza testamentu b±d¼ te¿ aktu kupna nieruchomo¶ci - informacjê, ¿e Józef posiada³ jak±¶ nieruchomo¶æ mam z aktu ¶lubu syna Józefa, a mojego prapradziadka Jana. Józef jest w nim okre¶lony mianem hausbesitzer.
W zwi±zku z tym mo¿e kto¶ posiada wiedzê który notariusz w okolicy sporz±dza³ akta notarialne dla mieszkañców Osia? My¶lê, ¿e powinnam braæ pod uwagê lata 1861-1870, bowiem wcze¶niej przez kilka lat pomieszkiwali raz w Osiu, raz w Grabowej Buchcie.
Pozdrawiam,
Asia
|
|
|
|
|
|
| Odp: Notariusze obsługujący Osie i okolice [wiadomość #12106 jest odpowiedzią na wiadomość #12104] |
Sun, 08 September 2013 21:56   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Zwykle wszelkie umowy notarialne zawierano w powiatach gdzie mie¶ci³u siê biura notariuszy. Powiatem dla Osia by³o ¦wiecie. Nale¿y wiêc w Archiwum Pañstwowym w Bydgoszczy wyszukaæ dokumenty notariuszy ze ¦wiecia z interesuj±cego Ciê okresu. Uwa¿aj! Mo¿e byæ du¿o szukania gdy¿ zwykle w miastach powiatowych urzêdowa³o od kilku do kilkunastu notariuszy.
Staszek
Staszek
|
|
|
|
| Odp: Notariusze obsługujący Osie i okolice [wiadomość #12107 jest odpowiedzią na wiadomość #12104] |
Sun, 08 September 2013 22:27   |
Asia93
|
Junior Member |
|
|
Przejrza³am indeksy i owszem, jest kilku Józefów Czechowskich, urodzonych w latach 1820-1835, jednak nie mam ¿adnego punktu zaczepienia w postaci chrzestnych, ¶wiadków itd.
Staszku, dziêkujê za cenn± wskazówkê. Chyba bêdê musia³a siê wybraæ do Bydgoszczy.
Przed chwil± spojrza³am w dokumenty dotycz±ce Czechowskich i moj± uwagê zwróci³a adnotacja na boku aktu ¶lubu dotycz±ca sprawy o sprostowanie nazwiska z "Ciechowski" na "Czechowski". W akcie chrztu mojego prapradziadka nazwisko brzmia³o równie¿ "Ciechowski", ale zosta³o poprawione przez ksiêdza na "Czechowski" z adnotacj±, ¿e uczyni³ to na ¿±danie Urzêdu Wojewódzkiego w Toruniu. Zreszt± prawie przy ka¿dym akcie dzieci Czechowskich jest co¶ kre¶lone lub poprawiane, jak nie nazwisko ojca, to matki.
Mo¿e t± drog± uda³oby siê co¶ ustaliæ.
Za³±czam akt ¶lubu z USC, spójrzcie sami
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/1fddc17ce44b7e58.h tml
Serdecznie pozdrawiam,
Asia
|
|
|
|
|
|
| Odp: Notariusze obsługujący Osie i okolice [wiadomość #12110 jest odpowiedzią na wiadomość #12108] |
Mon, 09 September 2013 21:47  |
Asia93
|
Junior Member |
|
|
| alfut napisa³(a) dnia pon, 09 wrzesieñ 2013 01:03 | My¶lê ze Józef ochrzczony by³ w Drzycimiu,jednak ksiegi z lat 1827-1828 w których móg³ sie on urodzic s± w kiepskim stanie.Pozdrawiam Piotr Alfut
|
Nie jestem pewna tego Drzycimia. My¶lê, ¿e bardziej prawdopodobna jest parafia Wielki Komorsk, gdzie Czechowscy/Ciechowscy dosyæ licznie wystêpowali.
Je¿eli chodzi o zapowiedzi w Drzycimiu, to my¶lê, ¿e by³y one zwi±zane faktem tymczasowego zamieszkania Joanny w Rówienicy, która znajdowa³a siê w parafii Drzycim.
Pozdrawiam,
Asia
|
|
|
|